Læsetid: 4 min.

En typisk afrikaner har kun ret til at besøge en fjerdedel af sit eget kontinent – endnu

Søndag tager de afrikanske ledere første skridt mod at gøre verdens største frihandelsaftale operationel. Spørgsmålet er, hvad EU synes om ’fri bevægelighed’, når det kommer til Afrika
Nigers hovedstad, Niamey, er i disse dage fyldt med bevæbnede soldater, som forhindrer byens almindelige borgere i at komme for tæt på det store kongrespalads ved Niger-floden, hvor Afrikas ledere er samlet i forbindelse med et topmøde i Den Afrikanske Union (AU).

Nigers hovedstad, Niamey, er i disse dage fyldt med bevæbnede soldater, som forhindrer byens almindelige borgere i at komme for tæt på det store kongrespalads ved Niger-floden, hvor Afrikas ledere er samlet i forbindelse med et topmøde i Den Afrikanske Union (AU).

ISSOUF SANOGO

6. juli 2019

NIAMEY – Det er svært at komme rundt i Nigers hovedstad, Niamey, i disse dage.

Byens centrum er belejret af Afrikas politiske elite og tusindvis af betjente og bevæbnede soldater, som forhindrer byens almindelige borgere i at komme for tæt på det store kongrespalads ved Niger-floden.

Og værre bliver det på søndag, hvor mindst 24 afrikanske præsidenter indfinder sig.

Den Afrikanske Union (AU) holder ekstraordinært topmøde for at »skabe en operationel ramme« om den ambitiøse aftale, som skal føre til verdens største frihandelszone: African Continental Free Trade Agreement, eller AfCFTA.

Noget af aftalen drejer sig om fri bevægelighed på kontinentet. Overordnet kan det derfor blive interessant at se, hvordan for eksempel Europa vil forholde sig til zonen, hvis den en dag bliver »operationel«.

Den vil nemlig betyde, at afrikanere får ret til at bevæge sig overalt på kontinentet, også nordpå mod Middelhavet. Sahel-landene vil ikke længere skulle agere migrantstopklods for Fort Europa.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Viggo Okholm
David Zennaro, Niels Duus Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu