Nyhed
Læsetid: 2 min.

Salvini skærer dybt i finansiering af flygtningecentre

Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, har fjernet op mod 40 procent af det økonomiske grundlag for landets modtagecentre for migranter og flygtninge
Matteo Salvini har argumenteret for, at nedskæringerne skal til for at mindske den finansielle byrde, som migranterne lægger på italienernes skuldre, men det er i høj grad EU-midler, som dækker udgifterne relateret til migranterne.

Matteo Salvini har argumenteret for, at nedskæringerne skal til for at mindske den finansielle byrde, som migranterne lægger på italienernes skuldre, men det er i høj grad EU-midler, som dækker udgifterne relateret til migranterne.

Andreas Solaro

Udland
15. juli 2019

GORIZIA – »Vi har nået det punkt, hvor man ikke længere kan tilbyde migranter en værdig behandling,« siger Mauro Perissini, der står i spidsen for Il Mosaico, en italiensk sammenslutning af sociale kooperativer, der blandt andet driver modtagecentre for flygtninge og migranter.

Han reagerer skarpt på, at den italienske indenrigsminister Matteo Salvini har skåret dybt i finansieringen af modtagecentrene – i nogle tilfælde med op til 40 procent.

Førhen modtog centrene 35 euro om dagen for hver migrant, de huser. Men siden den 1. maj er det beløb blevet sænket til mellem 19 og 26 euro alt efter centrenes størrelse.

Matteo Salvini har argumenteret for, at nedskæringerne skal til for at mindske den finansielle byrde, som migranterne lægger på italienernes skuldre, men det er i høj grad EU-midler, som dækker udgifterne relateret til migranterne.

I Nazareno, et af modtagecentrene, som Il Mosaico driver i den nordøstitalienske by Gorizia, huser man for tiden 150 asylansøgere. Her får man nu 25,5 euro om dagen pr. beboer. Det beløb skal dække alle udgifter, inklusive leje af centrets bygninger.

»Vi kan mærke, at der er færre midler,« siger Francesco Isoldi, der er den daglige leder af Nazareno. Han peger på, at de har været nødt til at skære ned på adgangen til læge og psykologhjælp, og der er ikke længere penge til at tilbyde asylansøgerne undervisning i italiensk sprog og samfundsforhold.

»Der er ingen midler til at starte integrationsprocessen, og det kan skabe store samfundsproblemer senere hen,« siger Isoldi, der mener, at nedskæringerne er led i et forsøg fra regeringens side på at gøre Italien til et mindre attraktivt mål for migranter.

Centret holder til i et nedslidt tidligere nonnekloster, hvor migranterne sover fire til fem personer i hvert værelse, og hvor der ikke er faciliteter til at lave frokost og aftensmad, som derfor bliver bragt dertil udefra. Frivillige tilbyder migranterne undervisning i biavl og skrædderarbejde. Når migranter ankommer, får de udleveret et håndklæde, sæbe og barbergrej.

Hovedparten af beboerne er fra Sydasien og især Pakistan.

I Italien er det ofte ngo’er, sociale kooperativer og religiøse organisationer, der driver modtagecentrene og har den direkte kontakt til migranter og flygtninge og fungerer som mellemled mellem stat og asylansøger.

Matteo Salvinis regeringsparti Lega har givet udtryk for, at det netop er et mål i sig selv, at man ikke bruger penge på integrationstilbud til asylansøgere, da det i sidste ende kan vise sig at være spildte penge, hvis de får afvist deres asylansøgning.

Men ifølge Mauro Perissini har man nu skåret så dybt, at det er ved at udvikle sig til en udgift for ngo’er og kooperativer at drive modtagecentrene. »De kan ikke forvente, at vi skal betale penge for at udføre en samfundsnødvendig opgave,« siger han. »Hvis forholdene ikke ændrer sig, så kan vi lukke ned. Det vil betyde, at de ca. 600 migranter, som vi lige nu huser forskellige steder, vil ende på gaden.«

Andre centre over hele Italien kan føle sig tvunget til at lukke. »Vi risikerer, at hele systemet eksploderer,« mener Perissini.

Ifølge det italienske indenrigsministerium var der i slutningen af maj 114.176 migranter i det italienske modtagelsessystem. Det er et fald i forhold til 133.061 migranter tilbage i december og 183.732 i juni 2018.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her