Læsetid: 5 min.

Trump holder gryden med handelskonflikter og toldkrig i kog – trods tegn på forestående recession

USA og Kina vil næppe gå fra de igangværende forhandlinger med en løsning på toldstriden. Og trods tyske redningsforsøg for bilindustrien er EU nu også begyndt at forberede sig på en ny runde i handelskrigen med USA
Set fra EU skeler Trump åbenlyst ikke til, om han dealer med globale konkurrenter som Kina eller tidligere allierede som Europa i et spil om handel, som er med til at undergrave WTO og forestillingen om en multilateral verdensorden frem for en protektionistisk handelsjungle.

Set fra EU skeler Trump åbenlyst ikke til, om han dealer med globale konkurrenter som Kina eller tidligere allierede som Europa i et spil om handel, som er med til at undergrave WTO og forestillingen om en multilateral verdensorden frem for en protektionistisk handelsjungle.

Tom Brenner

30. juli 2019

»Jeg aner ikke, om de kommer til at lave en aftale. Måske, måske ikke.«

Så henkastet lød det i forgangne uge fra Donald Trump.

De – det er den amerikanske finansminister Steven Mnuchin og Trumps mand for handelsaftaler, Robert Lighthizer, som netop nu er på lidt af en mission i Shanghai: De skal navigere i told- og handelskonflikten mellem USA og Kina, som gik i hårdknude i maj, fordi kineserne ifølge den amerikanske udlægning ikke levede op til deres forpligtelser – og fordi Kina tyvstjæler åndelig ejendom, begrænser udenlandske investeringsmuligheder og bruger alskens handelstrick til egen fordel.

Det fik dengang Trump til at udvide toldsatserne på en lang række importvarer for en samlet værdi af flere hundrede milliarder dollar. Siden da har Trump som selvudråbt ’tariff man’ yndet at nævne, at USA hiver milliarder af dollar hjem på de forhøjede toldsatser.

Men historien er mere kringlet end det.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Præsident Trump har sagt utallige gange - også længe inden han nogensinde stille op til et præsidentvalg - at regelbaserede internationale handelsaftaler er noget skidt .... set fra USA's synspunkt selvfølgelig.

Desværre har han nu fået magt, som han har agt .... på sin 1. fulde arbejdsdag som præsident stoppede han alle forhandlinger om TTIP, og trak USA ud af TPP, Trans-Pacific Partnership.

Heldigvis var TPP i stand til at fortsætte uden USA.
TPP har Nord- & Sydamerikanske medlemslande langs Stillehavskysten fra nord til syd: Canada, Mexico, Peru & Chile og længe mod øst findes bl. a. Japan, Australien, New Zealand & Vietnam som medlemslande.

Det er absolut til at glæde sig over, at TPP fungerer videre uden USA.

jan henrik wegener

En eller anden form for international omvæltning (hvilken form er næppe til at fordudse, så derfor er det rette ord ikke "revolution") her i 20érne virker ikke længere helt usandsynlig på denne læser. Hørte også for kort tid siden at det kan blive et spændende årti. Hvis ellers "spændende" er det ette udtryk.

Man må håbe at Trump bliver en parantes i historien, og ikke bliver navnet på 2020'ernes revolution - ligesom Reagan og Reganomics var for 1980'erne. 2020'erne må og skal vi bruge på en klimarevolution.

Mht. handelskrigen kan man jo ikke forstå demokraterne i USA. Trump har netop selv givet dem øgenavnet, som de burde hæfte på Trump hver gang de omtaler ham - startende ved aftenens demokratiske præsidentkandidatdebat: Tariff Man, Tariff Man, Tariff Man og endelig også ‘Trade wars are good, and easy to win’.........

Jeg håber at "åndelig ejendom" var en skrivefejl.
Der er ingen grund til at gå ud over den ordrette oversættelse af IP - intellectual property.
Åndelighed har med filosofi, religion og "menneskets væren i verden" at gøre. Ikke med Mickey Mouse, Apple, Microsoft, Coca-cola og Rolex.

Arne Albatros Olsen, Erik Karlsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

"Reagan Revolution", "Trump Revolution", "X revolution". Smarte nye etiketter, men det betyder ikke at varen er ny.