Læsetid: 2 min.

Boris Johnson skal sikre Brexit, genrejse De Konservative og vinde over Jeremy Corbyn

Der bliver ingen hvedebrødsdage for Storbritanniens kommende premierminister, Boris Johnson, der i sin takketale til partiet brugte akronymet DUD. Det står for ’Deliver Brexit’, ’Unite the party’ og ’Defeat Jeremy Corbyn’ og har været hans valgkampsmantra. Til lejligheden tilføjede han et ekstra E. »Min besked til alle tvivlerne: ’DUDE, we are going to energize the country,« sagde han
Boris Johnson virker mærkeligt rolig ved udsigten til de opgaver, der venter ham. Om det er et godt tegn for Storbritannien eller ej, skal vi snart finde ud af.

Boris Johnson virker mærkeligt rolig ved udsigten til de opgaver, der venter ham. Om det er et godt tegn for Storbritannien eller ej, skal vi snart finde ud af.

Henry Nicholls

24. juli 2019

Han er virkelig en særlig type, ham Boris Johnson. F.eks. klapper han med kluntede armbevægelser cirka halvt så hurtigt som alle andre. Det står dog klart, at han er af en helt anden kaliber end sin  forgænger, Theresa May.

For det første har han glimt i øjet, han har humor. Flere gange undervejs i sin takketale efter at det var blevet offentliggjort, at han havde vundet kampen om formandsposten, kunne han ikke dy sig for at fyre jokes af.

For det andet er han et energibundt, der på sin bevidst Churchill-agtige facon formåede at løfte stemningen i en sal fuld af partimedlemmer præget af måneders bitter intern politisk borgerkrig.

En indikation om den politiske linje?

Måske vil Boris vise sig som en mere one nation-konservativ leder, end nogle har frygtet.

Den første del af talen var en opremsning af de klassiske konservative værdier: Frihandel under ansvar, gensidig solidaritet, respekt og patriotisme. Det er ellers den nationalistiske konservative højrefløj, der har sikret Boris Johnson magten. Hvor meget magt de stærkt divergerende fløje i partiet får, ved vi mere om, når regeringskabinettet bliver sat.

Boris Johnson pointerede, at man stod med to vægtige opgaver foran sig. Forsat europæisk samarbejde på den ene side, og en lige så stræk drivkraft for at være suveræne beslutningstagere i eget hus.

Kombinationen er, understregede Johnson, ikke en umulighed:

»Jeg læste i Financial Times her til morgen, at det er den mest skræmmende opgave nogen regeringsleder nogensinde har stået overfor. Er I skræmte? I ser ikke skræmte ud,« sagde Storbritanniens kommende premierminister.

Travlt på kontoret

The Daily Telegraph mener at vide, at Boris Johnson vil lancere skattelettelser for milliarder af pund i forsøget på at skabe en hårdt tiltrængt feel good-stemning. Men før han når så langt, er der presserende opgaver, der skal løses, og faldgruber, der skal undgås.

Oppositionsleder Jeremy Corbyn udfordrede sporenstregs Boris Johnson til at udskrive valg. Labour lurer på at stille et lynmistillidsvotum til den nye premierminister og derigennem fremtvinge et parlamentsvalg.

Labour har i givet fald travlt. Parlamentet går på sommerferie den 25. juli og mødes først igen den 3. september. Til den tid vil Boris Johnson have fået fod under eget bord i Downing Street nr. 10, men omvendt vil der også kun være få uger til at levere det Brexit-løfte den 31. oktober, som er lakmusprøven for Johnsons kommende regering.

Boris Johnson virker overbevist om, at han kan fremtvinge en ny skilsmisseaftale med EU, selv om Bruxelles står fast på, at dette ikke er i spil.

Foruden ovenstående vil Boris Johnson blive kastet direkte i ilden på det udenrigspolitiske plan, hvor den igangværende diplomatiske krise med Iran om konfiskation af olieskibe truer med at udvikle sig.

Måske har Financial Times ret, når avisen skriver, at det er en skræmmende opgave. Hovedpersonen virker dog mærkeligt rolig. Om det er et godt tegn for Storbritannien eller ej, skal vi snart finde ud af.

Onsdag går Theresa May til dronningen, og Boris Johnson overdrages atomkoderne og nøglerne til Downing Street 10. Vi går en hektisk tid imøde.

Tirsdag udnævnes Boris Johnson med al sandsynlighed til ny konservativ leder og dermed også til britisk premierminister. Han står foran tilsyneladende uløselige problemer, men meningsmålinger peger på, at han har den karisma, der skal til for atter at samle nationen. Han kan dog også blive premierministeren, der for altid splitter den ad
Læs også
Ved en tv-duel tirsdag afkrævede Jeremy Hunt en række konkrete svar fra Boris Johnson om alt fra en tredje landingsbane i Heathrow, til spørgsmålet om Boris vil gå af som premierminister, hvis han ikke leverer Brexit som lovet – dealellerno deal– den 31. oktober. Boris Johnson svarede udenom, og en tydeligt irriteret Jeremy Hunt udbrød: »Han har jo ikke svaret på et eneste af mine spørsmål.«.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Rasmussen

Det som de konservative ikke forstår er, at de har udspillet deres rolle. Se rundet omkring i Europa. Der findes i fremgang stort set kun de fremmedfjendske sorte partiet og så de ny social liberale, som i Frankrig.

Michael Friis

Vægelsindet Jeremy Corbyn forestår nyvalg igen igen (gab). Heldigvis har han snart udspillet sin rolle i UK. Ingen ved hvad han vil og mener og er efterhånden lidt ligeglade...Han synes at gå fra at være en farlig socialist til en ligegyldig parentsen i Labours liste af ledere.
Jeg troede faktisk, at han havde en chance for at lande PM posten. Han mindede mig om vores egen Villy Søvndal... og bliver ved med det... en fuser..
Held og lykke til BoJo.. En mand med visioner.......Det bliver ikke kedeligt

Nils Bøjden

Nu er han ved at gøre sig uvenner med alle de gamle ministre. Og hvor stort er det hans flertal er sammen med DUP? 2 mandater? Interessant.

Nils Bøjden

@Michael Friis. Jeg tror at du her ret. Hvis den nye PM udskriver valg, står Soc.em uhyre svagt grundet tågehornet Corbyn hvis eneste holdning til Brexit indtil videre har være "Udskriv valg"

Jørgen Mathiasen

Corbyn har ikke noget valg: Han skal mindst en gang om ugen sige, at parlamentsvalg er hans største ønske, men han kan lige så lidt som Boris Johnson overbevise noget større antal mennesker om, at hans meldinger er sande.

Situationen i britisk politik har nået et nyt niveau af labilitet med den notoriske løgner og svindler Boris Johnson som PM, men efter en regeringsomdannelse, hvor en blanding af markedsradikalister, EU-hadere, populister, tilhængere af dødsstraf og meget andet fra højrefløjens katalog er blevet ministre, regner de fleste iagttagere med, at Johnson vil forsøge at skaffe sig et venligtsindet parlamentarisk grundlag gennem et parlamentsvalg, hvor hans modstandere i partiet ikke bliver genvalgt.

Udover et valg kan Corbyn ikke vente på det øjeblik, hvor han kan fremsætte en mistillidsdagsorden til regeringen. En vedtagelse forudsætter blot, at nogle konservative, - nemlig nogle af Johnsons talrige modstandere i eget parti, stemmer for den. De pågældende kan se frem til et efterår, hvor de må bekende kulør.