Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kina bakker op om Hongkongs politi og langer ud efter Vesten

Efter endnu en dramatisk weekend i Hongkongs gader indkaldte Kinas regering mandag til et sjældent pressemøde. Orden skal genindføres i millionbyen, og lovovertrædere straffes, lød budskabet fra Beijing. Men mindst otte nye demonstrationer er allerede planlagt
De seneste otte uger har Hongkong været præget af massive protester. Demonstrationerne begyndte mod et lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere personer i Hongkong til retsforfølgelse på det kinesiske fastland.

De seneste otte uger har Hongkong været præget af massive protester. Demonstrationerne begyndte mod et lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere personer i Hongkong til retsforfølgelse på det kinesiske fastland.

Tyrone Siu

Udland
30. juli 2019

Hongkong-kontoret under det kinesiske statsråd er sjældent i medierne. Dets ledelse holder sig helst i baggrunden. Faktisk har kontoret – der har status af et ministerium – aldrig tidligere afholdt et pressemøde.

At i går blev en undtagelse til den praksis vidner om situationens alvor. Hongkong befinder sig i den største politiske krise siden bystaten blev overdraget til kinesisk ledelse i 1997 efter at have været en britisk koloni.

De seneste otte uger har byen været præget af massive protester, der ikke kun er kommet til udtryk ved enorme, folkelige demonstrationer, men også ved civil ulydighed, hærværk og sammenstød med byens politi.

Demonstrationerne begyndte mod et lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere personer i Hongkong til retsforfølgelse på det kinesiske fastland. I dag handler de også om meget andet. Fællesnævneren er frygten for tabet af civile rettigheder – og en vrede rettet mod det kinesiske fastland og bystyrets Beijing-venlige ledelse.

Udviklingen bekymrer tydeligvis centralregeringen i Beijing, der har haft svært ved at finde et modsvar og vakler imellem at censurere og at beskylde udenlandske kræfter for at stå bag. Ved gårsdagens pressemøde tog Yang Guang, der er talsmand ved Hongkong-kontoret, skarp afstand fra demonstranternes metoder.

»Hvis det her kaos fortsætter, er det hele Hongkong, der vil lide,« formanede han og fortsatte:

»Hongkong har ikke råd til at være ustabilt«.

I sin indledende tale gav Yang Guang udtryk for kinesisk støtte til Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, hvis opbakning i Hongkong er styrtdykket i takt med hendes mislykkede forsøg på at lægge låg på demonstrationerne. Endnu har hendes regering ikke formelt annulleret den kontroversielle lov, men i stedet nøjedes med at suspendere den.

Forsvar for politiet

At lovforslaget bliver trukket helt tilbage er et centralt krav fra demonstranternes side. De kræver også en uafhængig undersøgelse af politiets ofte hårdhændede indsats. Men i stedet valgte den kinesiske talsmand mandag at forsvare byens politistyrke.

»Vi forstår det enorme pres, som Hongkongs politifolk og deres familier står over for og sender en hilsen til politistyrken, der frygtløst har holdt ud og udført deres pligt mod alle odds,« sagde Yang Guang og tilføjede, at de demonstranter, der har opført sig voldeligt under protesterne, vil blive straffet hurtigst muligt.

Hans udtalelser kommer på et tidspunkt, hvor vreden mod politiet er ved at koge over i Hongkong. Billeder af knippelsvingende politibetjente bliver delt i stor stil på sociale medier efter en weekend, hvor tåregassen igen var i brug.

Både lørdag og søndag udviklede ellers fredelige demonstrationer sig til en stillingskrig mellem demonstranter og urobetjente. Videooptagelser viser blandt andet, hvordan en stor gruppe betjente stormer ind på en metrostation og slår løs på en gruppe unge mennesker.

Politiets fremfærd ved den lejlighed mindede ikke så lidt om angreb foretaget ugen forinden af medlemmer af triaderne, der udgør Hongkongs kriminelle underverden. Triaderne er kendt for at have forbindelser til det kinesiske fastland, og da de pludselig dukkede op udrustet med jernrør og bambuskæppe var Hongkongs politi usædvanligt længe om at reagere.

På mandagens pressemøde i Beijing afviste centralregeringens talsmand enhver tale om indblanding.

I stedet langede han ud efter unavngivne fremmede kræfter som en katalysator for den politiske utilfredshed i Hongkong.

»De har en meget underlig logik om, at vold og kriminelle aktiviteter skal modtage sympati, forståelse og tolerance. Det er latterligt. Det er en røde linje, som ikke bør krydses,« lød det fra Yang Guang.

»Hongkong er Kinas Hongkong, og vi tolererer ikke indblanding fra fremmede lande. Nogle politikere i Vesten har fremsat urigtige påstande. Deres formål er at skabe uro i Hongkong i et forsøg på at inddæmme Kina for at begrænse Kinas udvikling.«

Hongkongs vigtigste opgave er nu at genindføre lov og orden i millionbyen, konkluderede den kinesiske talsperson.

Men det budskab ser demonstranterne i Hongkong ikke ud til at tage til sig. Mindst otte demonstrationer er allerede planlagt til at finde sted i løbet af de næste tre uger.

Civil Human Rights Front, der har været hovedarrangør af de største massedemonstrationer med mange hundredtusinde af deltagere, kritiserede efter pressemødet den kinesiske regering for ikke at anerkende situationen i Hongkong eller de bagvedliggende årsager til utilfredsheden.

Sammenstød mellem politi og demonstranter vil fortsætte, så længe bystyret ikke lytter til demonstranternes krav, forklarede demokratiforkæmperen og Hongkong-politikeren, Fernando Cheung, til nyhedsbureauet Reuters.

»Kort fortalt vil den nedadgående spiral fortsætte mod endnu mere vold, død, et udgangsforbud eller endda indblanding af Folkets Befrielseshær.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her