Læsetid: 4 min.

Amerikansk pres fremtvinger svær europæisk dobbeltstrategi i striden med Iran

USA udstiller det europæiske dilemma ved at opfordre Europa til en fælles mission i Hormuzstrædet, men både Tyskland og Frankrig afviser USA’s »maksimale pres«, der truer med at eskalere konflikten med Iran. Danmark bør gå med i en europæisk dobbeltstrategi med afstandtagen til USA og samtidig sikring mod iranske overgreb, mener professor Ole Wæver
Siden den iranske revolutionsgardes angivelige kapring af det britiske tankskib Stena Impero den 19. juli har strædet for alvor været et brændpunkt i det konfliktfulde geopolitiske spil i regionen.

Siden den iranske revolutionsgardes angivelige kapring af det britiske tankskib Stena Impero den 19. juli har strædet for alvor været et brændpunkt i det konfliktfulde geopolitiske spil i regionen.

Imago/Ritzau Scanpix

1. august 2019

Efter flere ugers tovtrækning lagde USA tirsdag åbent pres på især Tyskland og Frankrig ved at bede dem og Storbritannien om at bidrage med tropper til beskyttelse af handelsskibe i Hormuzstrædet, hvor en tredjedel af den globale olietransport til søs foregår.

Siden den iranske revolutionsgardes angivelige kapring af det britiske tankskib Stena Impero den 19. juli har strædet for alvor været et brændpunkt i det konfliktfulde geopolitiske spil i regionen – og i spillet om atomaftalen med Iran fra 2015.

»Vi har formelt bedt Tyskland om sammen med Frankrig og Storbritannien at indgå i et forsøg på at bekæmpe de iranske aggressioner i Hormuzstrædet,« lød det tirsdag fra den amerikanske ambassade i Berlin.

»Medlemmer af den tyske regering har klart krævet, at navigationsfriheden skal beskyttes … nu er vores spørgsmål: Hvem skal beskytte den?«

Britisk træk mod USA

Det spørgsmål rammer ikke bare ned i tysk udenrigspolitik, der fortsat skyr militær aktivisme og dårligt har maritime ressourcer til den slags missioner. Det rammer også ned i den europæiske splittelse i Iran-spørgsmålet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

"Ifølge Ole Wæver, professor i international politik og leder af Forskningscenter for løsning af internationale konflikter (CRIC) ved KU, er det et reelt problem, at Europa måske ikke er i stand til at opstille en tilstrækkelig integreret og efterretningsfunderet mission uden om USA."
citat fra artiklen

Det er helt udenfor skiven, at europæiske lande helt selv skulle kunne opstille en effektiv overvågnings- & redningstjeneste i Hormuzstrædet, Den persiske Golf & Omanbugten.

Som minimum skal Nato inddrages, hvilket alene kan ske med USA's billigelse -
og så er vi lige vidt.

Det er godt nok et problem, som Ole Wæver fremhæver.

Bo Holm Jacobsen

Et tankskib (Grace 1) sejler gennem et stræde (Gibraltar) og bliver beslaglagt. Senere beslaglægger Iran (Revolutionsgarden?) et britisk tankskib i Hormuz-strædet. End ikke et medie som Information kæder tilsyneladende løsningen af det andet problem sammen med det første.
Jeg foreslår som en billig løsning, at vi køber olien på Grace 1 og slipper det løs. Så kan Iranerne købe laste på det britiske skib og slippe det løs, og alle er vel en slags glade?

Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, Mogens Holme, Søren Bro og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Forhåbentlig vejer europæiske overvejelser tungere end amerikanske, eller skal den danske stjerne i EU-flaget flyttes over i Stars&Stripes?

Torben Jensen, Erik Fuglsang og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hvis der skal en europæisk flådeindsats til i Hormuz-strædet, så skal det være under to virkelig klare - og klart kommunikerede - betingelser:

1: Det er en REN politimæssig opgave fra EU's side. Fuldstændigt uafhængigt af USA. Der er IKKE tale om en militær trussel mod Iran.
2: EU skal stå på mål for den gamle uran-berigelsesaftale med Iran, som USA brød på trods af at Iran overholdt alle betingelser.

Og hvem EU handler med, skal altså ikke bestemmes af USA!

Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Løsning af konflikter i internationalt farvand er en opgave for FN.

Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, Carsten Munk, Karsten Lundsby, Oluf Dragsbo, Carsten Wienholtz, Søren Bro, Torben Skov og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Europa eller bare EU bliver aldrig nogen sinde enige om nogen som helst militær indsats -
ej heller fælles patruljering af Hormuzstrædet.
Det kan man mene alt muligt om; men om vi hulker eller synger - vi bliver aldrig enige.

Så hvis der skal patruljeres i Hormuzstrædet, så bliver det under amerikansk ledelse -
med eller uden europæisk deltagelse.

Vi andre kan tilslutte os eller lade være, som vi nu hver især vælger at agere.

Touhami Bennour

Det er noget i mennesketsnatur at flygte fra nabo og søge langtvæk, som det er tilfældet her til USA, langtvæk og stærk. Man har det samme problem i Nord Afrika, i mange år har man kempet for at slutte sammen de "Magreb lande" Algeriet, Maroco og Tunesien i en Magreb union forgæves, og de bliver det aldrig.

Michael Friis

Danmark kan deltage under EU jvf forsvarsforbeholdet. Heldigt.
Men vi har jo NATO samarbejdet.
FN - og EU - er for tunge og langsomme.

Michael Friis

Danmark kan IKKE deltage under EU jvf forsvarsforbeholdet. Heldigt.
Men vi har jo NATO samarbejdet.
FN - og EU - er for tunge og langsomme.

Touhami Bennour

Lige før "Muren fald"da DDR var der endnu, sagde francois Mitterand (den tidligere Franske president,) "at jeg elsker Tyskland så meget at jeg vil hellere se mange af det". Det sagde han det i DDR. Jeg husker, jeg læste det i "le monde" dengang.