Læsetid: 9 min.

Lukasjenko er Europas ældste diktator – og fader til en blomstrende industri af onlinespil

Præsident Aleksandr Lukasjenko kan lørdag fejre 25 års jubilæum. En veludviklet it-industri udfordrer de gamle fordomme om Hviderusland som et frilandsmuseum for Sovjetunionen. Men præsidentens uindskrænkede magt er der ikke blevet ændret ved
Siden præsident Aleksandr Lukasjenko kom til magten i Hviderusland for 25 år siden, har han fjernet stort set al modstand, så der kun er ganske få tilbage, der kan udfordre ham i dag.

Siden præsident Aleksandr Lukasjenko kom til magten i Hviderusland for 25 år siden, har han fjernet stort set al modstand, så der kun er ganske få tilbage, der kan udfordre ham i dag.

Andrea Verdelli/Ritzau Scanpix

20. juli 2019

MINSK/BREST – På Lenin-pladsen i Brest i det vestlige Hviderusland samles cirka 300 mennesker hver søndag spontant klokken 12 for at fodre duer foran byens store Lenin-statue. I udkanten af pladsen står civilt politi og noterer sig, hvem der kommer og går.

De 300 mennesker demonstrerer faktisk mod forurening fra en lokal batterifabrik og mod landets præsident, men de har ikke tilladelse til at demonstrere, så i stedet har de det sidste halvandet år mødtes på den her måde, siger Andrej Szarenda, der selv er med til at fodre duer i dag.

»Regeringen forsøger at skræmme os til at blive væk ved at anholde os og udelukke os fra offentlige stillinger. Nogle demonstranter bliver truet med at miste forældremyndigheden over deres børn, da staten ser dem som dårlige forældre,« siger Andrej Szarenda, der selv har været anholdt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Tommy Clausen
  • Niels Duus Nielsen
Anders Graae, Tommy Clausen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Han mangler nu en del år for at komme op på Francisco Francos år ved magten. Så Europa rekorden er Spansk?

Steen K Petersen

»Det er et levn fra sovjettiden, hvor fabriksarbejdere og studerende bliver tvunget til at arbejde gratis. De kan ikke sige nej, for der er en national lov om tvungen arbejdskraft,«

Det forefindes også her i lille Danmark, gratis arbejdskraft, praktiseres gennem jobcentre og godkendt af folketinget.

Henrik Brøndum, Per Christiansen, Henrik B Hansen, Anders Graae, Janus Agerbo, Lars Løfgren, Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen, Bjørn Pedersen, Tommy Clausen, Henrik Peter Bentzen, Carsten Wienholtz, David Joelsen, Niels Duus Nielsen, Johnny Winther Ronnenberg, Jørgen Larsen, Dennis Tomsen, Per Torbensen, Jens Kofoed og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar