Læsetid: 5 min.

Trods vedvarende medierygter: Tyrkiet har ikke droppet flygtningeaftalen med EU. Men det knager voldsomt i forholdet

En lang række europæiske medier har i denne uge berettet om, at Tyrkiets udenrigsminister egenhændigt har droppet den betydningsfulde flygtningeaftale mellem EU og Tyrkiet. Selv om aftalen er skrøbelig, og den tyrkiske tolerance over for landets millioner af flygtninge er slidt, er der bare ét problem: Både EU og Tyrkiet afviser blankt historien
»Vi vil ikke vente ved EU’s dør. Aftalen om tilbageførelsen (af flygtninge, red.) og aftalen om visumfrihed (for tyrkere i EU. red.) skal effektueres på én og samme tid.« Sådan lyder et af de få citater fra udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu, der har floreret på engelsksprogede tyrkiske nyhedssites.

»Vi vil ikke vente ved EU’s dør. Aftalen om tilbageførelsen (af flygtninge, red.) og aftalen om visumfrihed (for tyrkere i EU. red.) skal effektueres på én og samme tid.« Sådan lyder et af de få citater fra udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu, der har floreret på engelsksprogede tyrkiske nyhedssites.

Ints Kalnins

27. juli 2019

Set med europæiske briller står flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet fra april 2016 i dag som et symbolsk punktum på flygtningekrisen fra sommeren 2015 – en krise, der er udråbt som »Europas nine-eleven«, og som spiller en hovedrolle i de fleste politiske analyser i de seneste år om splittelsen mellem Øst- og Vesteuropa, om højrepopulismens fremmarch selv i Tyskland og endda om den britiske Brexit-afstemning.

Med denne voldsomme betydning har det i denne uge derfor været yderst forvirrende at følge de mange meldinger om, hvad den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu sagde eller antydede i et interview med TV-stationen TGRT Haber.

»Vi vil ikke vente ved EU’s dør. Aftalen om tilbageførelsen (af flygtninge, red.) og aftalen om visumfrihed (for tyrkere i EU. red.) skal effektueres på én og samme tid.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Der er åbenbart ikke noget land, der kan holde til en voldsom indrejse af flygtninge -
hverken Tyskland med det gigantiske skyldkompleks eller Tyrkiet, der ellers får kompenseret omkostningerne af EU.

Jeg kan ikke helt overskue tallene, og kender ikke meget til driften af flygtningelejre, men artiklen nævner 45 milliarder kr for at passe 3,6 millioner flygtninge = ca 12.500 kr pr flygtning (korrekt?). Og hvad er tidshorisonten? Det er mange penge men ikke dyrt for et velhavende europa.

Vibeke Schneidermann

Tidshorisonten er 7 år indtil nu. Og de 46 milliarder er dem, Tyrkiet SELV har betalt. Dertil kommer så UNHCR, Røde Kors/halvmåne og så Europas bidrag, der er på sølle 6 milliarder euro, som EU ydermere forlanger for en stor dels vedkommende bruges til kystbevogtning og præservering af oldtidsbyer som fx Palmyra. .Oveni har EU til dato kun betalt knap halvdelen af pengene. Så at "Europa kompenserer FIR udgifterne" er en påstand, der er helt usand. De har til dato betalt ca 6%.