Læsetid: 9 min.

33 år efter Tjernobyl strømmer hviderussiske børn fortsat på hospitalet

Tjernobyl-ulykken i 1986 gik værst ud over Hviderusland, hvor størstedelen af det radioaktive nedfald landede. I dag kalder regeringen det et lukket kapitel, selv om der ifølge lokale læger og miljøorganisationer stadig hver dag er nye børn og voksne, der bliver syge af radioaktivitet i mad og drikke
11-årige Maksim Pasjkevitj fra Grodno ligger til vandbehandling på Nadesjda Centret. Ifølge lægerne er han konstant utilpas som følge af belastning med radioaktive stoffer. Centret er kendt for sit topmoderne udstyr, mens behandlingen i andre dele af landet modtager kritik.

11-årige Maksim Pasjkevitj fra Grodno ligger til vandbehandling på Nadesjda Centret. Ifølge lægerne er han konstant utilpas som følge af belastning med radioaktive stoffer. Centret er kendt for sit topmoderne udstyr, mens behandlingen i andre dele af landet modtager kritik.

Emil Filtenborg

18. juli 2019

MINSK – 11-årige Maksim Pasjkevitj ligger med lukkede øjne i et moderne badekar med saltvand og ligner umiddelbart en, der nyder livet. Men han er i gang med en vandbehandling, der skal lindre de skader i halsen, som angiveligt skyldes radioaktiv stråling, og som gør ham konstant utilpas og giver problemer med at trække vejret. Det fortæller hans bedstemor, der er rejst med til rehabiliteringscentret fra deres nuværende hjemby Hrodna i det vestlige Hviderusland.

De får mange af hans slags her på Nadesjda Centret, en times kørsel fra Minsk, oplyser læge Jelena Belaja. I øjeblikket omkring 4.500 børn om året, hvoraf et lille antal er gengangere. Dertil findes der otte andre centre i Hviderusland for rehabilitering af syge børn påvirket af Tjernobyl-katastrofen i 1986.

Primært får de børn med tre typer problemer, forklarer lægen: Enten har de knogleproblemer, som gør knoglerne så svage, at de knækker selv ved at sparke til en fodbold. Eller de har problemer med vejrtrækningen eller med maven og et svækket immunsystem, der gør dem konstant syge.

»Det skyldes, at de er blevet udsat for radioaktivitet,« mener Jelena Belaja.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • David Zennaro
  • Gert Romme
  • Carsten Mortensen
Tommy Clausen, David Zennaro, Gert Romme og Carsten Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer