Læsetid: 4 min.

Putin-fortryllelsen er forsvundet, men modstanden rammer ikke tidligere niveau

Weekendens protester i Moskva over udelukkelsen af kandidater til lokalvalget i september endte i en masseanholdelse. Demonstrationerne er et varsel til præsident Putin om, at utilfredshed ulmer i befolkningen. Men et magtskifte står næppe for døren, for der findes ikke et bæredygtigt alternativ til Putins parti, Det Forenede Rusland, vurderer eksperter
Politiet tog skrappe metoder i brug, da de greb ind over for demonstranter i Moskva lørdag.

Politiet tog skrappe metoder i brug, da de greb ind over for demonstranter i Moskva lørdag.

Maxim Zmeyev

29. juli 2019

Russisk politi anholdt lørdag over tusind mennesker i forbindelse med en demonstration i Moskva, hvor russiske borgere på opfordring fra oppositionsleder og Putin-kritiker Aleksej Navalnij gik på gaden med et krav om retfærdige lokalvalg.

Demonstrationen var af myndighederne på forhånd kaldt ulovlig, men det fik ikke demonstranterne til at holde sig tilbage. Russisk politi vurderede, at 3.500 personer var mødt op.

Resultatet blev masseanholdelser, og der rapporteres om, at flere demonstranter har fået tæsk og alvorlige skader i sammenstødet med det russisk politi. Derudover ransagede politiet også en tv-station, der sendte livebilleder fra demonstrationen.

Protesterne kom, efter at flere kandidater til det forestående lokalvalg i september ifølge oppositionen er blev nægtet at opstille. De russiske myndighederne har meddelt, at kandidaterne er ude, fordi de ikke har samlet tilstrækkeligt med stemmer til at kunne stille op.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jan henrik wegener

Skal man ikke være lidt forsigtig med den slags ekspertudtalelser? Jeg har en stærk mistanke om at man i hvert fald de sidste århundreder har haft en tendens til at overvurdere stabiliteten i diverse styrer.
Ikke mindst fra eksperternes side.

Thomas Bindesbøll

Eksperter og eksperter er mange. De fleste, også her med god og væsentlig viden, dog er der ingen af os der lige kan spå om fremtiden, slet ikke hvis noget acellererer.

Alt "Conventional Wisdom" tyder på, at Putin-regimet fortsat har et solidt greb om magten.

Der er omvendt mange eksempler hurtige skift i moderne historie på, at en masse-stemning af "nu kan det være nok! hurtigere end selv bedste og mest fornuftige eksperter kan forudse.

I Rusland er der meget stor forskel på det store flertal, ude i landdistrikter og ditto fjerne provinser, men omvendt skal man ikke underkende et hurtigt momentum, hvis oppositionen virkelig får fat, også via alternative veje, via moderne kommunikation.

Det er da også derfor Putin-regimet slår så ultra hårdt ned på enhver opposition. Som vi har set sidste uges tid i Moskva, og især lørdag. De frygter at protesterne kan sprede sig. Derfor slår de ned med jernhånd, også som senest.

Men rå brutalitet fra den russiske statsmagt kan også give en boomerang-lignede effekt af ny og stærkere modstand. Især blandt almindelige russere, der heldigvis ikke finder sig med hvad som helst, i det lange løb.

Så vær - optimistisk - klar til evt, overraskelser, i form af større folkelige protester. Hvis ikke nu så siden.
Putin-regimet kan ikke i længden regere videre på blot nye forvanskede propaganda-løgne, udsendt via statskontrolleret Stats-TV, altimens den sociale ulighed, den ekstreme korruption og de egoistiske "politikere"s fortsætter i hidtidige, magtfuldkomne spor.

Som Gorbatjov engang sagde til Honecker, lige inden Murens fald: "Den der kommer for sent til historien".... Vi kender resten af udviklingen og historien.

Man kan ikke narre en hel befolkning til alle tider. Heller ikke den selv mest tålmodige russiske befolkning. Derfor er Putins overvold i sidste ende et udtryk for frygt. Frygt for at sandheden vil gå op for det store flertal af ordentlige russere. Også trods al modbydelig politivold, som set, disse seneste dage.

Claus Nielsen, Ib Gram-Jensen og Jan Rosberg anbefalede denne kommentar