Læsetid: 8 min.

Nu handler det om at finde vejen til en økonomi for det fælles bedste

Med start i Østrig spredes modellen for en økonomi, hvor virksomhederne flytter fokus fra den økonomiske bundlinje til det, der er til gavn for fællesskabet og miljøet. Information har mødt initiativtageren Christian Felber
Virksomheden er en organisation, som påvirker trivslen i samfundet, ligesom den påvirker planeten. Men denne påvirkning måles ikke, og det er en blind plet i den nuværende økonomi, mener Christian Felber

Virksomheden er en organisation, som påvirker trivslen i samfundet, ligesom den påvirker planeten. Men denne påvirkning måles ikke, og det er en blind plet i den nuværende økonomi, mener Christian Felber

Niels Ole Sørensen

10. juli 2019

Hvis den nye regering med sit flertal i ryggen skal gennemføre den store grønne omstilling af dansk økonomi, får den brug for hjælp.

At efterleve Parisaftalen og bane vej for en bæredygtig økonomi indebærer at bevæge sig ud i ukendt terræn. En massiv implementering af ny grøn teknologi i alle sektorer skal til, men gør det langtfra alene.

Grundlæggende spilleregler og rammebetingelser for økonomien skal ændres, hvis erhvervsliv, finanssektor, institutioner og borgere skal begynde at agere på nye måder, der respekterer miljøet, mindsker uligheden og fremmer trivslen uden at rive tæppet væk under økonomien og velfærdsstaten.

Der er ingen andre lande at kopiere, ingen nationalt gennemførte omstillinger at tage bestik af. Det bliver et udfordrende pionerarbejde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • Niels-Simon Larsen
Katrine Damm, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Weber Fritsbøger

det er præcis det der kan redde verden, at fokus flyttes fra penge og til mennesker og miljø,
nu mangler vi bare at definitionen på succes også flyttes fra penge og til trivsel og bæredygtighed, som det er nu ser mange op til de mest grådige og vil være som dem, hvilket er aldeles ødelæggende for trivslen og miljøet.

Niels Jakobs

Hvem er så den kommissær som kan pointgive og dermed udskrive skattebilletten til vore virksomheder? Og stille dem ringere i den globale konkurrence? Retssikkerhed er da vist her i minus..

Bæredygtighed og minimalisering af et produkts klimaaftryk er det væsentligste nu og fremover, ikke ulighed lokalt.
Jeg tror mere på produkt "pant" som producenten først må punge ud med , men som tilbagebetales ved varens cyklus ende ud i et genbrug af en større eller mindre grad. Livslængden giver rente af panten, som producenten har ude og svømme, så at en reparation er rentabel.
Opstartende virksomheder må hjælpes og der er også mange problemer omkring produkt innovation overfor reparation og genbrug, men der må energiklasse rating måske i sving.