Læsetid: 8 min.

80 år efter Nazitysklands overfald gør Trump og Polen klar til et nyt opgør med Tyskland

Søndagens markering af 80-året for Anden Verdenskrigs udbrud i Polen sætter rammen om et historisk trekantdrama: I dag står USA og Polen sammen om at presse Tyskland til at opruste militært
På søndag markeres Nazitysklands invasion af Polen med en mindehøjtidelig for de polske ofre. Det vil foregå i Warszawa, og her vil Trump være på hjemmebane, for hans USA klinger godt med PiS-leder Kaczyńskis Polen.

På søndag markeres Nazitysklands invasion af Polen med en mindehøjtidelig for de polske ofre. Det vil foregå i Warszawa, og her vil Trump være på hjemmebane, for hans USA klinger godt med PiS-leder Kaczyńskis Polen.

Ritzau Scanpix

30. august 2019

»I nat har Polen for første gang skudt mod os på vores eget territorium, endda med regulære soldater. Siden kl. 05.45 har vi skudt tilbage.«

Adolf Hitlers melding den 1. september 1939 for præcis 80 år siden var ikke overraskende baseret på en løgn. Den tyske krigsmaskine var for længst kørt i stilling til Operation Weiß, og der Führer havde kun ventet på, at fingerede polske oprørsgrupper kunne få det tyske overfald på Polen til at ligne selvforsvar.

Få dage senere var byerne Wielun og Gdansk bombet til umiskendelighed. Og tre uger senere havde over en million tyske soldater tvunget Warszawa til kapitulation. Lynkrigen mod Polen – som i tyske øjne var et illegitimt barn af Versailles-traktaten – var vundet. Efter bare 20 års fred boblede krigsrussen atter.

Men efter at have accepteret Nazitysklands annektering af Østrig og Sudeterlandet (tysktalende område i Tjekkoslovakiet, red.), erklærede Polens allierede, England og Frankrig, sig 3. september 1939 villige til at forsvare Polens suverænitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Erik Karlsen
  • Johnny Christiansen
  • Olaf Tehrani
Thomas Tanghus, Erik Karlsen, Johnny Christiansen og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Hvis jeg var amerikansk skatteyder, så ville jeg også mukke over at skulle betale for udstationeringen af 35.000 soldater i Tyskland - imens de tyske skatteydere gasser sig med kun at yde 1,35% af BNP til forsvaret.

Amerikanerne kan jo bare sende deres 35.000 soldater hjem. Ren gas. Det vil de selvfølgelig ikke fordi de ved at russerne bliver mere vågede det sekund soldaterne er væk.

Hver gang Tyskland har oprustet er de blevet angrebet af briterne og franskmændene. Det er en dårlig idé.

Polens eneste motivation for at ønske tysk oprustning er at de frygter russerne langt mere.

peter juhl petersen, Jørn-Erik Rasmussen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

@Mathias Sonne

"Bombet til miskendelighed"?! Virkelig? Hvordan ser det ud?

peter juhl petersen, Christian Mondrup og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar

Vesteuropa har brug for at stå sammen og være stærke uden GB og USA. Vi må se at blive voksne og selv tage ansvar for vores egen sikkerhed.

"Skægt nok" er der næsten aldrig nogen, der nævner, at Sovjetunionen for 80 år siden tog den anden halvdel af den polske kage. Og den halvdel blev spist - i modsætning til den vestlige halvdel, som efter krigen blev udvidet med et stykke østtysk kage.
Skyldes det, at Sovjetunionen kom over på vinderholdets side efter 1941?

Thomas Bindesbøll, Torben Bruhn Andersen, Torben Lindegaard og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Mindehøjtidelighed for de polske ofre? Man glemmer vist, at Polen selv havde stormagtsdrømme. Hvad med en mindehøjtidelighed for alle de tyske civile, der matte lade livet under en terrorbombning unden sidestykke i historien. Jeg er efterhånden træt af tyskernes undskyldning for sig selv. De gjorde noget utilgiveligt, men de høstede også storm på en så eftertrykkelig made, at det gør raidet mod London til det rene vand. Og når nu tyskerne var så skyldige, hvorfor fortsatte topnazister bare på deres industriposter efter krigen, som intet var hændt. Og nej jeg tror ikke at russerne kommer, de har indset at vejen frem også til magt er handel og økonomi. Ikke militærmagt. Så Tyskland burde smide "tudefjæset" og komme lidt videre og så tænke på, at man selv har betalt ved kasse 1. Fx. 35.000 døde på en enkelt nat i Hamborg 1943, næsten samme nr. som Tyske bomber slog ihjel i England under hele krigen.

Mads Kjærgård

Og sjovt nok er der ikke nogen, der nævner Danmark andel i det. 8000 mand på Østfronten! Med kongens og regeringens velsignelse. Terrorlovgining mod krigssejlere og modstandsfolk!

Erik Karlsen, Thomas Petersen, Flemming Berger, Holger Madsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

@Erik Karlsen
Det bør vist tilføjes at den store bid af Polen i dag indgår i Hviderusland, hvorimod en tilsvarende stor bid af Hviderusland indgår i Rusland. Og så nævner vi intet om Kaliningrad oblast, ex. Königsberg, som tyskerne dog på ingen måder ønsker tilbage, selv ikke da de fik chancen for at købe det ifb. genforeningen.

Torben Lindegaard

@Dennis Thomsen

".... Königsberg, som tyskerne dog på ingen måder ønsker tilbage, selv ikke da de fik chancen for at købe det ifb. genforeningen."

Historien er helt ny for mig.

Det lyder vanvittigt, at Rusland skulle tilbyde Tyskland at købe en Oblast beboet af 1 mio russere.

Nis Jørgensen

"[...] der forbyder permanent udstationering af amerikanske trupper i Østeuropa."

informations berlinkorrespondent har vist været lige lovligt meget til nycirkusfestival ...

Dennis Tomsen

@Erik Karlsen
Det er en spøjs historie som aldrig er blevet bekræftet på officelt niveau, men har cirkuleret rundt på lavere uofficelt niveau i lang tid.
Angiveligt skulle det være som led i en tysk afståelse af russisk gæld o.a. men som aldrig kom videre op i det poltiske system, pga. genforeningen og omkostningerne derved, den nævnte million russere og så lige flådebasen.
Ikke just konspirationssludder, men hellere ikke åbenlyse historiske facts. Men spændende storpolitisk læsning, nok med en ok grad af sandhed i det, Du kan snildt finde en pæn bunke artikler om det online, blandt andet Der Spiegel.

Jan Weber Fritsbøger

jeg erklærer mig hermed for 100% ansvarlig for min egen sikkerhed, og frabeder mig at blive forsvaret med militære midler af noget som helst land, eller nogen organisation heriblandt selvfølgelig NATO, og så vil jeg ellers godt have fred til nyttige ting.

Om historien er korrekt eller ej vide vist ikke. At det er urealistisk er så noget helt andet.

Det er dog en kulturel skam at Kants fødeby efter at have været tysktalende i 7-800 år ikke længere eksistere.

Thomas Bindesbøll

Mads Kjærgaard,

Jeg undrer mig over dine mærkelige spørgsmål i tråden ovenfor:

30. august, 2019 - 12:24

F.eks. sætningen "mindehøjtidelighed for de polske ofre"?

Hvorfor dog her et spørgsmålstegn ? Det må da mildt sagt undre ??

Spørg lige polakkerne om hvordan Warszawa så ud i 1945 ? Spørg lige til antallet af ofre for den tyske besættelse?
Warszawa, smadret af nazisterne 1939, siden sprængt fuldstændig i ruiner af samme nazistiske besættelses-barbarer, især efter den modige polske folkeopstand 1944 (mens den Røde Hær stod passivt udenfor byens porte, og stort set intet gjorde for at hjælpe de tapre oprørske polakker).

Og hvorfor siden disse dine mærkelige "relativiseringer" omrkring at Tyskland ikke stadig - med rette . naturligvis bør være til stede ved enhver historisk mindehøjtidleighed, der drejer sig om de millioner af totalt uskyldige ofre, som blev forårsaget af nazisternes og Hitlers angrebskrige og racistiske udryddelses-vanvid?

At den barbariske krig som Hitler & Co, udløste, siden også kostede millioner af tyske ofre, herunder også totalt uskyldige civile bombeofre i Hamborg, Dresden, har derfor intet med årsag og virkning at gøre.

Det var ikke englænderne eller RAF der indledete 2. Verdenskrig, det gjorde de nazistiske banditter, der som mål havde et helt skema af "Ausradierung" på både deres ideoligiske, racistiske og desværre også - som vi har oplevet - på deres "praktiske dagsorden".

Så jo: Også den tyske moderne demokratiske stat, skal da derfor naturligvis møde op hos både polakker, hos russere, hos jøder (fortsæt selv listen) og fordømme de uhyrlige forbrydelser, som den nazistiske stat begik i en barbarisk verdenskrig, som disse slyngler og racistiske kynikere og massemordere selvindledte.

Hvad ellers ?