Læsetid: 5 min.

Nye sexanklager har ramt Trump og hans regering

USA’s præsident var pigeparty-partner med den nu – igen – tiltalte milliardær Jeffrey Epstein, som Trumps arbejdsminister Alexander Acosta siden hjalp ud af en forbundsstraffesag for sex med mindreårige. Acosta har nu måttet gå af
Arrestationen af den 66-årige Wall Street-milliardær Jeffrey Epstein har bragt Donald Trump i forlegenhed og kostede fredag arbejdsminister Alexander Acosta (th.) ministerjobbet.

Arrestationen af den 66-årige Wall Street-milliardær Jeffrey Epstein har bragt Donald Trump i forlegenhed og kostede fredag arbejdsminister Alexander Acosta (th.) ministerjobbet.

Brendan Smialowski

15. juli 2019

USA’s præsident, Donald Trump, er bragt i forlegenhed ved arrestationen forrige weekend af den 66-årige Wall Street-milliardær Jeffrey Epstein. Samtidig er Trumps arbejdsminister, Alex Acosta, så pinagtigt ramt, at Trump i fredags blev nødt til at skille sig af med Acosta.

Epstein blev anholdt, da han i et privatfly landede i New York fra en tur til Paris. En ransagning af Epsteins 77 millioner dollar dyre og 2.000 kvadratmeter store palæ på Manhattan afslørede en stor samling pornografiske billeder af kvinder og piger, heraf mange i en meget ung alder.

Efter arrestationen har yderligere et dusin kvinder henvendt sig til myndighederne med oplysninger om, at Epstein misbrugte dem, mens de var under den seksuelle lavalder. I forvejen har omkring 40 kvinder meldt sig med tilsvarende oplysninger.

Ud fra den tiltale, som New Yorks forbundsanklagemyndighed nu retter mod Epstein, kan han idømmes fængsel i op til 45 år. Som et skærpende moment indgår, at han – ifølge anklagen – har ladet pigerne transportere til sig fra andre stater og betalt sine ofre for at levere ham nye kandidater til misbrug.

Trump ramt

Sagen rammer præsident Trump, fordi han tidligere har været tæt på Epstein. De har boet nær hinanden både i New York og i deres ferieresidenser i Florida og færdedes i de samme udsvævende kredse. I begyndelsen af 1990’erne var de fælles om at arrangere en fest, hvor ’kalenderpiger’ blev indfløjet til Florida – og hvor det viste sig, at Trump og Epstein var de eneste mandlige deltagere. I 2002 sagde Trump om Epstein til New York Magazine: »Han er virkelig sjov at være sammen med. Det bliver endda sagt, at han elsker smukke kvinder lige så meget, som jeg gør, og mange af dem er til den yngre side.«

»Til den yngre side«? Det kan lyde, som om Trump har været vidende om Epsteins hang til mindreårige. Efter arrestationen af Epstein har Trump imidlertid lagt afstand til Epstein. På et møde med journalister i Det Hvide Hus erklærede Trump sidste uge, at han ikke har været i forbindelse med Epstein »i de sidste 15 år«, og at han forinden »var raget uklar med ham«.

I amerikanske medier har det været vurderet, at det næppe var moralen, Trump og Epstein ragede uklar om, men snarere deres lejlighedsvist hasarderede forretningsmetoder.

Til Trumps forlegenhed i sagen bidrager det, at den giver tv- og radiomedier lejlighed til at genafspille det famøse indslag fra et »Access Hollywood«-tv-program, hvor Trump forklarer, at hans metode over for kvinder er at gribe dem i skridtet. Denne fornyede opmærksomhed om Trumps forhold til kvinder er også med til at holde fokus på en ny anklage mod Trump for egentlig voldtægt – fremsat sidste måned af forfatteren Elizabeth Jean Carroll i New York Magazine. Ifølge Carroll har Trump for 23 år siden lokket hende med op at se på dameundertøj i et New York-stormagasin – hvorpå Trump gennemførte en voldtægt af hende i en af prøvekabinerne. Trump har erklæret, at han aldrig har mødt Carroll – hvad der dog modsiges af et foto af de to sammen ved en selskabelig begivenhed.

Akut for Trump

Et helt akut politisk problem for Trump har været, at anklagerne mod Epstein har aktualiseret en skandale om Trumps arbejdsminister indtil i fredags, Alex Acosta.

Tilbage i 2007 var Acosta chefforbundsanklager i Florida. I den egenskab indgik Acosta en aftale med det tophold af forsvarsadvokater, som Epstein havde hyret til at forsvare sig mod anklager om sex med mindreårige – anklager, der minder om dem, der nu er fremsat i New York.

Den gang fik Acosta imidlertid Epstein af krogen ved at frafalde et 63 siders detaljeret forbundsanklageskrift mod, at Epstein i stedet erklærede sig skyldig i mindre anklagepunkter efter Floridas delstatslovgivning. Dermed slap Epstein for en truende fængselsstraf på livstid og kunne i stedet nøjes med 13 måneder i en privilegeret celle, som han tilmed havde lov til at forlade 12 timer om dagen, seks af ugens dage – for at sidde på det luksuskontor, Epstein i mellemtiden havde fået etableret i Florida.

En forbundsdommer i New York har tidligere i år ophævet aftalen mellem Acosta og Epstein. Dommeren henviser til, at aftalen – i strid med loven – blev holdt hemmelig for ofrene, og at de ikke fik deres lovbestemte adgang til at kommentere den. Hertil kommer, at det, som Epstein ifølge aftalen erklærede sig skyldig i, var at drive en ring af prostituerede. Men pigerne kunne – blandt andet på grund af deres mindreårighed – slet ikke betegnes som prostituerede – de var handlede sexslaver.

Acosta forsvarede sig på et pressemøde i sidste uge med, at han var bange for, at forbundsanklagerne ikke ville holde, og at Acosta med aftalen ville sikre, at Epstein dog blev dømt for noget. Den forklaring har udløst meget skarpe fordømmelser fra delstatsmyndighederne i Florida. De erklærer, at Acosta jo selv kunne have foretaget de ændringer i anklageskriftet, der var nødvendige for at opnå en hård forbundsdom.

Ironisk er det, at Acosta som arbejdsminister har haft ansvaret for forbundsindsatsen mod sexhandel af kvinder – og at han i år har foreslået en nedsættelse på 80 procent af budgettet til den indsats.

Trump erklærede til at begynde med over for medierne, at han har ondt af arbejdsminister Acosta – men at hans Hvide Hus ville »se meget nøje på sagen«.

Det endte fredag med, at Trump erklærede: »Jeg hader at se dette ske.« Og det, der skete, var, at Acosta – angiveligt frivilligt – havde trukket sig fra sit embede med denne begrundelse: »Det ville være selvisk af mig at forblive i den position at skulle blive ved med at tale om en sag, der er 12 år gammel – i stedet for at tale om den forbløffende økonomi, vi har lige nu.«

Det er en yderligere ironisk tvist på sagen, at Trumps højreekstreme rådgivere i Det Hvide Hus har haft et horn i siden på Acosta, fordi han efter deres opfattelse tøvede med at afvikle bestemmelser til beskyttelse af USA’s arbejdstagere. Det problem forventes Trump ikke at få med Arbejdsministeriets næstkommanderende, Patrick Pizzella, som Trump i weekenden har udnævnt til fungerende arbejdsminister. Dermed har fire af Trumps ministre titel af ’fungerende’.

Trump har tidligere erklæret, at han er vældigt glad for ordet ’fungerende’. Deri kan ligge, at de ministre, der kun har den status, ikke har nogen selvstændig magtposition over for Trump, men er helt afhængige af hans luner.

Centralt i sagen om Jeffrey Epstein står Trumps handelsminister siden april 2017, Alexander Acosta, tidligere statsanklager i Miami og manden bag aftalen med Epsteins advokater i 2008. I denne uge forsvarede Acosta sig med, at han havde gjort, hvad der var muligt på det pågældende tidspunkt.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Berg
  • Hanne Ribens
  • Poul Erik Riis
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Alvin Jensen
  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Mads Berg, Hanne Ribens, Poul Erik Riis, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Man ihukommer Brett Easton Ellis' makabre roman "American Psycho", hvor det ikke vil lykkes for hovedpersonen Batemann at blive afsløret og arresteret, ligegyldigt hvor spektakulære torturdrab han udfører.
(I bogen er Donald Trump også et ideal..)

Det amerikanske retssystem er 'rigged', og bygger på 'deals', det er ikke underligt at så mange fattige og farvede sidder indespærrede uskyldigt eller for absurd små lovovertrædelser, mens de rige stortset altid kan købe sig fri.

Jakob Silberbrandt, Mads Berg, Torben Skov, Hanne Ribens, Birte Pedersen, Arne Albatros Olsen, Poul Erik Riis, Minna Rasmussen, Alvin Jensen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Albert Frederiksen

Du har helt bestemt en pointe i din påpegning af, at anklagemyndigheden måtte forudse problemer med at få Jeffrey Epstein idømt en hård straf i betragtning af det forsvarsteam Jeffrey Epstein havde mulighed for at stille op med.

Bl. a. var den kendte juraprofessor fra Harvard Universitet, Alan Dershowitz en af forsvarerne.
Jeffrey Epstein havde tidligere doneret millioner til Harvard - i dollars !!
Og pudsigt nok var Ken Starr, uafhængig undersøger i sagen imod Clinton, også på holdet - og der var flere prominente advokat navne, så der blev selvfølgelig ikke sparet på noget.

Al det sagt, så lod anklagemyndigheden sig måske nok kyse - men som du skriver måtte Jeffrey Epstein trods alt tåle at blive stemplet som pædofil, og det er ingen spøg i USA; men Jeffrey Epsteins rasende rigdom har måske nok kunne immunisere ham imod følgerne af denne stempling.

Mads Berg, Torben Skov og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Debat moderator

Hva' Fa'n - hvor blev Albert Frederiksens indlæg nu af ????

Jeg læste indlægget i går, og kunne altså ikke se noget problematisk heri -
overhovedet ikke. Jeg kommenterede endda Albert Frederiksens indlæg.

Lad os nu få indlægget på igen !!

"he had “been told” to back off, that Epstein was above his pay grade" forklares der om Acosta under hans høring i kongressen.

Og jeg som troede at netop forklaringer om above his pay grade, der går 13 af på dusinet i amerikanske krimier - fra gamle Perry Mason over Law And Order, The Wire og frem, var for urealistiske, der hvor man begynder og lede efter remoten - typisk dårlig krimi-shit......

Læser lige at Demokraternes leder i senatet Chuck Schumer naturligvis har modtaget penge fra Epstein - ligesom han også modtog penge fra Weinstein.

niels astrup

Hele denne historie gør det vist helt klart, at myten om det klasseløse samfund er - en myte. Her har vi en milliardær som i årevis specialiserer sig i overgreb på helt unge kvinder fra "problematiske baggrunde".

Hed det ikke jus prima noctis under feudalismen?

Og selvfølgelig vil ingen jurister anklage manden, ingen dommere dømme ham - eller politikere kappe båndene til ham.

Det her er borgerskabets diskrete charme, når den er værst.

Mads Berg, Maya Lumina, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

"I begyndelsen af 1990’erne var de fælles om at arrangere en fest"
Kom nu videre. Skriv om hvad der sker nu. Gab
»Til den yngre side« hvad er det?

Jeg læste med undren om Robert Foster, Mississippi som ikke vil være alene med kvinder under sin kampagne for at blive valgt. Men manden har en pointe @Metoo har nogle negative konsekvenser.
Den kvindelige journalist siger, at Robert Foster køndiskrimierer. Hun har klart en pointe.
Hvad gør vi nu?