Analyse
Læsetid: 3 min.

Trods advarsler om økonomisk nedtur: De gratis penges tid fortsætter uændret

Trods forestående økonomisk nedgang sænker Den Europæiske Centralbank ikke renten yderligere. Centralbankchef Mario Draghi genoptager heller ikke de store opkøbsprogrammer – endnu. Men vi kan roligt vænne os til de uhørt lave renter og væbne os til det meste, lyder budskabet
I sin tale i Frankfurt torsdag lagde Mario Draghi især vægt på, at inflationen i eurozonen – ligesom i bl.a. USA og Japan – ligger et godt stykke under det officielle mål.

I sin tale i Frankfurt torsdag lagde Mario Draghi især vægt på, at inflationen i eurozonen – ligesom i bl.a. USA og Japan – ligger et godt stykke under det officielle mål.

Ralph Orlowski

Udland
26. juli 2019

Kritikere af tidens ekstremt ekspansive pengepolitik frygtede torsdag det værste fra Europas øverste økonomiske orakel: Yderligere rentesænkninger under nulpunktet og en genoptagelse af Den Europæiske Centralbanks (ECB) enorme opkøb af obligationer for at holde den europæiske økonomi på sin skrøbelige vækstkurs.

Ved sin sidste melding i juni havde den afgående centralbankchef, Mario Draghi, nemlig antydet, at han måske vil genindføre sin ’finansbazooka’ – altså foretage massive opkøb af obligationer:

»Vi vil udnytte hele spillerummet i vores mandat til at opfylde vores mission.«

Denne mission er at holde prisstabiliteten i eurozonen og inflationen lige under to procent. Men den er i stadig stigende grad også at holde gang i hjulene i hele eurozonen.

Torsdag valgte Draghi et dobbelt budskab: Renten forbliver på 0,0 procent, og indskudsrenten vil fortsat være på minus 0,4 procent – bankerne skal altså fortsat betale en slags strafrente, hvis de parkerer penge ved ECB i stedet for at pumpe dem ud som lån.

En tanke, som de fleste europæere ville have set som temmelig forrykt før finanskrisen i 2008.

Samtidig med at de gratis penges tid fortsætter, signalerede Mario Draghis også, at der i 2020 kan blive behov for yderligere rentesænkninger.

Han udelukkede heller ikke, at ECB’s trillionstore opkøb af obligationer fra 2015 til 2018 kan blive genoptaget, når franske Christine Lagarde tiltræder som chef i november.

Dystre udsigter

Denne linje afspejler de advarende toner fra flere kanter.

Ifølge det økonomiske ’Ifo forretningsklimaindeks’ står den europæiske økonomi foran en mærkbar afkøling sammen med de nedadgående globale konjunkturer, hvilket især vil ramme industrien.

Også Den Internationale Valutafond, IMF, har nedskrevet de globale væksttal for 2019 og 2020.

Det drejer sig om marginale nedjusteringer, men IMF peger samtidig på, at udviklede økonomier som USA og Europa er særligt sårbare som følge af protektionisme, mulige olieprisstigninger og udsigten til en hård Brexit.

I sin tale i Frankfurt torsdag lagde Mario Draghi især vægt på, at inflationen i eurozonen – ligesom i bl.a. USA og Japan – ligger et godt stykke under det officielle mål. Dermed er der fortsat risiko for »japanske tilstande« med en årelang deflation, der kan hæmme væksten yderligere.

Tysk brok

Generelt er de uhyre lave renteniveauer til glæde for aktie- og ejendomsbesiddere. Men de er ikke just til glæde for opsparere eller for folk, der bor til leje.

Allerede før Draghis udmelding lød der advarende toner.

I mange nordeuropæeres øjne har både ECB’s nulrente og gigantopkøb af obligationer været med til at fratage de enkelte eurolande deres økonomiske selvansvar, og der er generel bekymring for, om ECB allerede har brugt sit vigtigste våben, altså rentesænkning, hvis der kommer en decideret recession.

Desuden skaber de historisk lave renter en åbenlys risiko for både økonomisk ophedning og for nye finansbobler, fordi det populært sagt er alt for billigt at indgå store risici.

I den konservative avis Die Welt udløser det stadig ærgrelse, at det ikke blev chefen for den tyske Forbundsbank, den pengepolitiske høg Jens Weidmann, der overtager efter Draghi.

»Ved en gradvis forandring under Weidmann kunne markederne og regeringerne have indstillet sig på, at den tossede fest snart ville få en ende. I stedet fester vi nu videre – lige til det siger bang.«

Men de fleste medier – også i Tyskland – har taget Draghis budskab om fortsatte negative renter med sindsro, da ECB’s linje nu engang skal passe til hele eurozonen.

Og uanset hvor meget man begræder, at vores økonomi holdes flydende af en ekstremt ekspansiv pengepolitik, er ECB tvunget til at tage højde for følgerne af den sidste finanskrise og nutidens dystre udsigter. Alternativet, altså en voldsom recession, er det desværre kun klimaet, som vil glæde sig over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her