Analyse
Læsetid: 5 min.

Efter Trumps racistiske tweets mod ’firebanden’ handler valget i 2020 om, hvem der er amerikaner

Fire nyligt valgte venstreorienterede kvindelige kongrespolitikere er blevet skydeskive for Trump og republikanerne, der planlægger at kalde dem demokraternes sande ansigt i valgkampen 2020. ’Firebanden’ har vundet stor indflydelse gennem omtale i medierne og mobilisering af unge vælgere og udfordrer Nancy Pelosis styring af Repræsentanternes Hus
Søndag aften tweetede præsident Trump om »’progressive’ demokratiske kongreskvinder« uden at navngive dem. Der er dog enighed blandt amerikanske medier om, at der er tale om de fire venstreorienterede kongresmedlemmer Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib.

Søndag aften tweetede præsident Trump om »’progressive’ demokratiske kongreskvinder« uden at navngive dem. Der er dog enighed blandt amerikanske medier om, at der er tale om de fire venstreorienterede kongresmedlemmer Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib.

Brendan Smialowski

Udland
17. juli 2019

Der er et år og fire måneder til præsident- og kongresvalget i november 2020, og under de seneste par dages offentlige sammenstød mellem præsident Donald Trump og fire venstreorienterede kvindelige kongresmedlemmer synes de to politiske partier allerede at have lagt sig fast på hvert deres budskab til vælgerne i en polariseret og splittet nation.

Ifølge demokraterne er præsident Donald Trump en racist, der bliver støttet af et kujonagtigt og mundlamt republikansk parti.

Ifølge republikanerne er Det Demokratiske Parti domineret af en bande kommunister og socialister, der kun vil USA ondt.

Så skarpt trækker politikere fra begge partier linjerne op.

Anført af Trump insinuerer republikanerne, at demokraterne ikke er stolte af deres land og hellere end gerne ser USA løbet over ende af immigranter med en anden hudfarve end hvide amerikanere.

Omvendt hævder demokraterne, at Trump og hans republikanske parti undergraver USA’s tradition for at tage imod immigranter fra hele verden med åbne arme. Formålet skulle være at forsvare de hvide amerikaneres overhøjhed.

I bund og grund kan denne tvekamp koges ned til et fundamentalt spørgsmål: Hvad er en amerikaner?

Donald Trump og hans kernegruppe af hvide tilhængere lever i en verden, hvor farvede personer og etniske mindretal ikke rigtigt opfattes som ægte amerikanere. Den betegnelse tilfalder kun de hvide.

Det er i det lys, man skal se præsidentens tweets fra søndag og mandag, hvor han i et ad hominem angreb opfordrede de fire nyvalgte kvindelige demokratiske kongresmedlemmer Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley og Ilhan Omar – alle tilhørende etniske mindretal – til at vende tilbage til de lande, hvor de har rødder.

I et tweet, som selv nogle republikanske lovgivere kalder racistisk, skrev USA’s præsident:

»Virkeligt interessant at se ’progressive’ demokratiske kongreskvinder, der oprindeligt kommer fra lande, hvis regeringer er totale katastrofer, ondskabsfuldt fortælle den amerikanske befolkning, hvordan vores regering skal køres.«

Trump fortsætter:

»Hvorfor vender de ikke tilbage og hjælper med at udbedre de totalt sammenbrudte og kriminalitetshærgede samfund, de kom fra?«

Faktuelt usandt

Tweetet er faktuelt usandt. Kun en af de fire kvinder er født i et andet land end USA. Ilhan Omar kom til USA som flygtning fra Somalia, da hun var 12 år. Ocasio-Cortez’ far er fra Puerto Rico, et amerikansk protektorat. Tlaibs forældre emigrerede fra Palæstina. Pressley nedstammer fra afrikanske slaver.

Selve essensen i Trumps racistiske budskab er ikke radikalt nyt for Det Republikanske Parti. I 2008 insinuerede partiets vicepræsidentkandidat Sarah Palin ofte, at Barack Obama ikke kunne være en ægte amerikaner. I de efterfølgende år optrådte Trump som den vigtigste fortaler i medierne for den falske teori, at præsident Obama ikke er født i USA.

Spørgsmålet om, hvem der er amerikanske statsborger – og har rettigheder i staten – går tilbage til republikkens grundlæggelse. Her afviste forfatningsfædrene at give slaver borgerskab, og kvinder var berøvet fundamentale rettigheder.

At foreslå at sende sorte amerikanere og ikkehvide immigranter tilbage til deres fædrene lande er heller ikke noget nyt fænomen i den amerikanske debat. Tilhængere af slavernes frigørelse i 1800-tallet, herunder præsident Abraham Lincoln, debatterede ivrigt forslag om at sende dem tilbage til Afrika. Ideen lykkedes kun i begrænset omfang. Liberia blev grundlagt af amerikanske slaver.

Den dag i dag kan sorte amerikanere fortælle om opfordringer fra hvide amerikanere »om at vende tilbage til dér, hvor du kom fra«.

Det gælder også for ikkehvide immigranter. I en klumme i The Washington Post tirsdag beretter advokaten George Conway – gift med Trump-rådgiveren Kellyanne Conway – at han som barn oplevede, at hans filippinske mor blev fortalt af en hvid kvinde på en parkeringsplads, at hun ikke hørte hjemme i USA.

Adam Serwer, en anerkendt politisk analytiker ved magasinet Atlantic Monthly, tolker præsident Trumps tweets som udslag af hvide nationalisters grundlæggende idé om borgerskab og identitet.

»Da Trump opfordrede de fire kvindelige kongresmedlemmer til at ’vende hjem’, handlede det ikke om det sted, de er født. I stedet gav han udtryk for sin ideologiske overbevisning: At amerikansk statsborgerskab i sin essens falder tilbage på race – at kun hvide mennesker er ægte borgere, og at mennesker med en anden hudfarve, især immigranter, er amerikanere med visse forbehold.«

»Det er præcist, hvad hvide nationalister fremfører,« skriver Serwer i sin analyse.

Denne Blut und Boden-overbevisning gav sidste år udslag i Trump-regeringens forslag om at vedtage en lov, der bryder med en forfatningsbunden tradition om at tilkende borgerskab til alle børn født på amerikansk jord. Trump-regeringens stigmatisering af flygtninge og immigranter fra Mellemamerika hører ligeledes under rubrikken hvid nationalisme.

Demokrater og racekortet

Men i den aktuelle valgkamp kan raceproblematikken næppe koges ned til et simpelt spørgsmål om republikanere mod demokrater.

Inden for det demokratiske parti og i primærvalgkampen bliver der også spillet ud med racekortet. Præsidentkandidat Kamala Harris, hvis far var sort og mor inder, beskyldte i den første tv-debat i juni Joe Biden for at have allieret sig med racistiske sydstatssenatorer i 1980’erne.

Og da forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i sidste uge i et interview sagde, at de fire kvindelige kongresmedlemmers indflydelse er overdrevet af mediernes betagelse af dem – »de er kun fire stemmer ud af 435« – beskyldte Alexandria Ocasio-Cortez Pelosi for at »diskriminere mod nyligt valgte kvindelige medlemmer fra etniske mindretal«.

Brendan Smialowski

Trumps tweets fra søndag tog faktisk udgangspunkt i Ocasio-Cortez’ angreb på sin partileder, Pelosi. At kalde Pelosi en racist, skrev præsidenten, er en »skændsel«.

Ocasio-Cortez’ talsmand og stabschef har ligeledes brugt racekortet mod kongresmedlemmer, der kalder sig moderate demokrater.

Demokraternes sejr ved midtvejsvalget i fjor skyldtes valget af moderate demokrater fra valgkredse, som indtil da havde været besat af republikanere. De fire berømte kvindelige kongrespolitikere blev valgt fra traditionelt demokratiske valgkredse i storbyerne New York, Boston, Minneapolis og Detroit.

Ikke desto mindre skrev Ocasio-Cortez’ stabschef, Saikat Chakrabarti, i et tweet i sidste uge, at de moderate demokratiske kongresmedlemmers ja-stemmer til et kompromisforslag med republikanerne i Senatet om at finansiere dels skærpet bevogtning af grænsen mod Mexico og dels bedre forplejning af flygtninge »svarer til at behandle farvede mennesker i dag på samme vis, som sydstatsdemokrater gjorde det i 1940’erne«.

Chakrabartis tweet skabte furore inden for demokraternes rækker og forbitrede Nancy Pelosi. Han slettede det herefter. Ocasio-Cortez har afvist at kritisere hans udsagn.

Ocasio-Cortez synes at være blevet så intolerant over for kritik, at hun spurgte Pelosi, hvordan hun kunne drømme om at kritisere de fire farvede kongrespolitikere vel vidende, at de jævnligt modtager dødstrusler.

Firebanden

Mandag optrådte »firebanden« – som de kalder sig – på en pressekonference i Repræsentanternes Hus, hvor de harcelerede over Trumps angreb på deres etniske identitet og nationale tilhørsforhold.

Deres hovedbudskab var, at præsidentens sigte ene og alene er at aflede opmærksomheden fra hans »uduelige regeringsførelse« og »umenneskelige« behandling af flygtninge og immigranter.

Uvægerligt blev de fire karismatiske politikeres optræden hovednyheden i medierne. Det er præcist, hvad Trump og republikanske politikere ønsker. Firebanden bliver nu skiftevist kaldt kommunister, socialister og yderliggående venstreorienterede, sympatiserer med terrorister og vil omdanne USA til et nyt Cuba og Venezuela. Det skulle være det demokratiske partis sande ansigt i valgkampen 2020.

I et tv-interview tirsdag priste førende demokratiske præsidentkandidat Joe Biden de fire kvinder for deres »intelligens og dynamik«, men han tilføjede samtidig:

»Nancy Pelosi ved, hvad hun gør. Hendes opgave er at samle alle demokraterne om et fælles projekt.«

I går fremlagde Pelosi en resolution i Repræsentanternes Hus, der fordømmer Trumps racistiske udfald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nej Information. I har svært ved at sandheden om Trump i øjnene. Det er ikke om at være amarikaner eller ej. Det handler for Trump og hans base om at være hvidt overmenneske eller farvet undermennesker.
Men valget gælder også adgang til medicin for fattige og kronisk syge. Det gælder gældsætningen af unge i uddannelsessystemet. Det gælder kvinders ret til abort. Det gælde lavtlønnede, der ikke får del i USAs økonomiske fremskridt. Det gælder kampen for rent drikkevand til alle. Det gælder om klimakrisen, der er særdeles påtrængende i store områder.
Det er hovedtemaerne og så måske det vigtigste: Det gælder om at være et anstændigt menneske.
USA er vores ledende nation, selv om vi ikke bryder os om det. Derfor bør vi ikke blot passivt betragte valget, men aktivt give moralsk opbakning til dem der bekæmper mod rigmandsvældet og mod racismens fremmarch.
Tag bladet fra munden du frie kritiske avis, og skriv sandheden med store bogstaver:
TRUMP ER RACIST.

Torben Skov, Josephine Kaldan, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Sus johnsen, Nike Forsander Lorentsen, Hans Larsen, Rolf Andersen, Gert Romme, Carsten Wienholtz, Ruba Altawil, Thomas Tanghus, Christian De Coninck Lucas, Steffen Leo Hansen, Peter Tagesen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Martin Kristensen

Jeg er utrolig glad for vores demokrati model, når jeg følger valget i USA (og også UK) og ser hvordan 2-parti systemet folder sig ud.

Udover at utrolig mange stemmer bliver ligegyldige, fordi de ikke er i svingområder, så ville det godt nok gøre ondt at skulle vælge mellem et Demokratisk parti der har gang i et kapløb ud på identitetspolitikkens overdrev og så ham der, der sidder i Det Hvide Hus i dag.

Bjørn Pedersen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

I virkeligheden er de eneste rigtige amerikanere indianerne, som ikke har mange rettigheder og meget plads i deres hjemland.
Alle andre er indvandrere, også racisten Donald Trump.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Rolf Andersen, Gert Romme, Ete Forchhammer , Helle Lorenzen, Touhami Bennour, Ervin Lazar og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

Nu ved jeg ikke, hvor meget spalteplads Burcharth har til sin rådighed, men det ville nok have været på sin plads at fortælle hvad de amerikanske medier lige pludselig IKKE skriver om: Epstein og Acostasagen: "forlig" med de unge kvinder, voldtægter, magtmisbrug og hvad den sag ellers rummer. Den er tilsyneladende væk nu. Trump er god til at lave afledningsmanøvrer,og især at få medierne med på den limpind.

Torben Skov, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Sus johnsen, Gert Romme, Carsten Wienholtz og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Svend Erik Sokkelund. Virkelige indianere, virkelige grønlændere, virkelige danskere er alle fantasifostre. Der findes kun virkelige mennesker og vore forfædre kommer alle fra det samme sted og de samme familier.

Jan Damskier. Jeg tror du tiltror Trump for store evner. Der har åbenbart været et White Supremacy komsammen i Det Hvide Hus. Det har nok åbenbaret nogle sandheder for Trump, som følte at twittte ud til sit lyttende folk.

Jan Damskier

Peter Knap: Det afgørende er, at fokus er væk fra retssagen og Trumps evt. medskyld.

Jørn Lybech

Trump bliver da genvalgt. Amerikanerne er grundlæggende enige om at rigtige amerikanere er hvide amerikanere. Demokraterne er splittede og kan ikke finde en kandidat som spænder over den store forskel mellem højre og venstre i partiet. USA og resten af verden er på røven. Jøsses - fremtiden ser skidt ud!

At gentage floskler som Firebanden, gør i Trump en tjeneste.

Jan Henrik Wegener

Der er noget jeg ikke forstår ved Trump-modstanden her. Lad for et øjeblik spørgsmålet om han er så meget værre (eller snarere om alle de andre er så meget bedre) være hvad de vil. Hvis så må personer tillægges en betydning over alt andet. Men hvad tilsiger at opråb til modstand mod en statsleder i et land vi ikke er borgere i virker?

Jan Damskier

Sus Johnsen: Det er politisk program som grundlæggende søger at ændre USA i noget der kunne ligne en socialdemokratisk stat. Siden hvornår er det blevet floskler?

Jan Damskier

ikke i, men til

Josephine Kaldan

Amerikanerne er enige om, skriver Lybech, hvem er de amerikanere, du skriver om?

Jørn Lybech

Jospehine Kaldan - det er de (hvide) amerikanere som sidder på magten i USA og det er ikke minoritetsamerikanerne.
https://www.expressen.se/nyheter/rasistbraket-eskalerar-nar-donald-trump...