Læsetid: 5 min.

Tyrkiets køb af russiske missiler markerer lavpunkt i forholdet til USA

Det tyrkisk-russiske militære samarbejde om S-400-våbensystemet er resultatet af næsten to årtiers nedadgående spiral i Ankaras relationer til Washington, som kan ende med, at Tyrkiet udtræder af NATO
Et russisk fragtfly lastet med S-400-elementer til det antiballistiske våbensystem S-400 landede torsdag i en lufthavn vest for Ankara. Hermed er der ingen vej tilbage i den politiske krise mellem Tyrkiet og USA, medmindre den tyrkiske præsident Erdogan mod forventning skulle sende flyet med indhold retur til Rusland.

Et russisk fragtfly lastet med S-400-elementer til det antiballistiske våbensystem S-400 landede torsdag i en lufthavn vest for Ankara. Hermed er der ingen vej tilbage i den politiske krise mellem Tyrkiet og USA, medmindre den tyrkiske præsident Erdogan mod forventning skulle sende flyet med indhold retur til Rusland.

Ritzau/Scanpix

19. juli 2019

Torsdag ved middagstid landede det femtende transportfly fra Rusland i en provinslufthavn vest for Ankara med elementer til det antiballistiske våbensystem S-400. Herefter er der ingen vej tilbage i den politiske krise mellem Tyrkiet og USA, medmindre Tyrkiet sender det russiske isenkram retur. Og intet tyder på, at den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan så meget som skæver tilbage over sin skulder.

USA har da også prompte reageret med formelt at udelukke Ankara som medproducent af Lockheed Martins nye F-35-kampfly, der ville indbringe det økonomisk trængte Tyrkiet i omegnen af ni milliarder dollar. Og Ankaras ordre på 100 F-35-kampfly blev selvsagt også annulleret, da den første russiske transportmaskine landede i mandags. Desuden kan Erdogans regering imødese en byge af økonomiske sanktioner ifølge den såkaldte CAATSA-lov, der sætter Kongressen i stand til at at straffe stater, hvis de ’agerer mod amerikanske interesser’.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • ingemaje lange
  • Thomas Tanghus
  • Niels Duus Nielsen
  • Anders Graae
Alvin Jensen, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen og Anders Graae anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Christensen

Vældig interessant artikel, hvor jeg savner kildebelæg for, at de amerikansk uddannede tyrkiske piloter var bagmændene for et militærkup mod Erdogan. vor kan jeg læse mere om den historie?