Læsetid: 8 min.

Gaza genbesøgt efter fem år: »Krigen i 2014 var grusom, men nu dør vi bare mere stille«

Et brag vækkede dem lige før, deres hus blev bombet for fem år siden. Siden har Harara-familien oplevet bryllupper og fødsler, men fremtidshåbet i Gaza er svundet ind
Et brag vækkede dem lige før, deres hus blev bombet for fem år siden. Siden har Harara-familien oplevet bryllupper og fødsler, men fremtidshåbet i Gaza er svundet ind

Kyrre Lien

8. juli 2019

GAZA BY – »Sidst min søn hørte bomber, grinede han bare. Hans syntes, lyden var sjov.«

28-årige Mahmoud Harara sidder under en simpel loftslampe i en spartansk indrettet stue, mens han vugger den fem måneder gamle Abaida.

Sidst jeg mødte Mahmoud Harara, havde han små skægstubbe. Nu er skægget vokset tæt og markant. Sidst boede han hos sin mor, nu har han fået egen lejlighed i familiehuset.

»Dét at leve i krig er ikke særlig behageligt. Man vænner sig på en måde til det, men vi er jo triste. De fleste her ønsker at leve i fred. Man ser sine venner dø og bliver selv bange for døden.«

Der er faldet bomber i Gaza – også i nat – ligesom så mange andre dage og nætter i hans 28-årige liv. Det er efterhånden nærmest blevet rutine. Hamas sender en raket eller fem eller 50 afsted, og Israel svarer igen med angreb fra luften.

Det er fem år siden, vi mødte hinanden i dette hus i kvarteret Shejaiya i udkanten af Gaza By.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Marianne Stockmarr
  • Dorte Sørensen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
Olaf Tehrani, Marianne Stockmarr, Dorte Sørensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Schönbeck

Det er frygteligt, at Israel får lov at spærre 2 millioner mennesker inde i den koncentrationslejr, som Israel har omdannet Gazastriben til. 2 millioner mennesker som er spærret inde på et område på størrelse med Langeland. Et område, som har været underlagt en ødelæggende israelsk blokade i 13 år og i tre omgange er blevet bombet MASSIVT af israelerne (foruden de ugentlige israelske bombninger og drab)!

Dette er et sygt eksperiment! Åben ghettoen og giv palæstinenserne deres frihed. Enten må de have deres egen suveræne og levedygtige stat i Gaza, Østjerusalem og Vestbredden, eller også må Israel give alle palæstinenserne i de besatte områder samme rettigheder som israelere. Det nuværende apartheidsystem skal stoppes!

Demonstrationerne i Gaza som gik under navnet "Great March of Return" gav mig håb. Men Israel nedkæmpede brutalt disse folkelige demonstrationer med snigskytter, som har dræbt over 200 demonstranter og lemlæstet tusinder. Se bl.a. denne video fra FNs undersøgelseskommission:
https://youtu.be/4uCj1JTldJI

Heldigvis vokser den palæstinensisk initierede BDS-kampagne dag for dag. Det tog 30 år med aktivisme og boykot at vælte apartheid i Sydafrika. BDS kampagnen blev lanceret i 2005 og har således kun været i gang i 14 år. Støt op om BDS kampagnen for palæstinensiske rettigheder.
https://bdsmovement.net/

Jørgen Tryggestad, Marianne Stockmarr, Knud Chr. Pedersen, Frederik Groth Nordstrøm, John Andersen, Hans Larsen og Sus johnsen anbefalede denne kommentar

Ja, der bliver skrevet meget i artiklen, men ikke at den totale israelske kontrol, som bestemmer hvem der må komme ude og ind, hvad de må eksportere og importere(medicin, benzin), hvor kort de må sejle ud med deres fiskerbåde før de bliver beskudt, hvor mange som bliver skudt som kaniner i et bur på deres marker eller indenfor hegnet når de demonstrerer(207døde 31.000 sårede det sidste år) og de konstante droner over hovedet.
Det bliver beskrevet som en konflikt mellem Hamas og Israel. Men det er kun et symptom på denne umenneskelige besættelse.
Nå ja, Israel bombede også universitetet(måske hvorfor søsteren giftede sig), vandrensningsanlæg, en ispindefabrik, det eneste elværk der var tilbage, og for få måneder siden deres kulturcenter og en (vist)tyrkisk radiostation.
Det er godt der bliver sat lidt fokus på denne brutale og ulovlige og umenneskelige besættelse og indespærring af 2.mill. Mennesker i årtier.

Men som oftest bliver fortællingen reduceret til Hamas, raketter, og en krig for mange år tibage. Ingen grove overtrædelse af menneskerettigheder eller forbrydelse imod menneskeheden er nævnt, selv om det er hele kernen, og løsningen på denne mands lidelse. Langt de fleste kan gennem hegnet se deres hjem, deres marker, deres landsbyer, blot få km væk fra deres fængsel.
Alle flygtninge har ret til at vende tilbage efter krig, alle har ret til kompensation for ejendom stjålet fra dem. Det har israelerne fået mia.af, og det er retfærdigt . Men de vil ikke betale for det de selv stjæler. Nu stjæler de med Trumps familes accept, i overhalingsbanen den Palestinensiske del af Jerusalem, og næsten hele Vestbreden, med Næsten 3 mill. Mennesker, uden nogen rettigheder , under lovløs militært besættelse.
Tak vesten. I har ikke røret en finger og er alle medskyldige i ikke at fordømme disse modbydelige tilstande af lovløshed og pinsler imod folk hvis eneste brøde er at de boede der, hvor zionisternes ville være. Og zionisternes vil ikke dele, de smider alle hen i et hjørne.
Tavsheden er rungende..

Christian Schönbeck, Jørgen Tryggestad, Marianne Stockmarr, Knud Chr. Pedersen, Frederik Groth Nordstrøm, John Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Christian Schönbeck De værste er hykleriet.
Eksempel Krim. Det var ulovligt at besætte Krim og skal fordømmes. Men det ser ud til at langt de fleste folk der ikke lider eller er imod det
Eksempel øst Jerusalem og Vestbreden. Det er ulovligt både at stjæle og smide folk væk fra deres land, hjem, marker, veje, tage deres menneskeretighedder og frihed.
Og tænk de gør modstand med at kaste sten! Hokus-pokus, det er indviklet ‘konflikt’. Ingen sanktioner, ingen endeløse fordømmelse af ledere, politikere, avisoverskrifter - ingenting.......Ingenting
Det er en stor klistret plet det bliver ved at vokse på vesten glorie, der prædiker intervention og straf i demokratiets navn, alle andre steder på jorden.

John Andersen, Jørgen Tryggestad og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar