Læsetid: 5 min.

»Et dårligt trip«: Selv højrefløjen er skuffet efter seks måneder med Jair Bolsonaro

Demonstrationer, skandaler, korruptionsanklager, beskyldninger om mafiaforbindelser … »Det er den værste start på et præsidentembede i årtier,« lyder det fra lederen af et af Brasiliens førende analyseinstitutter
Berygtet for sin krigeriske retorik og foragt for menneskerettigheder har Bolsonaro længe været forhadt af Brasiliens venstrefløj. Men et stigende antal konservative stemmer er nu også begyndt at sætte spørgsmålstegn ved hans evne til at udfylde præsidentembedet.

Berygtet for sin krigeriske retorik og foragt for menneskerettigheder har Bolsonaro længe været forhadt af Brasiliens venstrefløj. Men et stigende antal konservative stemmer er nu også begyndt at sætte spørgsmålstegn ved hans evne til at udfylde præsidentembedet.

Ritzau Scanpix

5. juli 2019

SAO PAULO – Blot få uger før Brasiliens jordskælvsvalg sidste år satte rocklegenden Lobao sig ned uden for sit baggårdsstudie, fyrede op for smartphonen og bekendtgjorde sin støtte til præsidentkandidaten fra det yderste højre.

»Jeg er nået den konklusion, at jeg stemmer på Jair Bolsonaro,« erklærede højrefløjsrockmusikeren i sin youtubestøttevideo.

»Bolsonaro er vores eneste chance for at få noget nyt.«

En eftermiddag for nylig satte sangeren med gravstemmen sig i den samme stol på den samme terrasse og indrømmede at han var ramt af en alvorlig omgang fortrydelse.

»Det er en syltetøjskrukke fuld af vanvid,« knurrede Lobao over Bolsonaros kriseramte åbningsperformance i embedet, der har været plaget af fraktionskampe, massedemonstrationer, påstande om mafiaforbindelser og korruption, der involverer præsidentens familie, en kokainsmuglingsskandale, der involverer præsidentens fly, og ødelagt relationer, der involverer hans kendisjustitsminister, Sérgio Moro.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bolsonaro går bl.a. efter Glenn Greenwald fra ‘The Intercept’ , som har afsløret korruption mellem Bolsonaro pg landets højesteretsdommer.
De søger nu med lys og lygte i hans finanser.
Glenn Greenwald sad med Snowden på et hotelværelse i HongKong og arbejdede dengang for The Guardian. Han har vundet flere priser(pulitzer) men som mange pulitzer vindere som afslører staters dårlige praksis, gik han fra at være den mest indflydelsesrige colummist i USA, til at være ignoreret af massemedierne. Et angreb på journalisten er et angreb på saglig, underbygget undersøgende journalistik i topklasse. Korruptionsanklagerne https://theintercept.com/2019/06/09/brazil-archive-operation-car-wash/

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Thomas Petersen, Lars Løfgren og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

"Det er mig, der bestemmer", siger Bolsonaro angående demarkering og anerkendelse af nye indianske territorier i Amazonas og andre steder i Brasilien. "Sou eu quem manda", var hans ord ved en nylig tale på en festdag og march for Jomfru Maria, en årlig tradition for Brasiliens mange evangelistisk kristne. 1. i år underskrev han et dekret, der flyttede den statslige styrelse for indianeranliggende, FUNAI, over under et nyt menneskeretsministerium, samtidig med at den del at styrelsen, der afgører tildeling af territorier, INCRA, blev splittet fra FUNAI og lagt i landbrugsministeriet, hvor man absolut ingen interesse har i at uddele nye territorier. Siden er ingen nye sager om territorier taget op, kun gamle i forvejen godkendte sager, er blevet færdigekspederet. Kongressen forkastede i maj hans dekret af 1. januar, men Bolsonaro udstedte blot et nyt dekret med samme indhold. Hans forfatningsstridige handlinger i forhold til indianerne, de jordløse landarbejdere, og de såkaldte quilombolas (små samfund med rødder tilbage til de første frigjorte slaver), tjener udelukkende industrilandbruget og storminedriftens interesser. Nu ser vi en voldsom stigning i skovfældning i Amazonas. Alene i juni 2019 er et område større en Bornholm blevet fældet. Samtidig underskriver Bolsonaro en handelsaftale mellem EU og det sydamerikanske "fællesmarked" mercosul, hvor en betingelse blandt andet er en bæredygtig udvikling i Amazonas. Hvordan kan Bolsonaro gabe over alt dette på en gang? Svaret er: Det kan han ikke, og jeg håber, at alverdens journalister, politikere og NGO holder ham op på hans løfter.

Sus johnsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar