Baggrund
Læsetid: 3 min.

Blev 24-årig syrer dømt for Chemnitz-mord for at undgå optøjer fra højreradikale?

For et år siden kogte Chemnitz over i højreradikale optøjer efter et mord, som har udløst ti års fængsel til en 24-årig syrer. Tyske medier ser dommen som en politisk motiveret skamplet på retsvæsenet, mens ny rapport antyder, at optøjerne havde vold mod udlændinge som mål
Her ses demonstranter fra den højreradikale bevægelse Pro Chemnitz på selve årsdagen for mordet på den 35-årige tysk-cubaner Daniel H. med et banner med teksten: »Vi er folket!«.

Her ses demonstranter fra den højreradikale bevægelse Pro Chemnitz på selve årsdagen for mordet på den 35-årige tysk-cubaner Daniel H. med et banner med teksten: »Vi er folket!«.

HANNIBAL HANSCHKE

Udland
30. august 2019

Rystede billeder af demonstranter, der heiler, hærger og sparker forbipasserende, gik verden rundt, da østtyske Chemnitz for præcis et år siden lagde kulisser til højreradikale optøjer.

Anledningen til optøjerne var, at den 35-årige tysk-cubaner Daniel H. var blevet stukket ihjel i et slagsmål under en byfest natten til den 26. august i 2018. I tumulten stak blandt andre den 24-årige syrer Alaa S. af fra gerningsstedet.

De følgende dages optøjer udløste en tysk regeringskrise. Indenrigsminister Horst Seehofer og efterretningschef Hans Georg Maaßen undsagde nemlig Merkels fordømmelse af optøjerne som en »hetzjagt på mennesker med anderledes udseende eller herkomst«. Tværtimod så Maaßen videooptagelserne som »målrettet misinformation, muligvis for at aflede offentlighedens fokus på mordet i Chemnitz«.

I den nu fyrede efterretningschefs udlægning skulle mordet altså neddysses, fordi der måske stod en asylansøger bag. Midt i AfD’s opstigning og en bitter tysk kamp om de etablerede medier og partiers troværdighed, var regering og efterretningsvæsen i dyb splid med sig selv – til AfD’s store tilfredshed.

Politisk dom?

I den forgangne uge faldt der endelig dom i mordsagen, da syreren Alaa S. blev idømt ni et halvt års fængsel for knivdrabet. Men dermed er sagen ikke lukket.

»Det virker, som om dommen har ligget fast fra dag ét i retssagen,« skriver journalist Beate Lakotta fra Der Spiegel.

»Det er en sort dag for den tyske retsstat.«

Anklageren kunne ifølge Der Spiegel og en række andre tyske medier ikke pege på objektive beviser. Der var intet blod fra offeret på gerningsmandens tøj, intet DNA-materiale på kniven, ingen blå mærker eller skrammer efter slagsmålet.

Det eneste, der talte imod Alaa S., var, at han ligesom flere andre var løbet væk fra gerningsstedet, og at et øjenvidne – en libanesisk kok ved byfesten – mener at have set netop Alaa S. i gerningsøjeblikket. På 50 meters afstand og i mørke.

Den opsigtsvækkende dom blev derfor muligvis fældet i »de vrede massers navn«:

Af frygt for, at en frikendelse ville få de højreradikale optøjer til atter at blusse op, var der fra politisk side lagt pres på for at få en domfældelse.

Og som mordtrusler mod Alaa S.’ forsvarer antyder, måtte dommere og lægmænd frygte for konsekvenserne, hvis Alaa S. blev frikendt. Ifølge avisen Die Welt, der ser dommen som en »skamplet på retsstaten«, var dommen tilmed relativt mild som kompensation for, at Alaa S. måske slet ikke var gerningsmanden.

Angst for AfD

Efterspillet blev tilsvarende roligt. På selve årsdagen for mordet kunne den højreradikale bevægelse Pro Chemnitz kun mønstre et par hundrede demonstranter. Men tyske medier kan nu citere en rapport fra Sachsens kriminalpoliti (LKA) for, at de højreradikale – i modsætning til Hans Georg Maaßens påstand – i 2018 havde aftalt at mødes for at »tæve perkere« og for »at gå på jagt igen«.

Alligevel holder Sachsens ministerpræsident Michael Kretschmer (CDU) fast i, at de flere tusind overvejende tilrejste højreradikale ved optøjerne i 2018 ikke skal ødelægge Chemnitz’ ry og rygte.

»Jeg forsvarede byen den gang, og det vil jeg blive ved med,« siger Kretschmer op til søndagens delstatsvalg i Sachsen. Her er hans og CDU’s suverænt stærkeste udfordrer AfD – en udfordring, som ifølge Die Zeit måske har medvirket til den tvivlsomme dom mod den syriske Alaa S., fordi en frifindelse havde været vand på nationalpopulisternes mølle:

»Hvis der virkelig fældes domme af frygt for højrepopulisternes reaktion, så har vi et alvorligt problem. Så begår retsstaten selvmord af frygt for døden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her