Baggrund
Læsetid: 3 min.

Her er Donald Trumps fem farligste angreb på miljøet

Trump-administrationens nedskæringer på miljøbeskyttelse sætter amerikanernes helbred på spil
Donald Trump ved G20-topmødet i Osaka den 29. juni 2019. Her diskuterede verdenslederne blandt andet klimaforandringerne.

Donald Trump ved G20-topmødet i Osaka den 29. juni 2019. Her diskuterede verdenslederne blandt andet klimaforandringerne.

Kazuhiro NOGI

Udland
10. juli 2019

I løbet af sine to et halvt år ved magten har USA’s præsident stået i spidsen for adskillige nedskæringer på miljøbeskyttelse, og sidste år steg landets udledning af drivhusgasser med 3,4 procent – den største stigning siden 2010.

Trump har også flere gange luftet sine tvivl om, hvorvidt der sker klimaforandringer. Han har tidligere kaldt det »fup«, antydet, at klimaet kunne »forandre sig tilbage igen« og påstået, at det var et fænomen, som Kina har opfundet.

En rapport fra State Energy and Environmental Impact Center ved New York University’s jurainstitut fra marts sidste år viser, at Trump-administrationen har »sat sig for at udvande eller decideret tilbagerulle en række sundheds- og miljøregler, der er afgørende for såvel amerikanernes som planetens ve og vel«.

Her er de fem største tilbageslag for miljø og klima under Trump:

1) Tilbagetrækning fra Parisaftalen

I juni 2017, mindre end fem måneder inde i sin præsidentperiode, bekendtgjorde Trump, at han havde planer om at trække USA ud af klimaaftalen i Paris. Han fortalte til et publikum uden for Det Hvide Hus:

»Jeg blev valgt til præsident af borgerne i Pittsburgh, ikke Paris.«

Han hævdede, at aftalen, som blev underskrevet af USA og næsten 200 andre lande i 2015, som forpligter til at skære ned i drivhusgasudledningerne for at holde den globale opvarmning under to grader, på uretfærdig vis stillede USA ufordelagtigt og har negative konsekvenser for jobskabelse og fremstillingsindustri.

2) Nedskæring på nationale reservater og dyrebeskyttelse

Der var bred kritik, da Trump i december 2017 bekendtgjorde planer om at skære i størrelsen på to nationale reservater i Utah. Bears Ears blev skåret ned fra 600.000 til knap 91.513 hektar og Grand Staircase-Escalante fra 800.000 til 402.536 hektar, hvilket er den største udryddelse af statsligt beskyttede områder i USA’s historie.

I august 2018 bekendtgjorde embedsfolk planer om at tillade yderligere minedrift på disse landområder og at sælge ud af dem – på trods af tidligere løfter om det modsatte.

Den følgende måned bekendtgjorde administrationen planer om at fjerne nøglepunkter i loven om truede dyrearter, hvilket fik naturbeskyttelseseksperter til at advare om, at truede plante- og dyrearter kunne komme i fare.

3) Tilbagerulning af Clean Power Plan

Miljøbeskyttelsesagenturet er i gang med at lægge sidste hånd på planer om at afmontere Clean Power Plan, et regelsæt fra Obamas tid om at skære ned i udledninger fra kraftværker og opmuntre til at gå over til naturgas og fornybar energi.

Regelsættet, som blev offentliggjort i 2015 med opbakning fra hundreder af virksomheder, blev dengang kaldt »det største skridt nogen præsident har taget for at skære ned på den kulstofforurening, der driver klimaforandringerne«.

4) Nedskæringer i beskyttelse af rent vand

Trump-administrationens planer om at fjerne beskyttelsen af tusinder af amerikanske vandløb og millioner af hektar vådområder frygtes at skade dyreliv og muliggøre forurening af drikkevand.

Ifølge forslaget er det ikke længere nødvendigt at have tilladelse til at forurene ved flere vandveje – heriblandt landbrugsudslip og industriaffald. Disse hidtil beskyttede vandveje sikrer lige nu drikkevand til 117 millioner mennesker.

5) Mere metangas

I september 2018 bekendtgjorde Trump-administrationen sine planer om at tilbagetrække regler, som sigter mod at begrænse metangasudledning på offentligt ejede og oprindelige folks områder.

Obama-administrationen forsøgte at skære ned på disse udledninger ved at tvinge olie- og gasvirksomheder til at indkapsle metangas (en afgørende faktor i global opvarmning), opdatere teknologi og overvåge udslip. Men Indenrigsministeriet har kaldt regelværket »fejlbehæftet« og »en unødig byrde for den private sektor«.

© The Guardian og Information

Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Christiansen

Det må jo være mere og mere klart at manden er lallende idiot.
Måske lige for et mindretal af de amerikanske vælger.
Måske verden bare skal køre videre, uden USA.
Hvis de vil brænde kul af, så lad os alle andre tage nye teknogier til os.
US vil stå håbløst tilbage og til grin