Nyhed
Læsetid: 4 min.

Trods belastende lækage får Trump ros – af sig selv

Lækkede ambassadørtelegrammer til den britiske regering tegner et billede af Donald Trump og Det Hvide Hus som stærkt dysfunktionelt. Selv finder præsidenten grund til taknemmelighed over sin indsats
I flere tweets takker Donald Trump den amerikanske præsident for sit gode arbejde.

I flere tweets takker Donald Trump den amerikanske præsident for sit gode arbejde.

Ritzau Scanpix

Udland
9. juli 2019

»Tak, hr. præsident!«

Et tweet afsendt i lørdags roste USA’s præsident Donald Trump for at være årsag til, at de tre ledende aktieindeks i USA alle nåede rekordhøje niveauer tidligere på ugen.

»Vort land misundes af hele verden. Tak, hr. præsident!« lød tweetet med henvisning til aktienyheden.

Den samme fan af præsidenten har været på banen flere gange før.

»Aktiemarkedet er på kurs mod den bedste juni måned i over 50 år! Tak, hr. præsident,« hed det f.eks. den 22. juni.

Taknemmeligheden hos afsenderen kom også til udtryk tilbage i november, da oliepriserne på verdensmarkedet faldt, til gunst for bl.a. amerikanske virksomheder.

»Så skønt, at oliepriserne falder (tak, præsident T),« hed det i dette tweet fra 24. november 2018.

Præsidentens skulderklappende beundrer hedder … Donald Trump. Det er den amerikanske præsident selv, der siger tak for sin indsats for udviklinger – aktiekurserne og den globale oliepris – som de færreste vil mene, han har æren for.

Selvrosen indgår i den tilbagevendende strøm af tweets fra Trump, som senest er begyndt at angribe sin hidtidige favorit-tv-station, Fox News, for at give for meget dækning til Demokraterne.

At følge Fox’ nyhedsværter hen over weekenden er nu ifølge præsidenten værre end at følge »de degenererede Trump-hadere« hos konkurrenten NBC.

Denne tweet er fra lørdag, hvor præsidenten også fik tid til at udnævne sin egen centralbank, US Federal Reserve, til »vort allervanskeligste problem«.

Lækagen

Intet tyder således på, at Donald Trump føler sig begrænset eller svækket af de stærkt kritiske indberetninger fra den britiske USA-ambassadør, Sir Kim Darroch, som forleden blev lækket via avisen Mail on Sunday.

Kim Darroch, der har været USA-ambassadør siden januar 2016, har løbende rapporteret til sin regering i London om tilstandene i Det Hvide Hus, som han har kunnet iagttage og vurdere dem.

»Som vi ser det herfra, tror vi virkelig ikke på, at denne regering vil blive mærkbart mere normal, mindre dysfunktionel, mindre uforudsigelig, mindre hærget af fraktionskampe, mindre diplomatisk klodset og kluntet,« skrev ambassadør Darroch hjem i sommeren 2017.

Han noterede samtidig, at Trump »udstrålede usikkerhed (…) Der er ikke noget filter (…) Vi kan stå ved starten på en nedadgående spiral, snarere end blot en rutsjetur. Noget kan dukke op, som fører til vanære og fald.«

Præsidenten fyldte ifølge ambassadøren sine taler med »falske påstande og opdigtet statistik.«

»Jeg tror ikke, at denne regering nogensinde vil komme til at tage sig kompetent ud,« skrev han.

De lækkede telegrammer fra Washington-ambassaden til Udenrigsministeriet i London dækker perioden helt frem til sidste måned. Efter Trumps statsbesøg i Storbritannien i juni skrev Kim Darroch, at forlydender om »ondartede interne magtkampe og kaos« i Det Hvide Hus var »overvejende sandfærdige«.

»Dette er i enestående grad et dysfunktionelt miljø,« understregede han.

Umiddelbart efter Trumps kontraordre for nylig om det planlagte amerikanske angreb på Iran skrev Kim Darroch, at Trumps »påstand om, at han ændrede holdning på grund af de 150 forventede civile ofre, ikke holder. Han må med sikkerhed have hørt dette tal i den første briefing, han fik. Det er mere sandsynligt, at han aldrig var helt overbevist, og at han var bekymret for, hvordan denne tilsyneladende kovending i forhold til hans løfter under kampagnen i 2016 ville tage sig ud i lyset af (præsidentvalget i, red.) 2020.«

Ambassadør Darroch advarer om, at Donald Trump godt kan vise sig at være langtidsholdbar.

»Trump kan måske dukke frem af flammerne, forslået, men intakt – som Schwarzenegger i de sidste scener af The Terminator,« lyder ambassadørens frisprog i de fortrolige telegrammer.

Derfor anbefaler han, at den britiske regering udadtil plejer forholdet til Trump.

»I må begynde at rose ham for noget, han har udrettet for nylig,« skrev han som et godt råd til situationer, hvor den britiske regering møder Donald Trump.

Nigel Farage i kulissen

Tro mod sin stil har Trump reageret skarpt mod ambassadørens karaktermord på ham.

»Vi er ikke nogen stor fan af den mand, og han har ikke tjent Storbritannien godt (…) Jeg kan sige ting om ham, men jeg gider ikke,« sagde præsidenten søndag.

Hjemme i Storbritannien siger udenrigsminister Jeremy Hunt, at »det er virkelig vigtigt at sige, at ambassadøren gjorde sit job som ambassadør, hvilket består i at afgive ærlige og personlige vurderinger af, hvad der sker i det land, han arbejder i.«

Samtidig understregede Hunt – der netop nu konkurrerer med Boris Johnson om posten som ny formand for De Konservative og ny premierminister – at telegrammerne afspejler sir Kims synspunkter, »ikke den britiske regerings synspunkter, ikke mine synspunkter.«

»Vi mener fortsat, at den amerikanske regering under præsident Trump er både yderst effektiv og Storbritanniens bedst tænkelige ven på den internationale scene,« sagde Jeremy Hunt søndag.

Mandag fulgte den britiske handelsminister Liam Fox op med en undskyldning.

»Jeg vil beklage den kendsgerning, at hverken vort embedsværk eller elementer i vor politiske klasse har levet op til de forventninger til deres opførsel, som vi har, og som USA har,« sagde Liam Fox til BBC.

Parallelt med krisen i det amerikansk-britiske forhold, diskuteres det nu i Storbritannien, hvem der har lækket de fortrolige dokumenter, og hvem der kan have gavn af det.

I The Guardian skriver avisens diplomatiredaktør Patrick Wintour, at leder af Brexit-partiet Nigel Farage, der i 2016 gik efter det job i Washington, som Kim Darroch fik, nu forlanger ambassadøren fyret med øjeblikkelig virkning – Darroch går efter planen af ved årets udgang.

»Farage vil afgjort drage fordele af lækagen,« mener Patrick Wintour og tilføjer, at journalisten på Mail on Sunday, som bragte de lækkede telegrammer, står Nigel Farage nær.

Selv sagde Farage mandag, at Kim Darroch er både globalist, anti-Trump og ikke neutral og derfor burde være fjernet fra stillingen i Washington, da Trump blev præsident.

»Jo før han forsvinder som Storbritanniens ambassadør i Washington, desto bedre,« sagde Farage.

Han mindede om, at Trump i et tweet har skrevet, at netop Nigel Farage kunne være blevet en god USA-ambassadør for Storbritannien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

ja, hvad kan man forvente af denne mand...når an ingen ros får , ja så å man rose sig selv...

Karsten Lundsby, Gert Romme, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

Forudsætningen for at kunne lække noget som helst er jo, at man har kendskab hertil.

Det har ikke sandsynligheden for sig, at Nigel Farage har adgang til de diplomatiske indberetninger fra Washington, så han har ikke haft mulighed for at lække disse indberetninger.

Lidt historisk trivia: Dette er ca. på dette tidspunkt under den sidste valgkamp (03.07.2019), at Trump tog føringen ved det Republikanske primærvalg og aldrig mistede den igen. Lad os håbe at at tingene flasker sig anderledes denne gang.

Men hvad sker der med briterne?
Den britiske regering er blevet uvenner med de andre 27 medlemmer af EU, Kina (HongKong), Rusland (Gift), Iran (Oliebåd) og mange flere. Og nu dette. Deres ambassadør i USA, som Theresa May åbenbart har fuld tillid til, er non grata i Washington...

Hvem har brug for Samuelsen for at fucke tingene op?

Lene Krathmann Pedersen, Karsten Lundsby, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jeg er ellers holdt op med at forholde mig til galningen på den anden side af Atlanten, men denne artikel var virkelig sjov, dele af den og på den skræmmende måde ;-) ;-(

Karsten Lundsby, Gert Romme, Nette Skov, Jan Jensen, Kirsten Lindemark og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja netop, et skrækblandet grineflip..
Make Absurdistan great again ;-)

Karsten Lundsby, Katrine Damm, Nette Skov, Jan Jensen og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nu kan jeg desværre ikke læse artiklen, men det tyder da på en vis humor og selvironi at rose sig selv for noget, som de fleste jo plejer at juble over - at store aktieindekser når rekordhøje niveauer. Alle dem, der selv plejer at danse lystigt med om guldkalven, er da nogen humorforladte hyklere, hvis de vrænger ad trump, når han gør det.

Eva Schwanenflügel

Randi, for at besidde selvironi skal man være bevidst om egne fejl og mangler.
Det er vist ikke just det præsidenten er kendt for, mildest talt ;-)

Randi Christiansen

Altså, når ingen andre vil rose een for noget, som almindeligvis anses for at være rosværdigt, er det sq da et ok greb - hvorvidt det er udtryk for upassende selvhævdelse eller humor og selvironi? Måske en blanding. Men at dømme trump som dum er ... dumt. Jeg husker min egen kære far, som var en dygtig håndværker. Når han havde gennemført et flot projekt, fik alle som en selvfølge en stolt præsentationstur. Og det var sjovt - især da han skulle fremvise den skabsindbyggede køjeseng, han havde udtænkt og fremstillet.

Så med mindre artiklen fortæller andet, er dette bare mobning.