Læsetid: 6 min.

Ursula von der Leyen vil give EU’s forsvar og militærinvesteringer topprioritet

Og Tyskland bliver i stigende grad en central magt i den europæiske sikkerhedspolitik
Ursula von der Leyen kommer fra en stilling som forsvarsminister i Tyskland og – helt i tråd med denne stilling – ønsker hun, at EU accelererer opprioritering af forsvarsområdet.

Ursula von der Leyen kommer fra en stilling som forsvarsminister i Tyskland og – helt i tråd med denne stilling – ønsker hun, at EU accelererer opprioritering af forsvarsområdet.

MICHAEL KAPPELER

22. juli 2019

Står det til Ursula von der Leyen, der kommer fra en post som forsvarsminister i Tyskland, bør EU accelerere den opprioritering af forsvarsområdet, som blev indledt under Juncker-kommissionen.

I sin tale i tirsdags til Europa-Parlamentet lovede den kommende formand for EU-Kommissionen at arbejde for, at de ca. 8.500 ekstra grænsevagter, som Jean-Claude Juncker har lovet som led i oprustningen af EU’s forsvar, vil stå klar allerede i 2024 – tre år før tid.

Hun talte for at styrke investeringerne i forskning og udvikling af militær teknologi og understregede vigtigheden af, at EU danner fælles udenrigspolitisk front.

Ursula von der Leyen ønsker, at regeringslederne fremover skal tage udenrigspolitiske beslutninger med kvalificeret flertal i stedet for ved konsensus. Selv om dette forslag om at fratage regeringslederne vetoret i udenrigspolitiske spørgsmål nok vil vise sig svært at implementere, illustrerer hendes forslag, at den aktivistiske linje på forsvarsområdet, der er lagt af Juncker, vil forsætte under von der Leyens lederskab.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
  • Jakob Trägårdh
  • Thorkil Søe
Poul Erik Riis, Jakob Trägårdh og Thorkil Søe anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Ditte Maria Brasso Sørensen

Jeg kan da godt se komikken i, at Danmark kan deltage i Framework Nation Concept under tysk ledelse; men ikke i PESCO under EU ledelse; men .... ikke desto mindre, så orker jeg bare ikke en lang & bøvlet valgkamp om at ændre eller ophæve forsvarsforbeholdet.

PESCO klarer sig sikkert udmærket uden dansk deltagelse - og det er det vigtigste - og vi danskere er tilfredse med NATO og Trump.

Konen har ret; vi har brug for langt mere militære, hvem ved, om der pludseligt er nogen at bekæmpe, så er det jo godt at være klar.

Jan Weber Fritsbøger

ØV til den nye militærglade formand,
jeg kan slet ikke se noget morsomt i dansk deltagelse i noget som helst militært, faktisk håber jeg på at danmark kan blive et fredeligt land igen, slippe ud af nato og stritte imod når EU vil have eget militær,
der er alt for meget militær i verden og i lyset af klimaproblemet og det deraf følgende behov for mindre forbrug og mindre produktion ville det være rigtig genialt at se på om vi ikke kunne afmilitarisere verden,
det eneste militær jeg vil kunne acceptere er en UN hær som skal håndhæve et globalt forbud imod enhver form for nationalt militær i et UN helt uden vetoret,
dette ville også gøre verden mere sikker,
når magthaverne bruger udtrykket sikkerhedspolitik om militære spørgsmål så er det jo et forsøg på at dække over virkeligheden,
for militær er jo årsagen til den manglende sikkerhed som risikoen for krig udgør det er absolut IKKE løsningen, og den dag den sidste soldat har skiftet til et civilt job vil verdens sikkerhed være optimal,
Militær, fremstilling og salg af militære våben, er alt sammen forbrydelser imod menneskeheden, og bør selvfølgelig være totalt forbudt, og ingen juridiske krumspring kan ændre eller rokke ved dette faktum.
og så gør det mig virkelig vred når jeg tages til indtægt for syge ideer, jeg er dansker og der er ikke noget her i verden jeg ønsker mere end at NATO nedlægges og jeg bliver også rigtig vred når danmark deltager i militære overfald besluttet i USA, og de danske politikere som synes NATO er et gode repræsenterer IKKE mig

Mikael Velschow-Rasmussen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Alt hvad der kan frigøre os fra USAs imperiale aspirationer er et skridt i den rigtige retning.

Per Torbensen, Pietro Cini og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Det kræver klart mere militær og hardware for at sikre frihed og retfærdighed for alle medmennesker. EU tror på at en militær opbygning skræmmer vores naboer til at respektere os. En solid militær opbygning klarede os igennem den kolde krig, og det skal den så gøre igen. Og endelig skal mere militær få emigranter til at forstå, at vi gør det af hensyn til deres egen sikkerhed. De har intet at opnå, men alt at tabe ved at søge mod vores grænser.

Kort sagt EU viil klare sig selv. Med franske a-våben og en tysk krigsminister vil EU's interesser få det bedste forsvar.

niels astrup

Hold Von der Laien laaaangt væk fra militære beslutninger. Også, og ikke mindst, for soldaternes skyld.

Lad mig sige det på denne måde: Der var et sted i Forbundsrepublikken, hvor forflytningen af Laien til EU blev hilst med klapsalver. Og det var i Bundeswehr. Sjældent har nogen minister, noget sted, været så uduelig og så ligeglad med de mænd hun er minister for.

En forsvarsminister der ikke en gang kan styre reparationen af et skoleskib - eller overser, at soldaternes geværer ikke rigtig duer i en skarp situation - døm selv, om hun skal i nærheden af Europas forsvar.

I øvrigt - personligt - har jeg det skidt med, at en kvinde, hvis efternavn er knyttet så tæt sammen med Holocaust i Polen, overhovedet når en toppost i EU. Jeg ved godt at fædrenes synder osv - men skulle der ikke lige være et par generationer i skammekrogen for den slags forbrydelser.

Torben Lindegaard

@niels astrup

Hva' Dælen snakker du om ?? - .... von der Leyen & Holocaust i Polen ??

Men selvfølgelig skal forfædrenes synder ikke sones af efterkommerne.

Henriette Bøhne, Ib Gram-Jensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Arvesynd er en undervurderet størrelse. Historien ser ud til at træde sig selv i hælene.
Og danskerne er som sædvanligt ubekymrede og naive.
Vi skal naturligvis ud af EU, inden der for alvor går ild i lokummet.

Ib Gram-Jensen

Niels Astrup og Steen Piper, inden vi kommer ud i de rene tosserier, så er Ursula von der Leyen født Albrecht, og hendes far, Ernst Carl Julius Albrecht var født i 1930. Navnet von der Leyen kommer fra hendes mand.

Henriette Bøhne, Jørgen Mathiasen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Danmark er udenfor European Defence Agency (EDA) og naturligvis skal vi ikke deltage i forsvarssamarbejde under EU fane eller betale til samme.
Jeg troede EF og siden EU var et fredens projekt....men det kræver muligvis en hær for at sikre freden? Det er fandme uhyggeligt.

Ib Gram-Jensen

Niels Astrup, det virker ærligt talt temmelig søgt at tale om fædrenes synder og arvesynd på baggrund af, at en person er gift med et medlem af en familie, af hvis medlemmer nogle har en odiøs fortid. Det skal for en ordens skyld med i historien, at Ursula von der Leydens mand, Heiko, er søn af en læge, Ulrich von der Leyden, ikke af krigsforbryderen fra samme familie von der Leyden.

Hvorvidt Ursula von der Leyden, konservativ som hun er, har arvet nogen uheldige sympatier fra sin far (i det omfang han måtte have haft sådanne) er et andet spørgsmål, men at belaste hende med Joachim Freiherr von der Leydens forbrydelser, som du gjorde, er at stramme den en hel del for meget. Der kan blive nok at kritisere hende for, men hun skal retfærdigvis ikke stå på mål for andres gerninger.

Henriette Bøhne, René Arestrup, Torben Lindegaard og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Vi må give mennesker nogle chancer og plads. Uanset om navnet er von der Leyden, Frederiksen, Trump, Johnson, Hønge, Thunberg o.s.v.
Ikke kun de Radikale kan ændre holdning. Rigtigt og forkert bestemmes af hvem der skriver historien.

niels astrup

Ib Gram-Jensen - det er muligt at jeg er for skrap. Står nok mere på den latinamerikanske "ni olvido, ni perdon" - hverken glemme eller tilgive - linje.

Men til gengæld virker der som om, du komplet negligerer, at nogle tyske adelsfamilier og nogle tyske industrihuse var dunket så grundigt i brun sovs, en menneskealder og en lastvogn Persil ikke er nok til at hvidvaske skylden.

Og de tyske adelsfamiler er pokkerme blandt de værste og mest ækle i deres "schwamm darüber" - mantra.

Ib Gram-Jensen

Niels Astrup, ingen kan være ansvarlig for, hvad personer, hvadenten man er i familie med dem eller ej, gjorde i forrige generation. Lad Ursula von der Leyden stå på mål for, hvad hun selv mener og gør. Det kan sikkert give hende rigeligt at se til.

niels astrup

Ib Gram:

Der er vi så uenige. Tag en anden prominent tysk adelig politiker - Beatrix von Storch fra AfD. Bør man kun bedømme hende på hendes egen, hårrejsende opførsel og ytringer - eller skal man, i sandhedens interesse, også se på hendes afskyelige familie-historie.

Emmanuel Macron er kommet et godt stykke videre med ideen om ”en europæisk superstat”, nu da den internationale orden er i opløsning. Til en stat hører naturligvis et stærkt forsvar og den tyske måske kansler AKK ønsker en stærk europæisk hær, der kan forsvare ”den europæiske måde at leve på”, selv ikonet Habermas kræver det. Hun har tilbudt at bygge et hangarskib på linje med Frankrigs. Frankrig bruger allerede 2 % på A-våben og skibet, når det ellers sejler. Når Tyskland kommer op på 2 % af BNP vil det bruge 40 % mere end Rusland og det vil kun være konventionelle styrker (af historiske grunde). Frankrig som sidder på A-våbnet og i Sikkerhedsrådet vil have bukserne på i EU, når det gælder udenrigspolitik (og det passer Macron ganske godt). Vores danske Morten Messerschmidt må være rasende, for han får ikke et ben til jorden. Vi har jo to gigantiske fjender Rusland og Kina, så ideen bliver nem at sælge.
Vi og EU vil kunne hjælpe Frankrig i Afrika og Mellemøsten med at sikre råstoffer, for det bliver noget af en styrke vi får på benene.

Allan Petersen

Prøv at tænke det til ende, Stig Bøg. Hvordan kan atomvåben bruges offensivt?.. Hvis de kunne bruges som du antyder, hvorfor har atommagterne så ikke det totale verdensherredømme?
Atombomben er et defensivt våben, som sikrer “mutual assured destruction” i tilfælde af en nations risiko for udslettelse. Det har ingen offensiv værdi, hvilket også er ret tydeligt, taget de store nationers antal af manøvre brigader i betragtning. Hvorfor har USA, Kina og Rusland millioner af aktive soldater når de bare kan trykke på knappen hvis andre ikke makker ret?
Som sædvanlig er kommentarsporet på Information plastret til af pacifister, der mener, at man kan nedruste sig til fred. Det ville jo være så enkelt, hvis ellers de andre bare fulgte efter. Men hånden på hjertet - det sker jo aldrig. Hvorfor lade som om, at vores sikkerhed afhænger af, at vi afvikler Danmarks eller de øvrige europæiske landes militære kapaciteter?. Det er komplet idiotisk at holde fast i den tanke.

Allan Petersen
Tanken er tænkt helt til ende. Det franske A-våben er afskrækkelse og de konventionelle styrker leveret af Tyskland og andre lande i EU kan bruges i Mellemøsten og Afrika, da den internationale orden er brudt sammen. Der hvor hunden ligger begravet er optakten til Europas forenede Stater.

Og alt det til trods har damen ingen aktier, andel eller skyld i noget folkemord.

Skal vi gradbøje alle på den måde er du Niels Astrup, som dansker, medskyldig i dit militærs medvirken til over 1 million døde irakere i den seneste Irak-krig. Så hvem kan ærligt talt tage dine beskyldning mod von der Leyen alvorligt?

Er det i øvrigt kun tyske politikeres familier der skal granskes? Har du mon lige så ondt i røven over potentielle efterkommere efter russernes ondskabsfulde kommunist-regime der underlagde sig over 100 mio. Central- og Østeuropæere i et halvt århundrede? For slet ikke at tale om russiske officerer der tillod voldtægten af Berlins kvinder og piger og den etniske udrensning af 11 mio. etniske tyskere fra Østpreussen?

Churchills efterkommere må ligeledes være skyldige i hans udsultning af indiske bønder der kostede adskillige millioner livet.

For slet ikke at tale om dem der sad med ved bordet da fatman og little boy skulle afprøves på civile japanere?

Ib Gram-Jensen

Niels Astrup, ikke for at trække uenigheden i langdrag, men ideen om kollektiv eller nedarvet skyld er irrationel. Beatrix von Storch kunne have haft holdninger og adfærd direkte modsat sine forældre/forfædre, og skulle hun så hæfte for deres? Naturligvis skal hun kun bedømmes på, hvad hun selv faktisk, som individ, gør, mener og ytrer - hvilket jo så også i hendes tilfælde kan være rigeligt at fordømme hende for.

niels astrup

Gram: Eller - måske er von Storch og von der Leyen NETOP produkter af en lang tradition for en slags herrefolksmentalitet, som stadigvæk eksisterer hos mange tyske borgerlige. Vores eget land har da - mere end andre - mærket konsekvenserne af dette "Am deutschen Wesen mag die Welt genesen"-mantra.

Jeg tror - i modsætning til dig - ikke at mennesker vokser op og danner sig et eget verdenssyn og en egen moral i et eller andet underligt vacuum.

Det er forresten ikke mange år siden, at chefen for CDU. Volker Kauder, på en partidag i Leipzig brølede en sætning ud over tilhørerne, som burde have fået København, Prag og Warszawa til at høre efter: "Nu bliver der atter talt tysk i Europa"

https://www.spiegel.de/politik/deutschland/kauders-euro-schelte-jetzt-wi...

Gad vide, hvor det kom fra.

Ib Gram-Jensen

Niels Astrup, jeg har ikke påstået, at mennesker vokser op og danner sig et egen verdenssyn og en egen moral i noget vacuum. Selvfølgelig gør de ikke det. Men de udvikler (eller overtager) ikke nødvendigvis det samme verdenssyn og den samme moral som forældre og forfædre, og under alle omstændigheder må de vurderes på, hvad de selv står for og gør, ikke hvad andre, de være sig mere eller mindre nære slægtninge eller ej, står for og gør. Alt andet er meningsløst.