Læsetid: 4 min.

Tyrkiets Erdogan trues af oprør indefra

De første tegn på afskalning i Erdogans islamistiske parti, AKP, har vist sig med den tidligere populære finansminister Ali Babacans udmeldelse og erklæring om stiftelse af et nyt islamistisk parti med vægtige støtter fra tidligere AKP-spidser
Indenrigspolitisk belastes Erdogan af en økonomi, der efter en årrække med vækst nu står i stampe, og som især er forværret efter det mislykkede kupforsøg i juli 2016, skriver Lasse Ellegaard.

Indenrigspolitisk belastes Erdogan af en økonomi, der efter en årrække med vækst nu står i stampe, og som især er forværret efter det mislykkede kupforsøg i juli 2016, skriver Lasse Ellegaard.

Dado Ruvic

12. juli 2019

Medens Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, styrer direkte mod åbne konfrontationer med såvel USA som EU, registreres nye sprækker i hans tidligere loyale politiske bagland.

Mest opmærksomhed samler sig om Erdogans første finansminister, Ali Babacan, der onsdag meldte sig ud af Adalet ve Kalkinma Partisi (Parti for Retfærdighed og Udvikling, AKP), som han var med til at stifte tilbage i 2001.

Babacan, der også har været udenrigsminister, begrundede sin afgang med »dyb uenighed med AKP’s aktuelle adfærd, der i alle forhold strider mod mine personlige principper, værdier og ideer«.

Babacan har bebudet dannelse af et parti »med en helt ny vision for fremtiden«. Men ret beset taler han ikke om en fornyelse, men en tilbagevenden til det politiske demokrati, der i 00’erne bragte den ’islamistiske periferi’, eller om man vil: den anatolske almue, til magten.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Steen K Petersen
  • Alvin Jensen
  • Troels Ken Pedersen
  • David Zennaro
  • Gert Romme
  • Johnny Christiansen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben Lindegaard
Espen Bøgh, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Gert Romme, Johnny Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Desværre kender AKP og Erdogan kun et svar, det traditionsrige: endnu mere vold, tyranni og aggression.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg tror, at på sigt vil situationen vende i Tyrkiet, Men det skyldes nok hverken USA og EU, men simpelt pres indefra, fra mennesker der virkelig har tabt i levestandard.

Men så tror jeg også, der vil "rasle skeletter ud af skabene" i i massevis. Både om fysiske og psykiske overgreb på menneskerettigheder, massiv korruption, misbrug af offentlige midler, overtrædelser af folkeretten og meget, meget andet.

Og i dette uundgåelige opgør skal EU være meget angste for at blive inddraget som medskyldige.

Peter Beck-Lauritzen

- og så mere end 200.000 anholdte for "kupforsøg", må alt andet lige give uro på bagsmækken i partiet! Mange familier må have fængslede medlemmer. Erdogan må tro at diktatorisk magt kan holde ham ved magten.
Meen, diktatorer har det med at falde - !

Erdogan demonstrerer det simple faktum, - "at uendelig magt gør blind", og igen ser fører det til nederlag i længden.

forhåbentlig giver det plads til et mere demokratis styre, uden for meget religiøst indblanding.