Læsetid: 9 min.

Vi ved ufatteligt meget om Ursula von der Leyen. Bare ikke, hvad hun vil med Europa

Ja, nu ved vi, at hun har syv børn, at hun beder bordbøn og ikke drikker alkohol, at hun har huset en syrisk flygtning og udgivet en 70’er-LP med naturromantisk lalala-musik. Men hvad vil Ursula von der Leyen med Europa? Det står stadig hen i det uvisse
Meget tyder på, at Ursula von der Leyen bliver valgt til formand for EU-Kommissionen, men hvad står hun egentlig for? Det er der ikke rigtig nogen, som ved.

Meget tyder på, at Ursula von der Leyen bliver valgt til formand for EU-Kommissionen, men hvad står hun egentlig for? Det er der ikke rigtig nogen, som ved.

Tobias Schwarz

13. juli 2019

Der findes et overraskende stort bagkatalog af tyske feel good-ugebladsreportager, der svælger i den idylliske leben i den store von der Leyen-familie. De smiler en masse, de fodrer heste og geder i baghaven lidt uden for Hannover, de bager småkager, klapper en golden retriever-hvalp og plasker rundt med orange badevinger i det lokale schwimmbad.

Hvis der er én ting, som alle efterhånden har lært om den 60-årige kvinde, som Macron og de andre statsledere i 11. time hev ned fra en hylde og nominerede til det højeste politiske embede i EU, er det, at hun har syv børn. Syv!

Til sammenligning har Merkel, Juncker, Macron, May, Rutte og Löfven tilsammen nul børn, så det må siges at være bemærkelsesværdigt.

Når det også er relevant at nævne lige ud af startblokkene i et portræt af EU’s kommende topchef, Ursula von der Leyen, er det fordi, hun i årtier har iscenesat sit familieliv som et politisk symbol.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ruba Altawil
Ruba Altawil anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Erik Riis

Det med sparepolitikken og Schäuble lyder ikke godt. Noget af det vigtigste for EU’s udvikling er, at man kommer ud af de økonomiske dogmer. Det ville være en stor fordel for klimakampen og for stabiliseringen af Sydeuropa og Østeuropa.

Jeg må indrømme, at jeg ikke læste hele artiklen. Det blev for privat.

Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Lone Jessen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Et meget besynderligt og udemokratisk valg hevet ind fra den højre side linje bænk.

Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

En bred artikel om von der Leyen, der også fik plagiatmistanken med.
Den skæmmes dog som så mange artikler af skrivefejl.
"Hun hang flere valgplakater op end nogen anden ..."
Nej hun hængte flere valgplakater op end andre. Og da hun havde hængt dem op (eller snarere havde fået andre til at hænge dem op), så hang de der.

Jørgen Mathiasen

Man kan kun hilse det velkommen, at Information er blevet bedre informeret om europæiske politikere. De fleste fatter nok, hvorfor von der Leyen er tilbageholdende med at tydeliggøre sine politiske positioner, men det har altså ikke hjulpet hende meget nærmere et valg som kommissionspræsident.

Da vi nu alligevel er på det europæiske parket, kunne man henvise til analysen af situationen af tidl. kommisær Günter Verheugen i Berliner Morgenpost 7.7. Skulle man vove et gæt, skulle det være at Von der Leyen med et par løfter til de liberale kan hive et flertal hjem for sit kandidatur. I modsat fald har vi Verheugens interinstitutionelle krise.

Tyskland har tydeligvis sat sig på magten i EU over parlamentet med Ursula von der Leyen i stolen som formand for EU kommissionen.

Nu hvor England er på vej ud, og Frankrigs Macron uden løsninger for Frankrig, har Tyskland vel indset de skal spille en stærkere rolle i EU for at holde sammen på tropperne af alle de små lande, og alle de gamle Østeuropæiske lande.

Om Ursula von der Leyen så er den rigtige hertil vil og må tiden vise, men det bliver sikkert op ad bakke, nu hvor migrantstrømmene mod EU er tiltagende igen, og FRONTEX ikke fungerer, som værn imod denne tilstrømning.

Indadtil er der også svære problemer at skulle tage stilling til, for i hvilken retning skat EU bevæge sig, politisk som økonomisk, og skal skattecirkusset fortsætte, med skattefrie arrangementer i de forskellige EU lande, og skal tech-giganterne fortsat slippe uden at betale skat af de varer de sælger osv., osv.,

Hvilken social retning vil EU bevæge sig i er også et spørgsmål der skal træffes beslutning om.

Poul Erik Riis

Østeuropæerne kan sikkert godt lide det med bordbønnen og de mange børn. Østeuropæerne fik ingen poster. De fik kun von Leyen. Så hun er ligesom skabt til at gå på kompromis med Ungarn og Polen. På den baggrund er den lange redegørelse for von Leyens person måske på sin plads. Værdipolitik.

Jørgen Larsen

Undskyld mig - Ursula von der Leyen kan have nok så mange ambitioner på Europa's vegne. Men nu er det altså ministerrådet og EU parlamentet, der er de ENESTE lovgivende forsamlinger i EU.

NB: @Christian Bennike - Kunne Du og andre ikke lige styre Jeres forargelse over, at ægteparret Leyen har 7 børn. SÅ interessant er det sgu heller ikke.

Christel Gruner-Olesen, Nike Forsander Lorentsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Lad nu lige parlamentet stemme for hende først, så hun vitterligt bliver ny EU formand. Så må hun fremlægge, hvad hun vil med jobbet og sine samarbejds kommissiærer og 1. formænd. Hun bliver respekteret, men ikke vellidt. Og en barsk moster, tror jeg, man vil ikke kunne løbe om hjørner med hende.

Ja, her bag efter kan vi vel godt se det alle sammen. Det er jo så indlysende. Vi skulle slet ikke have stillet med Margrethe Vestager. Vi skulle selvfølgelig have stillet med Milena Penkowa...

Ursula von der Leyen bliver uden tvivl valgt på tirsdag, men næppe uden teatertorden og lidt ballade. Jeg synes alt i alt, det er et fint portræt, der tegnes af hende i artiklen, bemærkelsesværdigt sympatisk iøvrigt, men når det er sagt, så er valget af en europæisk føderalist en katastrofe, et udtryk for finanskapitalernes højtflyvende ambitioner (Macron) et højt spil, der formodentlig blot vil fremskynde det uundgåelige kollaps for EUSSR.

Hun bliver nok valgt, men uden støtte fra socialdemokrater, grønne og venstrefløjen. Lidt betænkeligt hvis hun lader sig vælge med det yderste, nationalistiske højres stemmer.

Jeppe Lindholm

Der er mange årsager til man kommer helt til tops i politik og erhvervslivet. Men kompetencer og dygtighed er sjælden en af årsagerne. Social status og omgang, samt rette netværk er som regel afgørende. En-af-vore-egne så at sige.

Jeppe Lindholm

Konkurrence samfundet er kun tiltænkt de 80% for at få dem til at knokle så de segner i deres stræben efter det perfekte liv med villa, vose, volvo og to unger. På toppen sidder de med et overbærende smil og betragter rotte racet.

Hvis Ursula Leider er så varm en tilhænger af et føderalistisk Europa, hvordan kan fx Orban og andre østeuropæere så stemme på hende?

Poul Erik Riis

Arne Lund: Har østeuropæerne noget imod føderalisme? Føderalisme kan jo sagtens være halvautoritær, fremmedfjendsk og fjendtlig over for føderationens mindretal. Jævnfør USA, Rusland og Indien. Vil østeuropæerne blive presset til mere respekt for migranter og for gode demokratiske principper, hvis man opretter en føderation? Det afhænger selvfølgelig af forfatningen, men den skal de jo være med til at formulere, med vetoret.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen siger mandag til det store norske dagblad, Klassekampen, at hans gruppe i parlamentet, GUE/NGL, bl.a. afviser von der Leyen fordi hun ikke vil hæve EUs ambitioner på klimaområdet, ligesom hun ikke vil støtte indsatsen mod skattely og social dumping.

Jørgen Mathiasen

Efter at Katarina Barley (EP'er for SPD) i går truede med at undlade at stemme for von der Leyen, er sidstnævnte som forventet gået i gang med at udstede løfter.

Valget af kommissionspræsident er naturligvis et EU-anliggende, men det er også et anliggende for koalitionen i Berlin. Skulle von der Leyen lade sig vælge af AfD's venner i Ungarn, Polen, Italien og Frankrig, vil CDU stå med et alvorligt indenrigspolitisk troværdighedsproblem, som bl.a. vil omsætte sig i valgnederlag ved de næste tre delstatsvalg (alle i Østtyskland). Det er også for at undgå en yderligere nedsmeltning af CDU's vælgerandel, at von der Leyen nu udsteder løfter.

Jørgen Mathiasen

Læserne af denne avis er utvivlsomt mere indstillet på engelsk. Man kan her:
https://www.theguardian.com/world/2019/jul/15/ursula-von-der-leyen-makes...
få et par informationer om Ursula von der Leyen europapolitiske positioner. Britiske avisers interesse er behersket, men de er ganske opmærksomme på kandidatens synspunkter om Brexit: Von der Leyen ser angiveligt ikke nogen grund til nye forhandlinger om sagen.