Analyse
Læsetid: 2 min.

Tyske Ursula von der Leyen nomineret til jobbet som kommissionsformand

En tysk konservativ med syv børn og en række skandalesager i bagagen ser nu ud til at få den mest magtfulde post i EU
Ursula von der Leyen kommer fra en stilling som tysk forsvarsminister.

Ursula von der Leyen kommer fra en stilling som tysk forsvarsminister.

Ritzau Scanpix

Udland
3. juli 2019

Efter endnu en hektisk dag med EU-topmøde i Bruxelles blev de 28 statslederne tirsdag aften enige om et hold til EU’s topposter:

Den 60-årige tyske forsvarsminister fra CDU, Ursula von der Leyen, nomineres til formand for EU-Kommissionen.

Belgiens liberale fungerende premierminister, Charles Michel, skal være formand for Det Europæiske Råd.

Den konservative franskmand Christine Lagarde, der i dag er chef i Den Internationale Valutafond, IMF, skal være formand for Den Europæiske Centralbank.

Og Spaniens socialdemokratiske udenrigsminister, Josep Borrell, skal være EU’s udenrigschef.

Desuden ser Margrethe Vestager og hollandske Frans Timmermans, der begge har været såkaldte spidskandidater til posten som formand for EU-Kommissionen, ud til at blive næstformænd for EU-Kommissionen.

Så to konservative kvinder i toppen og ingen østeuropæere.

Næste skridt er, at Europa-Parlamentet, der tirsdag satte sig sammen for første gang, skal godkende kommissionsformanden. De første meldinger går på, at parlamentet accepterer »pakken«, som det hedder på Bruxelles-sprog.

EU-lederne har skubbet Europa-Parlamentets spidskandidater til side og trukket deres egne navne op af hatten, og spørgsmålet er, hvad det kommer til at betyde for samspillet mellem Europa-Parlamentet og statslederne i Rådet. Og for demokratiet i EU.

Nominerede til EU’s topposter

  • Formand for EU-Kommissionen: Ursula von der Leyen (forsvarminister, Tyskland)
  • Formand for Det Europæiske Råd: Charles Michel (fungerende premierminister, Belgien)
  • EU’s udenrigschef: Josep Borrell (socialistisk medlem af Europa-Parlamentet, Spanien)
  • Chef for Den Europæiske Centralbank: Christine Lagarde (direktør for Den Internationale Valutafond, Frankrig)
  • Parlamentet skal dog først godkende von der Leyen som kommissionsformand, inden kabalen endegyldigt er på plads. Den debat skal foregå om omtrent to uger.
  • Margrethe Vestager nomineres til at være første næstformand for EU-Kommissionen.

Højlydte protester

Den største overraskelse er uden tvivl, at tyske Ursula von der Leyen bliver nomineret til den absolutte toppost som formand for Kommissionen.

Hun har syv børn og en ph.d. i gynækologi, som hun måske/måske ikke har plagieret (det har været en større sag i Tyskland).

Hun er fra den liberale venstrefløj i CDU og er gået imod partilinjen på en række værdipolitiske spørgsmål: kvindekvoter i bestyrelse, homoægteskaber, kunstig befrugtning og forældreorlov.

Og så er hun tidligere kommet med voldsomt føderalistiske udtalelser: Hun så gerne et »Europas forenede stater – ligesom føderale lande som Schweiz, Tyskland eller USA«, som hun sagde i 2011. Hun gentog noget lignende i 2015, og som forsvarsminister har hun talt varmt for mere europæisk samarbejde.

Hendes økonomiske linje ventes at være tysk konservativ.

Hun er den eneste minister, som har fulgt Angela Merkel gennem hele hendes kanslertid siden 2005, og som type minder hun da også om Merkel: Lidt ordknap og en kende ophøjet, men hun er mindre lun og mere kantet end kansleren.

I en periode var hun favorit til at afløse Merkel som CDU-formand, men en række skandaler har sat hende tilbage: Under hendes ledelse har der været en række problemer med forsvarets materiel, og hun er blevet beskyldt for at have brugt millioner på eksterne konsulentrapporter fra hendes søns arbejdsplads.

Hun står nu til at blive den første kvindelige formand for EU-Kommissionen.

Paradoksalt nok får hun hårdest kritik med på vejen fra Tyskland. En række tyske socialdemokrater tordnede imod hende tirsdag aften, og i Rådet afstod Merkel fra at stemme for von der Leyens nominering. Alle andre stemte for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sabine Behrmann

Der er meget, man kan kritisere von der Leyen for, som artiklen også nævner - men ville I også have nævnt hendes syv børn, hvis hun havde været en mand?

Alice Hjorth, Karsten Lundsby, Torben Skov, Vibeke Hoffmeyer, Mogens Holme, Hans Larsen, Christel Gruner-Olesen, Arne Lund, K M, Benny Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mon parlementet accepterer den proces?

Karsten Lundsby, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det hele lyder meget indspist og udemokratisk.
Intet under at så mange er EU-skeptiske.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Britta Hansen, Torben Skov, John Drage Thomsen, arne tørsleff, Arne Lund, Jan Jensen, Tommy Clausen og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

"Noget usædvanligt valgte forsvarsminister Ursula von der Leyens eget hjemland imidlertid at undlade at støtte kandidaten. Det skyldes modstand i forbundskansler Angela Merkels regering"
Måske har Margrethe stadig en chance for at nå helt til tops?

For ikke at gøre hele processen så tragisk, kunne man i EU indføre et brilliant Lex Dalai Lama-system for udvælgelse af kommisionsformand, hvor man, det kunne være stats- og regeringscheferne, finder en tilfældig baby og opdrager det i neoliberale lyksaglighed til at blive en gude-konge/dronning.....

Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Torben Skov, Mogens Holme, Bjørn Pedersen, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sander Specht

Hun er inspirerende at høre på i de interviews, jeg har hørt. Hun repræsenterer en progressiv del af CDU. Har indført barsel til mænd og kvinder og meget andet, har ageret humanistisk ift. flygtningestrømmen fra Syrien, og så er hun skarp på udenrigspolitik efter at have været forsvarsminister. Hun taler meget klart men diplomatisk imod Putin. Jeg tror hun vil være en stærk europæisk stemme og på den måde en modvægt til Trump m.fl. Desuden taler hun flydende fransk, tysk og engelsk, og så er hun som sagt mor til syv. Uden at kende mere til hende, virker hun som noget af en kapacitet.

Karsten Lundsby, Henriette Bøhne og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

@Eva Schwanenflügel: Du skulle se de (selv-beskrevet) pro-europæiske på forskellige fora på internettet lige nu. Miljøet virker rimelig splittet mellem (1) suk og modløshed over både processen og resultatet, altså virkelig en »hvad har de gang i?«-stemning og (2) andre, der ligesom prøver at sluge kamelen og gentage til sig selv at det jo nok må være det rette, for det er jo EU, der har besluttet det.

Mange af dem, som virkelig går op i EU, ser Det Europæiske Råd (og EU's Ministerråd) som en barriere for et godt EU, og de føler sig naturligvis både bekræftet i deres kritik og kørt over i denne sammenhæng. Ursula von der Leyen har ikke været på nogens læber, hun kommer ud af det blå.

For mit eget vedkommende er det klart, at man slet ikke har styr på en acceptabel proces for at vælge, hvem der skal lede Europa-Kommissionen. Spidskandidat-systemet har ikke været en løsning, for det blev hurtigt fortolket sådan, at det største parti automatisk vinder præsidenskabet (og det ville jo være EPP hver eneste gang, også med et evt. flertal imod dem). I mellemtiden er den her proces med EU's stats- og regeringsoverhoveder heller ikke en løsning og overhovedet ikke demokratisk – den er heller ikke god for EU's omdømme.

En ordentlig løsning kan ikke findes hurtigt nok, for om kun få år skal vi igennem det hele en gang til.

Karsten Lundsby, Torben Skov, John Drage Thomsen, Jakob Lykkebo Østergaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Sabine Behrmann 02. juli, 2019 - 22:01

"men ville I også have nævnt hendes syv børn, hvis hun havde været en mand?
citat fra læserbrevet

Det kan Christian Bennike kun selv svare på; men det aftvinger da respekt, at hun og hendes mand har valgt at få 7 børn .... og så en akademisk og politisk karriere ved siden af !!

Jamen altså - det er rent ud sagt aldeles imponerende.

Per Torbensen, Michael Friis, Jørgen Larsen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Sabine Behrmann

...men ville I også have nævnt hendes syv børn, hvis hun havde været en mand?

Spørgsmålet er snarere, om hun selv vill gøre det, hvis hun skulle præsentere sig selv.

For mænd er familiære forhold stadig for det meste en biting, og irrelevant for deres professionelle identitet, selvforståelse.og sociale status.

Derimod mangler jeg stadig at opleve en kvinde, der ikke nævner sine børn (hvis hun har nogen), når hun skal præsentere sig selv og sit CV. Moderskabet er stadig det primære omdrejningspunkt for de fleste kvinders identitet, selvforståelse.og sociale status. Og det bruges formentlig især til at flashe overfor andre kvinder.

Journalisten her har formentlig bare citeret fra et Ritzau telegram - måske skrevet af en kvinde :-)

Men jeg tænkte i øvrigt også, at det var ganske bemærkelsesværdigt, at udover at have en rimelig imponerende akademisk og politisk karriere - så har hun haft overskud til at få 7 børn.
Det er altså ret usædvanligt - og bestemt værd at nævne. Det siger jo nok lidt om damens kapacitet.

/O

Foruden sagen om sønnens firma, så har hun kvajet sig ved at bagatellisere forekomsten af nazi-celler i hæren, og at nuværende og tidl. elitesoldater har oprettet paramilitære enheder under kodenavnet Hannibal.
Det har vist sig svært, at få Berliner-regeringen og forbundsdagen til at interessere sig for de højreradikale aktiviteter indenfor militær og politi. Kun Die Linke og Die Grüne tager det alvorligt. Og når der spørges til emnet, så bagatelliserer regeringen det, eller Ursula v.d. Leyen tørrer ansvaret af på hærledelsen. Vigtigst er det, at bevare hærens ry som en upolitisk og demokratisk borgerhær, samt undgå skandaler. Som følge heraf har Forbundsdagens forsvarsudvalg iværksat egne undersøgelser, og vil - til regeringens fortrydelse - offentliggøre resultatet.
Heller ikke Indenrigsministeriet, hvor efterretningstjenesten BND hører, vil udtale sig. Kan det skyldes, at Hannibal og hans organisation er toppen af isbjerget, og at sammensværgelsen er langt større, end antaget.
Blandt oppositionen har bredt sig en mistanke om, at de mange reservister, der sidder i Forbundsdagen, modarbejder, at der kommer for meget fokus på de højreradikale netværk.

Havde det ikke været for medier som taz, Focus og Spiegel, samt uafhængige journalister, så ville offentligheden næppe have fået et så udførligt kendskab til de højreekstreme miljøer og deres forbindelse til sikkerhedstjenesterne. Tavsheden har mange årsager: Dels holder de ansvarlige hånden over tidligere og nuværende kollegaer, og dels ønsker de ikke at tilsmudse tjenesternes renommé. Alt for megen omtale af de højreekstreme netværk og skyggehære, vil ødelægge nationens selvbillede af, at man fik gjort definitivt op med nazismen, hvilket jo igen viser sig, at det har man ikke.
Så det kan da godt være, at v.d. Leyen er social-konservativ og tilhører CDU's venstrefløj, men hendes ageren i forhold til de højreorienterede netværk i hæren gør hende ikke egnet til at sidde på en så høj post som forkvinde for Kommissionen.

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Britta Hansen, John Drage Thomsen, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Taler hun flydende tysk og er det sjældent for en tysk forsvarsminister ?

Jørgen Mathiasen

Sprogforbistringen i gårsdagen Deadline kunne fylde en hel kronik, men i det mindste forsvinder "van der Leyen" nok snart. Det er ikke alene "von", i Tyskland udtales det også med tryk på 'von der Leyen.

For at sige det kort, så var den tysk-fransk akse denne gang kun fransk, og Macron benyttede lejligheden til at sende et umiskendeligt signal til London, som også er blevet opfanget. Der er ikke flere britiske fordele at hente, uanset at briterne synes på vej til at gå amok.

Den udpegede kommissionsformand har nul forståelse for det danske forsvarsforbehold, men det stod ikke i vejen for at Frankrig og Tyskland kan lave et fælles jagerfly, og derfor behøver hun ikke at sætte det på dagsordenen.

Efter Juncker og især Tusk er det rigeligt, at hun taler flydende..........

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

@ Olivier Goulin
Så journalisten, der tegner for teksten, har intet ansvar for at tænke sig om, endsige læse den tekst, han lægger ud?

(At von der Leyen har syv hjemmelavede børn, har aldrig været nogen hemmelighed. Det har hun også fået at høre for mange gange, da hun først blev minister - hvordan kunne hun?! Men jeg havde egentlig håbet, at journalister på Informeren var mere opmærksomme på hverdagens sexisme.)

niels astrup

Sabine:

" ville I også have nævnt hendes syv børn, hvis hun havde været en mand?" - jamen, hun gør det selv. Hele tiden.

https://diepresse.com/home/schaufenster/5496585/Ministerin-und-Mutter_Ur...

https://www.vip.de/cms/ursula-von-der-leyen-ihre-sieben-kinder-unterstue...

https://www.t-online.de/unterhaltung/stars/id_84712182/ursula-von-der-le...

Læg mærke til: Det her er historier hvor hun selv braldrer løs om sine syv børn!!

Når det så gælder udnævnelsen af hende. Hun kommer fra et parti, der har ført Tyskland ud i den dybeste politiske krise siden 20erne Hun har sendt sine soldater i krig med geværer, som ikke fungerede - og hun VIDSTE DET. Hendes ministerium kan ikke en gang klare at reparere en tre-mastet bark uden at det går helt i kage.

Med alle de udfordringer, der er, med svindel i Europa, var hun pokkerme ikke på listen over politikere, der er kompetente til at klare de problemer.

Men det her er også noget andet: Det er Muttis måde at sige til undermenneskene ude i Europa, at nu lever vi allesammen i et tysk Europa. Hendes udstrakte langmand var pokkerme lang i går.

Niels Johannesen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, John Drage Thomsen, Per Torbensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Jamen, det bliver vel interessant st sehvilken slags kommission man vil få under hende, hvis hun bliver det spiselige kompromis. Hun ville ikke blive den første EU-føderalist som kommissionsformand. Man kan vist forvente at tendensen i EUropa mod mere og mere centralisering og afdemokratisering så blot fortsætter.

Karsten Lundsby, niels astrup, Torben Skov, John Drage Thomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Sigmar Gabriel mener, at nomineringen af v d Leyen i den grad bryder tyske regler om procedure og demokrati, at han mener, koalitionen burde stoppes. Ifølge ham burde nomineringen først godkendes af Bundeskabinett, der sammensætter sig af Merkel og 13 ministre.

Under alle omstændighed en meget tvivlsom proces, at trække v d Leyen ud af hatten. Personligt føler jeg mig kørt over af denne fremgangsmåde. Havde meget hellere set Vestager, der trods alt var en af kandidaterne!

https://www.spiegel.de/politik/deutschland/ursula-von-der-leyen-sigmar-g...

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Vi kan ikke selv her i Kongeriget leve op til kravet om demokratisk udvælgelse
af EU-kommissærerne.

Ikke engang Folketinget får en millimeter indflydelse på udpegningen af Danmarks
EU-kommissær.

Ikke desto mindre så jeg gerne alle EU kommissærer valgt direkte af de europæiske vælgere.

Den nationale kommissær kunne vælges af det enkelte lands vælgere -
formanden for EU kommissionen kunne vælges ved fælles et paneuropæisk valg.

Det kommer nok aldrig til at ske ....

Et direkte valg af EU-kommisærerne ville give disse en helt anden folkelig funderet platform overfor Stats- & Regeringscheferne - hvilket selvfølgelig er det sidste, disse ønsker.

Thomas Tanghus, Britta Hansen, Niels Johannesen, Karsten Lundsby, Michael Friis og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tilfældigvis overværede jeg en debat mellem Jan van Aken (Die Linke, biologisk våbeninspektør i UN fra 2004-2006) og den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen. Trump havde sendt raketter ind i Syrien efter et formodet giftgasangreb fra Assad. Jan van Aken var foruroliget over, at den tysk forsvarsminister Leyen kunne forsvare et angreb uden om Sikkerhedsrådet og dermed en overtrædelse af folkeretten. . Leyen hævdede at Assad skulle have en lærestreg. Nu skal hun så håndhæve EU's demokrati i forhold til Østeuropa og ”folkeretten” i forhold til Rusland, mon ikke det bliver svært at komme højt op på den moralske hest?

Britta Hansen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Efter den noget mudrede og uigennemskuelige udvælgelse.

Ved præsentationen af vores ministre forleden dag, så vi med al tydelighed at tysk bilindustri spiller en stor men ugennemskuelig rolle herhjemme. Alle ministrene kørte BMV, Audi eller Mercedes.

Med valget af den nye kommissionsformand og med hendes tilknytning til tysk våbenindustri in mente, bliver det spændende om vi f.eks. vil se Trine Bramsen droppe F-35 til fordel for Eurofighter Typhoon.

5 spørgsmål om magt som Nikolaj og Hønge (nå nej!) kunne stille til Ursula von der Leyen, skulle der blive en mulighed:

1. Hvilken magt har du fået?
2. Hvor har du den fra?
3. I hvis interesse vil du bruge den?
4. Hvem er du ansvarlig overfor?
5. Hvordan slipper vi af med dig?

Britta Hansen, Flemming Berger og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

John Drage Thomsen - NEUROPA!! Ak ja, det måtte jo komme. Hva' med Christine LaGarde, der skal være chef for Centralbanke? Er hun også en del af Neuropa? Mig bekendt - men jeg kan jo tage fejl - så er hun vist den eneste af de tunge personer, der gik imod Tysklands benhårde sparekurs overvor Grækenland og Italien, og stillede krav om lempeligere afdragsvilkår. Det gjorde hende ikke populær i Tyskland.
Og Michel, Timmermanns, Vestager m.fl. - er de også en del af Neuropa?

Michael Friis

EU gør mig utryg.
Magtbegær og ambitioner uden ende.
Og vi er kun ved begyndelsen.
Hvornår skal alle skoler i EU landene have delvis fælles undervisning? F.eks. "EU Samfund og Kultur" med pensum godkendt i Brussels.
Det er let at argumentere for. Alle skal have samme muligheder for at opkvalificere sig til ERASMUS. Der er allerede en Kommissær for Uddannelse og Kultur.

Befolkningerne siger NEJ og STOP men de nyvalgte EU bosser er for mere EU (og derfor mindre magt til de enkelte lande). Og store dygtige Tyskland er over alle.
Det er fandme uhyggeligt.

Michael Friis. Nej! Og store dygtige Tyskland er IKKE over alle. Nuancer tak.
NEUROPA!! Ak ja, det måtte jo komme. Hva’ med Christine LaGarde, der skal være chef for Centralbanke? Er hun også en del af Neuropa? Mig bekendt - men jeg kan jo tage fejl - så er hun vist den eneste af de tunge personer, der gik imod Tysklands benhårde sparekurs overvor Grækenland og Italien, og stillede krav om lempeligere afdragsvilkår. Det gjorde hende ikke populær i Tyskland.
Og Michel, Timmermanns, Vestager m.fl. - er de også en del af Neuropa