Læsetid: 9 min.

Kroatisk betjent bekræfter: Vi skubber ulovligt asylansøgere tilbage over grænsen, ud af EU

For første gang fortæller en kroatisk betjent til citat, hvordan han har været med til at sende grupper af asylansøgere ulovligt ud af EU, inden de har fået prøvet deres asylsag. Hans fortælling bestyrker de internationale organisationer, der i årevis har advaret om den ulovlige praksis. Et skøn lyder på, at 10.000 asylansøgere ulovligt blev sendt ud af Kroatien sidste år
Da migranter i 2015 flygtede mod Balkanlandene, blev de blandt andet huset i centre i nærheden af Zagreb og de kroatiske myndigheder opfordrede til at udvise sympati over for migranter med henvisning til 1990’ernes Balkankrige og den medfølgende migration. Men ifølge nye vidneudsagn har kroatisk politi i årevis sendt grupper af asylansøgere ulovligt retur over grænsen til Bosnien og til Serbien uden at give dem ret til at søge asyl i landet.

Da migranter i 2015 flygtede mod Balkanlandene, blev de blandt andet huset i centre i nærheden af Zagreb og de kroatiske myndigheder opfordrede til at udvise sympati over for migranter med henvisning til 1990’ernes Balkankrige og den medfølgende migration. Men ifølge nye vidneudsagn har kroatisk politi i årevis sendt grupper af asylansøgere ulovligt retur over grænsen til Bosnien og til Serbien uden at give dem ret til at søge asyl i landet.

Andrej Isakovic

29. juli 2019

ZAGREB/BIHAC/VELIKA KLADUSA – Kroatisk politi har i årevis sendt grupper af asylansøgere ulovligt retur over grænsen til Bosnien og til Serbien uden at give dem ret til at søge asyl i landet.

Sådan lyder vidneudsagnet fra en kroatisk betjent, som selv har været med til at deportere tre grupper af migranter de sidste to år, som han og hans kolleger har pågrebet på gaden i hovedstaden Zagreb.

Hans beretning bakkes af op af den kroatiske ombudsperson, af flygtninge i Bosnien og af internationale og lokale rettighedsorganisationer som Amnesty International, Human Rights Watch og Are You Syrious, der alle har dokumenteret kroatisk politis systematiske brud på international lov med gruppedeportationer af tusindvis af asylansøgere til nabolandene.

Hidtil har det været uden konsekvenser for regeringen, der benægter alle anklager.

Men det er første gang en kilde fra politiet fortæller til citat om den ulovlige procedure:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Else Marie Arevad

Det er usympatisk, men hvorfor er det ulovligt at sende asylansøgere tilbage over grænsen? Gør vi ikke det samme ved grænsen til Tyskland? Iflg. EUs bestemmelser skal flygtninge jo søge asyl i det første eikre land, de kommer til.

Lars Jørgen Hansen, Cristina Nielsen, birgitte andersen, Erik Fuglsang, John Drage Thomsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

hverken Bosnien eller Serbien er med i EU, så Kroatien er det første EU-land. Slovenien er medlem, men da er de kommet igennem Kroatien først.

Steffen Gliese, Claus Nielsen, Erik Fuglsang, Christel Gruner-Olesen, Carsten Nørgaard og David Zennaro anbefalede denne kommentar