Læsetid: 3 min.

Blev 24-årig syrer dømt for Chemnitz-mord for at undgå optøjer fra højreradikale?

For et år siden kogte Chemnitz over i højreradikale optøjer efter et mord, som har udløst ti års fængsel til en 24-årig syrer. Tyske medier ser dommen som en politisk motiveret skamplet på retsvæsenet, mens ny rapport antyder, at optøjerne havde vold mod udlændinge som mål
Her ses demonstranter fra den højreradikale bevægelse Pro Chemnitz på selve årsdagen for mordet på den 35-årige tysk-cubaner Daniel H. med et banner med teksten: »Vi er folket!«.

Her ses demonstranter fra den højreradikale bevægelse Pro Chemnitz på selve årsdagen for mordet på den 35-årige tysk-cubaner Daniel H. med et banner med teksten: »Vi er folket!«.

HANNIBAL HANSCHKE

30. august 2019

Rystede billeder af demonstranter, der heiler, hærger og sparker forbipasserende, gik verden rundt, da østtyske Chemnitz for præcis et år siden lagde kulisser til højreradikale optøjer.

Anledningen til optøjerne var, at den 35-årige tysk-cubaner Daniel H. var blevet stukket ihjel i et slagsmål under en byfest natten til den 26. august i 2018. I tumulten stak blandt andre den 24-årige syrer Alaa S. af fra gerningsstedet.

De følgende dages optøjer udløste en tysk regeringskrise. Indenrigsminister Horst Seehofer og efterretningschef Hans Georg Maaßen undsagde nemlig Merkels fordømmelse af optøjerne som en »hetzjagt på mennesker med anderledes udseende eller herkomst«. Tværtimod så Maaßen videooptagelserne som »målrettet misinformation, muligvis for at aflede offentlighedens fokus på mordet i Chemnitz«.

I den nu fyrede efterretningschefs udlægning skulle mordet altså neddysses, fordi der måske stod en asylansøger bag. Midt i AfD’s opstigning og en bitter tysk kamp om de etablerede medier og partiers troværdighed, var regering og efterretningsvæsen i dyb splid med sig selv – til AfD’s store tilfredshed.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
  • Johnny Christiansen
  • Per Klüver
Erik Karlsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Johnny Christiansen og Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu