Læsetid: 10 min.

»En dag forsvinder vi« – østaten Tuvalu er på vej mod oversvømmelse

Stigende havvandstand er på nippet til at opsluge to af det lille ørige Tuvalus ni øer, og de lokale hjemsøges af mareridt om de bølger, der æder sig ind på dem
Tuvalu, et polynesisk land i Oceanien, ligger på den globale opvarmnings frontlinje. Landet er i fare for snart at havne under vand på grund af stigende havvandstand og kysterosion.

Tuvalu, et polynesisk land i Oceanien, ligger på den globale opvarmnings frontlinje. Landet er i fare for snart at havne under vand på grund af stigende havvandstand og kysterosion.

Sean Gallagher/Eyevine

24. juli 2019

TUVALU – På de varmeste dage føler Leitu Frank det, som om hun ikke længere kan trække vejret. Den hjemmegående mor til fem forlader sit betonhus, hvor luften står stille, for at finde lidt brise i et træskur ved vandkanten.

Hun folder vasketøj sammen, mens hun stirrer ud over det urolige turkise hav, hvis humør og rytme er stadig mere uforudsigeligt, og hvis nærhed i stigende grad truer med at udslette hendes familie.

»Havet æder sig ind på sandet,« siger 32-årige Frank, der er iklædt en tætsiddende lyserød T-shirt og en falmet sarong.

»Før i tiden var sandet langstrakt, og når vi svømmede ud i havet, kunne vi se bunden og korallerne. Nu er vandet altid tåget og korallerne er døde. Tuvalu synker.«

»Tuvalu synker,« er det lokale slagord for klimaforandringernes betydning for dette lille ørige, der ligger på den globale opvarmnings frontlinje. Tuvalu, et polynesisk land beliggende i Oceanien, er ikke mere end et par prikker i Stillehavet, halvvejs mellem Hawaii og Australien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Erik Karlsen
  • Dorte Sørensen
  • Jens Thaarup Nyberg
  • Thomas Tanghus
  • Tommy Clausen
  • Eva Schwanenflügel
Carsten Munk, Klaus Lundahl Engelholt, Erik Karlsen, Dorte Sørensen, Jens Thaarup Nyberg, Thomas Tanghus, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Friis

Tankevækkende at familier trods dystre udsigter vælger at få 4 eller 5 børn.
Tuvalu befolkingstal
2019: 11,393
2010: 10,531
2000: 9,420
1980: 8,052
1960: 6,104

Torben Bruhn Andersen, Per Torbensen, Ole Schwander, Kim Houmøller og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvordan ville vi i Danmark mon have det, hvis fiskene var giftige og frugterne rådnede om ørerne på os?

Carsten Svendsen

Michael Friis, hvad betyder det, om man har 1-2 eller 4-5 børn, hvis ens verden går under?

Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Michael Friis

At få børn betyder bl.a. at man tror på fremtiden.
Klimaproblemerne hænger sammen med menneskeracens voldsomme succes.
Uden befolkningseksplosion ingen klimaproblemer.
Tuvalus befolkning vokser og de er dermed selv en del af forklaringen.

Philip B. Johnsen

Panik før lukketid!
Ja befolkningstilvækst er et problem, et problem direkte forbundet med ekstrem fattigdom og de menneskeskabte klimaforandringer.

Et eksempel.
Den afrikanske bonde, får mange børn, der ofte dør tidligt af sygdom eller fejlernæring, den fattige bondes børn er dyre at brødføde og ofte er det en umulig opgave, der føre til sygdom, det er kostbart og tidskrævende for den fattige bonde at behandle, hvilket er medvirkende til, at holde familien i fattigdom.

Hvis blot den fattige afrikanske bonde, kan samle opsparet kapital til en cykel, kan bonden komme ud af den ekstreme fattigdom, transportere sine afgrøder til markedet på nogle timer, hvor det tidligere tog dage til fods båret på ryggen af familien, solgt til dårlig pris, da det ikke er muligt at transportere afgrøderne til det næste marked for bedre pris, uden en cykel.

Det er faktisk hele forskellen fra livet i ekstrem fattigdom til at skabe kimen til den beskedne økonomisk fremgang, der leder familien ud af den ekstreme fattigdom og befolkningstilvækst.

‘En’ cykel.

Et eksempel mere.
Ingen kan i takt med uligheden vokser betale bare en tilnærmelsesvis retfærdig pris for deres tøj, så produktionen flyttes til lande med børnearbejde slaveløn nogle få kroner om dagen, for fjortentimers arbejde om dagen og syv dage om ugen 365 dage om året, under sundhedsfarlige arbejdsvilkår, uden udluftning og ofte pga. tunge maskiner i sikkerheds uforsvarlige bygninger.

Kun de helt unge i familien kan arbejde, sidst i teenager årene, er deres øjne ikke gode nok og de kan ikke arbejde hurtigt nok.

Hele familier er økonomisk afhængige af de helt unge med gode øjne resten af familien arbejder for håndøre, de umuligt kan overleve af, det kræver mange børn, det er dyrt at være fattig.

Familien har ‘INGEN’ CO2 udledning, de køber intet, men Bangladesh forøger CO2 udledningen og Danmark får mindre, men kun på papiret naturligvis.

På blot 10 år er Danmarks import af varer fra Bangladesh øget med 377%.
Stort set hele væksten skyldes tekstil og beklædning, da denne varegruppe udgør 97% af den samlede import fra Bangladesh i 2016.”
Link: https://estatistik.dk/nyheder/bangladesh-klaeder-danmark-paa/

Danmark kan nu i dag gå forrest og ‘ærligt’ medregne forbruget af vare importeret til Danmark i egen CO2 udledning.

Anno 2019
419 ppm CO2.

There is more carbon dioxide in the atmosphere than there has been for 800,000 years since before our species evolved.

United Nations/FN
15. juli 2019

Der er 815 millioner i dag, to milliarder mennesker i verden forventet underernæret i 2050 forårsage af de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på svindende eksistensgrundlag og medfølgende væbnede konflikter om de få tilbageværende resurser.

World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations

“A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Hvis ikke man politisk ønsker at skulle forholde sig til et ‘ekstremt’ stigende antal klimaflygtninge, burde vores folkevalgte politikere naturligvis stoppe med, at producere ‘nye’ klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Jens Bryndum, Esben Lykke, Eva Schwanenflügel og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Khuram Bashir

Fordi USA har meldt sig ud af Paris aftalen, får vi mere global opvarmning. Det bevirker, at havene stiger og Tuvalu drukner. Israel mister derfor et land, der blokere FNs resulotioner mod Israel. Inden længe kommer vi derfor til at opleve, at Israel beskylder USA for anti-semitisme.