Læsetid: 3 min.

Trods advarsler om økonomisk nedtur: De gratis penges tid fortsætter uændret

Trods forestående økonomisk nedgang sænker Den Europæiske Centralbank ikke renten yderligere. Centralbankchef Mario Draghi genoptager heller ikke de store opkøbsprogrammer – endnu. Men vi kan roligt vænne os til de uhørt lave renter og væbne os til det meste, lyder budskabet
I sin tale i Frankfurt torsdag lagde Mario Draghi især vægt på, at inflationen i eurozonen – ligesom i bl.a. USA og Japan – ligger et godt stykke under det officielle mål.

I sin tale i Frankfurt torsdag lagde Mario Draghi især vægt på, at inflationen i eurozonen – ligesom i bl.a. USA og Japan – ligger et godt stykke under det officielle mål.

Ralph Orlowski

26. juli 2019

Kritikere af tidens ekstremt ekspansive pengepolitik frygtede torsdag det værste fra Europas øverste økonomiske orakel: Yderligere rentesænkninger under nulpunktet og en genoptagelse af Den Europæiske Centralbanks (ECB) enorme opkøb af obligationer for at holde den europæiske økonomi på sin skrøbelige vækstkurs.

Ved sin sidste melding i juni havde den afgående centralbankchef, Mario Draghi, nemlig antydet, at han måske vil genindføre sin ’finansbazooka’ – altså foretage massive opkøb af obligationer:

»Vi vil udnytte hele spillerummet i vores mandat til at opfylde vores mission.«

Denne mission er at holde prisstabiliteten i eurozonen og inflationen lige under to procent. Men den er i stadig stigende grad også at holde gang i hjulene i hele eurozonen.

Torsdag valgte Draghi et dobbelt budskab: Renten forbliver på 0,0 procent, og indskudsrenten vil fortsat være på minus 0,4 procent – bankerne skal altså fortsat betale en slags strafrente, hvis de parkerer penge ved ECB i stedet for at pumpe dem ud som lån.

En tanke, som de fleste europæere ville have set som temmelig forrykt før finanskrisen i 2008.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu