Læsetid: 4 min.

77-årige Hans-Ulrich stemmer Alternative für Deutschland, barnebarnet Tom stemmer De Grønne

Den smukke østtyske pensionistby Görlitz kaldes et fremtidslaboratorie for tysk politik, hvor det bliver sværere og sværere for de andre partier at ignorere Alternative für Deutschland. Demokrati er ikke noget man får, men noget man skaber, lyder det i byen 30 år efter genforeningen
For fem år siden var 77-årige Hans-Ulrich Lehmann overbevist tilhænger af FDP, Tysklands liberale parti. Men ved de seneste to valg har han sat sit kryds ved Alternative für Deutschland (AfD). Barnebarnet Tom Lehmann på 19 år stemmer på De Grønne og er meget uenig med sin bedstefar.

For fem år siden var 77-årige Hans-Ulrich Lehmann overbevist tilhænger af FDP, Tysklands liberale parti. Men ved de seneste to valg har han sat sit kryds ved Alternative für Deutschland (AfD). Barnebarnet Tom Lehmann på 19 år stemmer på De Grønne og er meget uenig med sin bedstefar.

Peter Nygaard

10. august 2019

»Det er ikke bare Tyskland, der stadig er splittet i øst-vest. Østtyskland er også splittet. Og der er familier, hvor de ikke kan snakke sammen på grund af spørgsmålet ’for eller imod AfD’.«

Den pensionerede håndværksmester Hans-Ulrich Lehmann griner og læner sig tilbage i sofaen i et villakvarter i udkanten af provinsbyen Görlitz på grænsen til Polen. Han dasker til sit 19-årige barnebarn Tom Lehmann.

»Så slemt er det ikke i vores familie.«

For fem år siden var Hans-Ulrich Lehmann overbevist tilhænger af FDP, Tysklands liberale parti. Men ved de seneste to valg til Europa-Parlamentet og den lokale borgmesterpost har han sat sit kryds ved Alternative für Deutschland (AfD), som i dag er det parti i delstaten Sachsen med størst opbakning. Det nægter han at skamme sig over. Derfor har han hjerteligt inviteret til en politisk snak med barnebarnet Tom, der stemmer på De Grønne og er stærkt politisk uenig med sin 77-årige bedstefar.

Det bliver hurtigt klart, at Hans-Ulrichs stærkeste drivkraft til at vælge AfD er selve isoleringen af partiet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Bjørn Pedersen
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
Christian Mondrup, Bjørn Pedersen, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Hjerl-Hansen

Der er mange træer i Tyskland, hvilket Peter Nygaards ovenfor foto indikerer. Kunne AfD vælgerne ikke kravle op i dem?

Jørgen Mathiasen

Ifølge de aktuelle meningsmålinger for Sachsen ligger CDU og AfD lige højt, die Linke står til en tredjeplads, og dermed ser en regeringsdannelse i Sachsen ud til at blive vanskelig, men der er endnu tre ugers valgkamp.

Hvis meningsmålingerne på forbundsplan ("søndagsspørgsmålet") blev omsat til mandater i Forbundsdagen, fik vi i morgen en regering bestående af unionen og De Grønne. På forbundsplan er AfD det dårlige selskab.