Læsetid: 12 min.

逃亡 (flugt)

I årevis levede kunstneren Liu Xia i husarrest – som en afledt straf for sit ægteskab med demokratiforkæmperen Liu Xiaobo, der modtog Nobels Fredspris og siden døde i kinesisk fangenskab. I dag er hun bosat i Tyskland, men minderne og tankerne er stadig i Beijing
I årevis levede kunstneren Liu Xia i husarrest – som en afledt straf for sit ægteskab med demokratiforkæmperen Liu Xiaobo, der modtog Nobels Fredspris og siden døde i kinesisk fangenskab. I dag er hun bosat i Tyskland, men minderne og tankerne er stadig i Beijing
9. juli 2019

Liu Xia skiftevis griner og græder. Emnerne er tunge på scenen i Frankfurt, hvor hun har taget plads sammen med kunstneren Ai Weiwei og den amerikanske sinolog Perry Link. Anledningen er en udstilling af fotografier lavet af Liu Xia.

Håret på hendes hoved er helt kort. Det har det været siden hun i sympati med sin mand barberede det af, da han blev givet en straffefangefrisure i et kinesisk fængsel i midten af 1990’erne.

En ud af mange gange, hvor han, Liu Xiaobo, blev spærret inde i fængsler eller arbejdslejre i Kina. En konsekvens af hans ukuelige arbejde for politiske reformer. Fra hans rolle i protesterne på Den Himmelske Freds Plads i 1989 til udformningen af det politiske manifest Charter 08 i 2008.

Sidstnævnte advokerede for et opgør med Kinas etpartistyre og for indførelse af demokrati og et uafhængigt retssystem.

Det resulterede i en dom på 11 års fængsel. Under afsoningen blev Liu Xiaobo tildelt Nobels Fredspris for »sin lange og ikkevoldelige kamp for basale menneskerettigheder i Kina«. Til stor frustration for Kommunistpartiet og den politiske ledelse i Beijing.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu