Interview
Læsetid: 8 min.

Ola Bini blev anholdt samme dag som Assange og sad 71 dage i fængsel i Ecuador

Svenske Ola Bini blev tilbageholdt i Quito Lufthavn samme dag som Wikileaks’ Julian Assange fik frataget sit politiske asyl på Ecuadors ambassade i London. Der er masser af tilfældigheder og forbindelser mellem Ola Bini og Assange, som han har besøgt adskillige gange. Men skal man komme i fængsel for at være venner med Julian Assange?
Den svenske programmør Ola Bini mener selv, at hans fængsling er politisk motiveret. »Enten fordi regeringen ikke kan lide det arbejde, jeg laver. Eller fordi jeg er venner med Julian. Min sag bør bekymre, for hvis det kunne ske for mig, kan det også ske for andre.«

Den svenske programmør Ola Bini mener selv, at hans fængsling er politisk motiveret. »Enten fordi regeringen ikke kan lide det arbejde, jeg laver. Eller fordi jeg er venner med Julian. Min sag bør bekymre, for hvis det kunne ske for mig, kan det også ske for andre.«

Esteban Barrera

Udland
3. juli 2019

QUITO – For den brede offentlighed har den 37-årige svenske programmør Ola Bini indtil for nylig været ganske ukendt.

Men siden han i april blev anholdt i Ecuador og uretmæssigt fængslet i 71 dage, mens myndighederne forsøgte at kæde ham sammen Wikileaks-stifteren Julian Assange, har Ola Binis kamp for frihed og privatliv på internettet vundet international opmærksomhed, og kampagnen for hans frigivelse har fået støtte fra berømtheder som Noam Chomsky, Pamela Anderson og Brian Eno.

Jeg møder ham otte dage efter hans løsladelse på 19. etage af Edificio Metropolitan, en af de dyreste skyskrabere i Ecuadors hovedstad Quito.

Ola Bini er høj og bleg, klædt i sort og har sortmalede negle. Han er stadig under anklage og har forbud mod at forlade landet, selv om det står ham uklart, præcis hvorfor han blev anholdt.

»Nogle regeringer kan ikke lide menneskerettigheder og folk, der arbejder for at forsvare menneskerettighederne. Jeg forstår ikke hvorfor, for det arbejde, jeg laver, gør alle sikrere – også den ecuadorianske regering. Men nogle gange bliver folk, der forsvarer menneskerettighederne, forfulgt af regeringer,« siger Ola Bini.

De ecuadorianske myndigheders forsøg på at kæde ham sammen med Julian Assange er dog ikke grebet ud af det blå.

De sidste seks år har den svenske programmør og den australske Wikileaks-stifter mødtes adskillige gange, ligesom anholdelsen af de to mænd ikke er det første eksempel på sammenfald i deres livsbaner. Hvis man skal tro Ola Bini, er der dog tale om rene tilfældigheder.

Ecuadors myndigheder har kun givet begrænsede informationer. Indenrigsminister María Paula Romo har i forbindelse med Ola Binis sag udtalt, at de ikke vil tillade, at »Ecuador bliver et centrum for pirateri og spionage«.

Forbindelsen til Julian Assange og Wikileaks bliver nævnt igen og igen i forbindelse med fængslingen. Ifølge regeringen skulle Ecuador have været udsat for 40 millioner cyberangreb, siden Assange blev anholdt i april.

Dette er Ola Binis egen udlægning af, hvordan han uden retfærdig rettergang er blevet hevet ind i sagen om Julian Assange og er havnet i søgelyset for USA’s regering.

Blev ven med Assange

Ola Bini hedder egentlig Ola Martin Gustafsson og blev født i Kungälvs kommune nord for Göteborg. Han fejrede sin 37-års fødselsdag i maj i fængslet El Inca i Quito.

For at forstå historien om Ola Binis fængsling i Ecuador må vi skrue tiden tilbage til juni 2012.

Her flygtede den eftersøgte stifter af Wikileaks, Julian Assange, i sikkerhed på Ecuadors ambassade i London af frygt for at blive udleveret til USA. I august samme år blev Assange tilbudt politisk asyl i Ecuador af den daværende USA-kritiske præsident Rafael Correa.

Et halvt år senere begyndte også Ola Binis historie med Ecuador. Han fortæller, at han kom til Ecuador første gang i februar 2013 for at deltage i en workshop, der skulle rådgive Correa-regeringen om privatliv og sikkerhed på nettet.

Ola Bini fortæller, at han første gang besøgte Julian Assange på Ecuadors ambassade i juni 2013. Fem måneder senere flyttede den svenske programmør permanent til Ecuador.

Sammenfaldet mellem Assanges politiske asyl i Ecuador og sin egen flytning til landet kalder han selv for »en komplet tilfældighed«.

»Jeg kunne virkelig godt lide Ecuador,« siger Ola Bini og griner. »Jeg blev forelsket i landet, jeg kunne godt lide folkene, atmosfæren, miljøet, det hele. Og jeg besluttede, at dette er et rigtig dejligt sted at bo. Og så flyttede jeg hertil. Og jeg blev her, fordi jeg elsker at bo her. Enhver form for forbindelse til, at Julian fik asyl og alle disse ting, var rent tilfældigt,« siger Ola Bini.

Hans svar lyder velforberedte, og ordet ’tilfældigt’ går ofte igen gennem vores timelange interview.

I de syv år, hvor Julian Assange befinder sig på ambassaden i London, besøger Ola Bini ham i alt tolv gange. I nørdmiljøet er Assange ikke kun kendt for Wikileaks, men også for sine evner inden for programmering, sikkerhed og privatliv på internettet, siger Ola Bini. Og det var derfor, han besøgte ham første gang.

»Jeg ville gerne høre hans mening om noget programmering, som jeg arbejdede på. Og så blev vi venner. Hver gang jeg var i Europa, forsøgte jeg at besøge ham. Han var i en isoleret situation, hvor han ikke fik mange besøg af venner. Men jeg har aldrig arbejdet sammen med Julian på nogen måde og har aldrig arbejdet for Wikileaks. Det er hele historien om mit forhold til Julian,« insisterer Ola Bini.

Han er selv meget optaget af cybersikkerhed og privatliv på internettet.

»Privatliv er for mig en af de mest grundlæggende rettigheder i et demokrati. Hvis borgerne ikke har privatliv, er der ikke mulighed for at have et ægte demokrati. Vi ved, at hvis folk bliver overvåget, så ændres deres valg. Så har man ikke længere frie valg,« siger Ola Bini.

På vej til Japan

Ola Bini hørte nyheden fra en ven, da Julian Assange den 11. april i år fik frataget sit politiske asyl på Ecuadors ambassade i London og blev anholdt af britisk politi.

Samtidig fik han at vide, at Ecuadors indenrigsminister på et pressemøde skulle have sagt, at der var medlemmer af Wikileaks og en person tæt på Julian Assange, som havde boet i Ecuador igennem længere tid, og som havde samarbejdet med russiske hackere.

Ola Bini fortæller, at han ikke ved, om det var ham, der blev hentydet til, for han havde som sagt aldrig været en del af Wikileaks.

»Min ven tænkte på, om det havde noget at gøre med mig, men jeg var sikker på, det var en fejl. Jeg kender ingen russere – hverken hackere eller ikkehackere,« siger Ola Bini fra terrassen på toppen af Quito.

Senere samme dag som Assange blev anholdt i London, tog Ola Bini til lufthavnen i Quito på en – efter eget udsagn – længe planlagt rejse til Japan for at træne kampsport.

»Så det var et rent tilfælde, at det skete samme dag. Jeg skulle være væk i to uger og så komme tilbage.«

– Det lyder, som om der er mange tilfældigheder i den her sag?

»Ja. Det er en lille verden, og det er en mærkelig verden, men jeg kan ikke forklare det bedre end, at det var tilfældigt.«

Ved tretiden om eftermiddagen den 11. april sad svenskeren således og ventede ved gaten i lufthavnen i Quito.

»Så kom der nogle mænd, der ikke viste mig noget ID. De sagde, at de havde ordre på at tilbageholde mig. Jeg fik ingen oversættelse til svensk og kun en utilstrækkelig oversættelse til engelsk,« siger Ola Bini og undskylder sig med, at han kun taler dårligt spansk på trods af seks år i landet.

Politisirener og trafikstøj afbryder konstant det korrekte programmør-engelsk, som Ola Bini behersker. Kun når han forsøger sig med spanske navne og stednavne, bryder den svenske accent igennem.

Han gnider sig i øjnene.

»I må have mig undskyldt. Jeg har i ti uger været under meget mørke forhold, og det har mine øjne taget skade af.«

Ola Bini fortæller, at han blev lagt i håndjern, og at han tilbragte første del af natten på bagsædet af en politibil. Midt om natten kørte de så hjem til hans lejlighed i den nordlige del af Quito, hvor politiet bad ham lukke dem ind. Han fortæller, at han aldrig så hverken arrestordre eller ransagningsordre, og da han nægtede, lukkede politiet sig selv ind, mens han ventede i politibilen.

Først næste morgen fik han lov til at tale med sin advokat og få besøg af den svenske konsul.

»Jeg var forvirret over, hvad der foregik. Og bange. De fortalte mig aldrig, hvorfor jeg blev anholdt, de spurgte mig ikke om noget. Og den dag i dag har de stadig ikke sagt, hvad jeg skulle have gjort, eller hvornår og hvor jeg skulle have gjort det. Det eneste, jeg er blevet spurgt om, er mine passwords til mine enheder. Så ja, jeg er stadig ret forvirret,« siger Ola Bini.

Et politisk skifte

Selv mener Ola Bini, at hans fængsling er politisk motiveret.

»Enten fordi regeringen ikke kan lide det arbejde, jeg laver. Eller fordi jeg er venner med Julian. Min sag bør bekymre, for hvis det kunne ske for mig, kan det også ske for andre,« siger Ola Bini, som let taler sig varm, når emnet går på cybersikkerhed.

»Det er ikke kun Ecuador. Der er også andre lande, som går efter folk, der arbejder med sikkerhed og privatliv på nettet. Der er mange slags trusler i den teknologiske verden, og vi er mange, som har dedikeret vores liv til at beskytte alle andre. At blive forfulgt på den her måde betyder, at nogle af de her folk måske vil vælge at lave noget andet, fordi det ikke er sikkert. Og ultimativt kan det betyde, at alle, der bruger internettet og teknologi, vil være mindre sikre. Og dét er virkeligt farligt,« siger Ola Bini.

En af årsagerne til, at Julian Assange – og måske Ola Bini – er faldet i unåde i Ecuador, er et regeringsskifte i 2017. Lenin Moreno overtog præsidentposten fra Raffael Correa, og selv om de kommer fra samme parti, er de blevet bitre rivaler. På Correa-fløjen går Moreno under tilnavnet El Traidor, forræderen.

Hvor Correa var på kant med USA, ven med præsident Maduro i Venezuela og gav politisk asyl til Assange, har Moreno lagt en mere forsonlig linje over for USA, lagt afstand til Maduro og i foråret optaget et IMF-lån på 4,2 milliarder dollar.

En teori går på, at udleveringen af Assange fra London-ambassaden skete på grund af nogle lækkede dokumenter, der kædede Moreno-familien sammen med korruption.

Løsladt, men ikke frikendt

Ola Bini nåede at sidde fængslet i 71 dage. Ifølge hans advokat var repræsentanter for USA’s regering var på vej til Ecuador for at afhøre ham. Men forinden fandt retten i Quito, at han uretmæssigt var blevet fængslet på grund af de mange procedurefejl omkring hans tilbageholdelse og fængsling.

Spørgsmålet om hans skyld er dog ikke afklaret. Han er endnu ikke blevet afhørt eller for den sags skyld oplyst om, hvad han er anklaget for. Han må ikke forlade Ecuador og skal melde sig hos en dommer en gang om ugen.

Vi står på toppen af det for Ecuador eksklusive højhus og kigger ud over Quito med bjerge og vulkaner i baggrunden. Bjergsolen er skarp. Ola Bini peger ned mod det område i den nordlige del af byen, hvor han bor. Lejligheden er fortsat beslaglagt, og der står politivagter udenfor, fortæller han.

Den svenske programmør siger, at han er sikker på, at Ecuadors regering vil plante beviser på hans enheder.

»Det forbereder mine forsvarsadvokater sig på lige nu,« siger han.

Præsident Lenin Moreno og indenrigsminister María Paula Romo har i juni været indkaldt for at afgive deres forklaring i Ola Bini-sagen over for den offentlige anklager. Men de mødte ikke op.

»Det er virkelig en underlig situation. Hvad skal jeg forsvare mig mod? Jeg kender stadig ikke anklagen. Hvordan kan jeg forsvare mig, hvis jeg ikke ved, hvad det er, de anklager mig for at have gjort, hvor og mod hvem? Selv om jeg virkelig gerne vil bevise min uskyld, er det stort set logisk umuligt, indtil de fortæller mig, hvad det er, de mener, jeg har gjort,« siger Ola Bini.

13. juli udløber fristen for at fremlægge et formelt anklageskrift mod Ola Bini. Ellers frafalder sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Hald Nielsen

Hvorfor hører vi intet om protester fra den svenske regering? Kan de svenske myndigheder måske heller ikke lide Ola Bini?

Daniel Joelsen, Thomas Tanghus, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Ja, hvorfor egentlig ikke? Det får mig til at spekulere på om Assange havde ret i det med at han ville ende med at blive udleveret til USA - men nej, det ville den humanistiske supermagt aldrig gøre. Aldrig.

Nike Forsander Lorentsen

Australisk 29-åring släppt efter svensk diplomatinsats. "Ola Bini" Tji får I to, Karsten Hald Nielsen og Poul Kristensen, med jeres forudfattede meninger om Sveriges regering.

Daniel Joelsen

Så mangler vi bare at den svenske regering også retter den med Assange. Der er vel ikke forudfattende vel?

Poul Kristensen

Jo, jo, David. Hvis du ikke tror på at Sverige er de moralske supermænd, så ved du jo godt hvad der sker, ikke? (Bare for det tilfælde at du ikke ved det: Du bliver fyret fra dit job og udstødt)