Analyse
Læsetid: 5 min.

8Chan er det ultimative ekkokammer for radikaliserede, højreekstreme unge

Websitet 8Chan er blevet et samlingssted, hvor racistiske massemordere offentliggør deres drabsplaner og manifester for derefter at blive hyldet for massakrerne
Tre kvarter før angrebet i El Paso blev der på websitet 8chan offentliggjort en omhyggelig beskrivelse af anvendte våben, og en beskrivelse af, hvordan massemorderen havde udset sig latinoer som mål for massakren

Tre kvarter før angrebet i El Paso blev der på websitet 8chan offentliggjort en omhyggelig beskrivelse af anvendte våben, og en beskrivelse af, hvordan massemorderen havde udset sig latinoer som mål for massakren

Mario Tama

Udland
6. august 2019

Tre kvarter før det første skud faldt i El Paso, blev massakren varslet på websitet 8Chan:

»Fuck mit liv, jeg er helvedes nervøs,« skrev en bruger på sitet. »Det her er det faktiske manifest. Fuck det her bliver så shit, men jeg kan ikke vente længere. Gør jeres del og spred det brødre!«

Indlægget blev ledsaget af et fire sider langt manifest, hvor brugeren forklarede, hvorfor han havde planlagt masseskyderiet i et Walmart-stormagasin, hvor 20 mennesker blev dræbt og 26 såret i weekenden i Texas nær grænsen til Mexico.

Brugeren hyldede drabsmanden fra Christchurch-massakren i New Zealand. Han forklarede, at det var nødvendigt at gribe til handling – altså massemord – for at forhindre »den store udskiftning«, hvor USA’s hvide befolkning bliver erstattet af latinoer.

Myndighederne har ikke endeligt bekræftet, at indlægget blev indsendt af den anholdte gerningsmand Patrick Crusius. Men indlægget, der blev offentliggjort 45 minutter før angrebet, var ledsaget af et dokument med Patrick Crusius’ navn, en omhyggelig beskrivelse af det våben, han anvendte, og en beskrivelse af, hvordan massemorderen havde udset sig latinoer som mål for massakren.

Efter massakren i El Paso blev 8Chan kortvarigt fjernet fra nettet, men allerede mandag eftermiddag var siden oppe igen.

Igen-igen er 8Chan i fokus i forhold til den radikalisering, der sker af unge, vrede, hvide, racistiske mænd på nettet. 8Chan er det ultimative ekkokammer for radikaliserede, højreekstreme unge. Især det forum, der hedder “/pol/“, har et højt aktivitetsniveau. I dette forum er der nu flere gange blevet offentliggjort planer om massedrab.

8Chan blev oprettet som reaktion på øget moderation af det også meget grænseoverskridende forum 4Chan, og det er blevet et samlingspunkt for højreekstreme, nazistiske og nynazistiske debattører, der efterstræber at være så grænseoverskridende og provokerende som overhovedet muligt.

Umiddelbart før massakren i Christchurch i New Zealand den 15. marts 2019 offentliggjorde gerningsmanden, Brenton Tarrant, sit manifest, »Den Store Udskiftning«, på 8Chan.

Siden er Brenton Tarrant løbende blevet hyldet på sitet. Blandt andet omtales massemorderen som Sankt Tarrant, komplet med billeder, hvor han fremstilles som en næsten religiøs figur. Flere brugere af 8Chan er løbende i gang med at oversætte Tarrants manifest til andre sprog. Manifestet er blandt andet blevet oversat til fransk, bulgarsk og russisk.

Kort tid efter massakren i New Zealand blev en synagoge i Poway i Californien angrebet. Det var den 27. april 2019.

Også her gik gerningsmanden på 8Chan for at offentliggøre sine intentioner om at begå massemord:

»Det har været en ære,« skrev 8Chan-morderen, der kaldte sig John Earnest, i sit indlæg til sine kammerater på sitet og sluttede med en liste over sange – hans soundtrack til massakren.

Massedrab bliver gamificeret

Både i tilfældet med Christchurch-massakren og det efterfølgende angreb på Poway-synagogen er der nærmest tale om en gamificering af massakrerne, hvor gerningsmændene forsøger at streame deres angreb i videooptagelser, der kunne ligne computerspil – en pointe, som ikke er gået 8Chans brugeres næse forbi.

I flere tilfælde er der blevet lagt billeder op fra optagelserne, hvor brugere har redigeret pointtavler fra computerspil ind. Og da ’John Earnest’ annoncerede sit angreb på synagogen, var den første reaktion fra en anden bruger:

»Fedt. Prøv at få high scoren«.

8Chan kaldes også infinitychan. I logoet er ottetallet lagt ned, så det ligner tegnet for uendelighed. Sitet blev grundlagt i oktober 2013. 8Chan er karakteriseret ved, at ejerne af sitet blander sig så lidt som muligt i, hvad der foregår. Brugerne kan selv opretholde og vedligeholde diskussionsgrupper på det store site.

Angreb er også blevet afværget efter at være blevet annonceret på 8Chan. I marts 2019 skrev en bruger:

»Kære 8Chan, på mandag kommer der et skoleskyderi, som jeg er ved at planlægge. Stop mig, hvis I kan.«

Brugeren blev identificeret som den 18-årige Xavier Cisneros, der blev anholdt, sigtet for trusler mod skolen Bethel Park High School.

Kan have central rolle

De talrige eksempler på onlineradikalisering og spredning af hadefulde budskaber i forbindelse med masseskyderierne har allerede fået debatten om 8Chans ansvar til at blusse op.

Selv om selve manifestet blev fjernet af moderatorerne efter få minutter, var det hurtigt tilgængeligt andre steder, og samtidig virker mange brugeres adfærd til eksplicit at ville inspirere andre til at foretage lignende angreb. At flere af de højreekstreme terrorister henviser til andre 8Chan-personaer som inspiration taler yderligere for, at forummet spiller en central rolle i radikaliseringen.

Sidens oprindelige stifter, Fredrick Brennan, udtalte allerede i marts 2019 efter angrebet i Christchurch, at han ønsker, at sitet skal lukkes ned.

Han trak sig selv fra siden i december 2018 og overgav kontrollen til den tidligere amerikanske militærmand Jim Watkins, der angiveligt bor i Filippinerne og står bag sitet sammen med sin søn.

»Jeg har så mange gange prøvet at forstå, hvorfor han fortsætter med at holde det kørende, og jeg forstår det bare ikke. Efter Christchurch, skyderiet ved Tree of Life og nu efter dette skyderi, synes de stadig bare, det hele er sjovt,« har Fredrick Brennan udtalt til The New York Times.

Jim Watkins har ikke selv udtalt sig efter skyderiet, men søndag blev sidens besøgende ifølge The New York Times mødt med et banner med teksten:

»Velkommen til 8Chan, den mørkeste afkrog på internettet«.

En af de tjenester, som gør 8Chan nemt tilgængelig for internetbrugere, har været Cloudflare, der giver et beskyttende lag, som gør 8Chan modstandsdygtig over for blandt andet DDOS-angreb – hvor en side forsøges lagt ned af store mængder trafik.

Cloudflare har også været under beskydning i forbindelse med tidligere angreb, men forsvarede sig med, at det ikke er Cloudflares ansvar, hvad der foregår på sitet, da det ikke er dem, der hoster det.

Efter lørdagens angreb i El Paso udtalte Cloudflares advokat, Doug Cramer, til Vice Motherboard, at han ikke var bekendt med et argument, der ville gøre Cloudflare juridisk forpligtet til ikke at tilbyde sine tjenester til 8Chan.

»Vi står i midten. Vi analyserer ikke indholdet, vi ændrer ikke indholdet, og vi hoster det ikke. Vi er langt hen ad vejen en neutral forsyningstjeneste,« sagde Doug Cramer til Vice.

Men kort efter blev den holdning revideret, og Cloudflare smed 8Chan af sine tjenester. I et blogindlæg forklarer direktør Matthew Prince, at »rationalet er simpelt: De har vist sig at være lovløse, og denne lovløshed har forårsaget adskillige tragiske dødsfald«.

I blogindlægget skriver Prince, at det ikke er en nem beslutning, da Cloudflare grundlæggende ikke mener, den service, som de yder, giver dem et ansvar for siderne. Samtidig henviser direktøren til, at en tidligere beslutning om at fjerne den højreekstreme side The Daily Stormer ikke har haft nogen nævneværdig effekt, da siden stadig er online:

»I dag er The Daily Stormer stadig tilgængelig og stadig ulækker. De har blæret sig med, at de har flere læsere end nogensinde før. De er ikke længere Cloudflares problem, men de er fortsat internettets problem. Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se det samme ske med 8Chan,« skriver han.

Cloudflares beslutning lukker ikke 8Chan. Den handler alene om ikke længere at tilbyde 8Chan beskyttelse mod onlineangreb. Efter Cloudflares beslutning var 8Chan i kort tid utilgængelig, men mandag blev det offentliggjort, at Cloudflare bliver erstattet af en anden leverandør, BitMitigate.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Unge, vrede mænd har altid eksisteret, og de har altid kunne radikaliseres. Måske skulle man lægge fokus mere på de sociale, psykologiske og økonomiske årsager til hvordan og hvorfor denne urgamle tendens lige præcis udspiller sig i form af bevidst grænseoverskridende racisme. Og måske også overveje om i hvor høj grad/hvor udbredt der faktisk er tale om racisme, eller at brugerne på 4chan blot forstår at racisme, sexisme, etc. er grænseoverskridende og provokerende for det samfund som de enten ikke ser sig som en del af, eller som de aktivt tager afstand fra. Altså lidt ligesom hvis en vred ung mand spray-paintede "666" på kirkegårdes gravstene. Betyder ikke at han er satanist, han ved bare at det forager og han vil gerne vise sin foragt.

Morten Lind, Karsten Lundsby, David Zennaro, Jesper Roulund, Christian Schönbeck og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Altså, verden kan ikke fungere, når folk bare fralægger sig et ansvar, de kunne tage.
på samme måde må vi væk fra, at folk vidt og bredt fraråder handling, fordi nogle andre så bare tager over. Folk må gro en rygrad og tage det ansvar, de kan. Og så i øvrigt regne med, at andre har den samme grad af integritet eller får den, f.eks pga. ens eget eksempel.

Morten Lind, Marie Jensen, Johanna Haas, Anina Weber, Tommy Clausen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

At få afløb for sit raseri skaber.......MERE RASERI. Kvæl de websites.

Marie Jensen, Johanna Haas, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Tommy Clausen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det betyder noget når politikere ikke forholder sig til virkeligheden, hvis ingen politikere vil forsøge at skabe håb, når politikere generelt ikke er ærlige, tages politikere naturligvis ikke alvorligt.

Der er 8chan had og de mange rodløse.

“SKAL MAN FORSTÅ, hvad der skete med den offentlige samtale på internettet under præsidentvalgkampen, skal man forstå, hvad en meme er.

Pepe the Frog er imidlertid meget mere end et symbol på had, mener Dale Beran, den amerikanske skribent, der har fulgt miljøet tæt.

For ham at se er Pepe selve symbolet på den outsidertilværelse, som de unge Trump-tilhængere føler sig fanget i eller født til. Som Pepes feels good, man-attitude gør de unge en dyd ud af ligegyldigheden og et nummer ud af at have bukserne nede om anklerne. De owner, som de ville sige på The_Donald, at de er og vil vedblive at være – samfundets outsidere. Præcis som Donald Trump.

Trump er Pepe, på én og samme tid bevidst om og følsom over for sin egen taberrolle.

Som Beran skriver:

“De unge stemte på fuskeren, på manden uden substans, en labyrint uden et centrum, fordi de føler, at deres liv er det en labyrint uden centrum, og det er også sådan, de oplever verden omkring sig: uden centrum. En labyrint uden centrum er faktisk en perfekt beskrivelse af deres mors kælder med computeren som porten ind til et uendeligt udvalg af fantasiverdener, de kan forsvinde væk i.”

Derfor, igen ifølge Beran, skal venstrefløjen heller ikke forvente skuffelse fra de unge de ironiske, spottende, larmende og Pepe producerende Trump støtter, hvis det viser sig, at præsidenten ikke kan leve op til sine valgløfter om at gøre USA great again.

De unge stemte ikke på Trump for at få ham til at indfri politiske drømme.

De stemte på ham, fordi der i realiteten ikke var nogen drøm.”
Link: https://www.zetland.dk/historie/s8DPy3G4-aOZj67pz-e48c4

Hvor er der en ærlig politiker, hvor er der en fremtid, når alle politikere lyver?

“Is it possible to enjoy both economic growth and environmental sustainability?

This question is a matter of fierce political debate between green growth and post-growth advocates.

Over the past decade, green growth clearly dominated policy making with policy agendas at the United Nations, European Union, and in numerous countries building on the assumption that decoupling environmental pressures from gross domestic product (GDP) could allow future economic growth without end.

Considering what is at stake, a careful assessment to determine whether the scientific foundations behind this “decoupling hypothesis” are robust or not is needed.

This report reviews the empirical and theoretical literature to assess the validity of this hypothesis.

The conclusion is both overwhelmingly clear and sobering:
Not only is there no empirical evidence supporting the existence of a decoupling of economic growth from environmental pressures on anywhere near the scale needed to deal with environmental breakdown, but also, and perhaps more importantly, such decoupling appears unlikely to happen in the future.”
Link: https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/07/De...

Hvem vinder valget i 2020?

Penge er den virkelige magt, hvem der vinder denne gang er uvist, de rodløse ‘taberne af globaliseringen og de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet, de støtter formodentlig fortsat outsideren.

“How Steve Bannon used Cambridge Analytica to further his alt-right vision for America.
Cambridge Analytica Robert Mercer and a web of lobbyists pushing to hinder climate action.
How dark money and data mining are being used to influence elections and undermine democracy.”

Link: https://edition.cnn.com/2018/03/30/politics/bannon-cambridge-analytica/

Jeg vil for en orden skyld tilføje, at jeg ikke personlig er tilhænger af kommunisme eller nogen religiøs politisk ovebevisning på højrefløjen, jeg er ikke politisk arrangeret og ikke betalt for at skrive her eller noget andet sted, jeg er ikke tilhænger af vores klimakatestrofe skabende nuværende kapitalisme, jeg har seksogtyve år som selvstændig, så jeg er selv bruger af det nuværende elendige kapitalistiske system.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen
Enrich Not Exploit

Morten Lind, Søren Veje, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Claus Nielsen, ingemaje lange, Karsten Vedel Johansen, Tommy Clausen, Bjørn Pedersen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Endnu en gang hurra for digitalisering og internettet... Den moderne pest og kolera.

Eva Schwanenflügel

Status er i høj grad vigtig for brugerne af 8chan, ligesom manglen på empati er kendetegnende :

http://nyheder.tv2.dk/udland/2019-08-05-internettets-moerkeste-side-er-u...

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Karsten Vedel Johansen, Tommy Clausen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Det er så indlysende klart at adgang til og fetishisering af (massakre-velegnede) skydevåben, er hovedårsagen til massakrene i især USA.

At går efter internetsites, virker som en absurd kvart løsning, hvis ikke man målrettet går efter de kongresmedlemmer, som bestemmmer, at våbenlovgivningen skal være sådan.

Jan Fritsbøger, Karsten Lundsby, Anina Weber, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Selvom reduktion af adgang til maskingeværer da vil reducere den hastighed en massemorder kan slå ihjel, ville man nok kunne få bredere tilslutning til løsninger, der ikke truer hvad amerikanere ser som deres naturlige rettigheder.

I stedet for en entydig fokus på drabenes redskaber, er det måske på sin plads at udforske hvorfor unge mænd ønsker at begå selvmord+mord på denne måde? Hvad har skabt deres frygt? Deres desperation? Deres had og marginalisering? Og hvorfor føler de at den eneste løsning er en nihilistisk ikke-løsning, hvor man udsletter andre og ofte sig selv?

Undersøger og løser man ikke dette problem, og fixer man kun problemet ved at lukke chatsites og forbyde automatiske våben, vil massemordene i USA's fremtid bare ske med økser, machetter og knive i stedet.

Morten Lind, Karsten Lundsby, David Zennaro, Jesper Roulund og Peter Gløde anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

At Donald Trump nu forsøger at skyde skylden for voldskulturen på computerspil, er endnu et eksempel på at fjerne fokus fra det, det drejer sig om.

Morten Lind, Karsten Lundsby, Claus Nielsen, Anina Weber, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Karsten Vedel Johansen

Det enkleste er altid idioti. Eller som den norske poet Georg Johannesen superkort formulerede vor tids samfunds- og medieproblem: "Alle forsto Hitler straks".

"According to estimates from the US Department of Agriculture (USDA), feral hogs cause $1.5bn in damage nationwide every year. Meanwhile, the Missouri Department of Conservation has declared feral hogs “invasive pests that need to be eliminated from Missouri” that can “destroy a crop field in a single night”.
Does this mean Americans should have access to high-powered rifles to deal with the problem, as McNabb seems to suggest?

Wood says no. “If you go after them with a gun your chances of getting all of them at once are pretty much nil, even if there are only like 10 of them,” he says. “So the ones that survive often scatter, and because of how quickly they can breed, that creates more groups and impacts new land. Plus a lot of times they’ll end up coming back.”

This is supported by conservation experts. “From what we’ve seen in Missouri and in other states, we know that hunting is not effective at eliminating feral hogs,” wrote Missouri’s Department of Conservation last year. “Here in Missouri, a shoot-on-sight strategy was encouraged for over 20 years. During that time, the feral hog population continued to grow.”"

https://www.theguardian.com/us-news/2019/aug/05/feral-hogs-memes-twitter...

Morten Lind, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Kombinationen af marginaliserede unge, tilgængelige våben og hensynsløse demagoger er giftig. Vi ser det i USA - vi ser det i Mellemøsten.

Jeg er sikker på, at der findes masser af arabiske udgaver af 8Chan - vestlige journalister kan bare ikke finde dem, da kun få læser arabisk.

Det er ikke hjemmesiderne, der er problemet. Det er dårlige sociale forhold, som hadprædikanter som Trump og diverse imamer udnytter og så alt for mange våben i hænderne på de forkerte.

Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Simonsen

Tjah, nu var psykopaten fra Dayton måske ikke så højreorienteret ...
https://edition.cnn.com/2019/08/05/us/connor-betts-dayton-shooting-profi...

Johnny Winther Ronnenberg

Det interessante er vel den psykologiske profil på masemordere så man i lokalsamfundet kan spotte dem i tide og gribe ind før de handler.

I Danmark og resten af Europa har vi heldigvis ingen tilgængelige skydevåben, så dem der er marginaliserede, og dem med morderiske psykologisk profiler, har fundet på noget andet af lave........

Henrik Bjerre

@Bjørn Pedersen

Er din logik ikke ensbetydende med at kampvogne lige så godt kan være tilladt i privateje?

Eva Schwanenflügel

Ak ja, de stakkels unge mænnesker..

Faktum er, at da man i USA i -90'erne begrænsede salget af automatvåben, faldt skyderierne med 40%.
I Australien endnu mere, da man lavede meget restriktive regler for køb af skydevåben.

Et populært slogan hos våbenlobbyisterne er :
"It's not guns that kills, it's people".

Sandheden er, at "it's people behind guns who kills".

Bjørn Pedersen

@Henrik Brøndum
Jeg forstår overhovedet ikke hvordan du kan drage den konklusion baseret på hvad jeg har skrevet. Fordi jeg skriver at man bør kigge på motiver og bevæggrunde for voldsakten snarere end at fokusere så meget på en symptom-behandling, der alligevel vil blive saboteret af Republikanerne, så er jeg tilhænger af at borgerne ligeså godt kan eje kampvogne?

Prøv at artikulere hvordan du forstår min logik... for jeg forstår virkelig ikke din forståelse af den.

Henrik Bjerre

@Bjørn Pedersen

Du skriver:

"...fixer man kun problemet ved at lukke chatsites og forbyde automatiske våben, vil massemordene i USA’s fremtid bare ske med økser, machetter og knive i stedet."

... og her deducerer jeg, at du mener terrorren ikke påvirkes af hvilke våben der er lovlige. En stramning vil ikke medføre en ændring, så gælder det samme vel for en mere lempelig regulering?

Bjørn Pedersen

@Henrik Brøndum
Som jeg også skriver:

"Selvom reduktion af adgang til maskingeværer da vil reducere den hastighed en massemorder kan slå ihjel, ville man nok kunne få bredere tilslutning til løsninger, der ikke truer hvad amerikanere ser som deres naturlige rettigheder."

Altså, hvis man kunne reducere adgangen til automatiske våben, eller for den sags alle skydevåben i USA, ville man da godt kunne løse problemet med de høje drabstal ved hver enkelt skudepisode.
Men i rent praktisk-realpolitisk henseende, ville det være smartere at lægge fokus andre steder, der er mindre kontroversielle i det hyper-politiserede amerikanske våbendebatsklima.

Så ja, terroren påvirkes bestemt af hvilke våben der er lovlige. Men for at gøre våbnene ulovlige til at starte med, bør der være et vist overtal af folkelig støtte. Ellers blive sådanne love bare gjort irrelevante af næste amerikanske regering.

Jan Fritsbøger

Bjørn Pedersen, beklager men du tager fuldstændig fejl, hvis miraklet skete og man i USA fik vesteuropæiske normer for adgang til skydevåben, ville antallet af massakrer falde markant og der ville ikke opstå øksemassakrer i stedet,
du ser helt bort fra våbenpsykosen, den psykiske tilstand af mægtighedsfølelse som opstår når man bærer et potent skydevåben, den er som virkningen af amfetamin eller kokain, man får en illusion af at være overmenneske usårlig / udødelig, ( en kniv eller økse har IKKE samme virkning ) og hvis man lever med en håbløshedsfølelse til daglig på grund af sociale kår, vil kontrasten jo være så meget voldsommere, og psykosen dermed mere markant,
årsagen er ofte slet ikke at gerningsmanden er utilpasset, der er jo flere gerningsmænd som var fra velstillede og velfungerende familier, fællestrækket er snarere unge som er grebet af våbenpsykose og elsker våben, altså en slags våbennarkomaner, som udvikler et større og større behov for at føle magten ved at bære våben,
og når det ikke længere er nok at føle den potentielle magt, ligger det jo lige for at udøve magt med våbnet, måske først ved at skyde på smådyr, men et menneske er jo det ultimative "bytte" så risikoen for at det er der det ender er stor.

Morten Simonsen, det er vist almindeligt anerkendt at det fortrinsvis er på højrefløjen at man er glade for våben, både i USA og i Europa, og sandsynligvis resten af verden, at der findes militser / militante grupper af noget nær enhver politisk og religiøs observans, anser jeg for et udtryk for, at ideen om brug af magt og våben, er en selvstændig ideologi som man næsten uden videre kan kombinere med andre holdninger hvis man finder det formålstjenligt,
lige bortset fra pacifisme, som jo er et typisk venstrefløjsfænomen,
faktisk anser jeg venstrefløjsmilitante for at være reelt højreorienterede som bruger sociale argumenter til at legitimere fascistisk adfærd, på helt samme måde som også religion bruges til samme formål.

Morten Lind, Steffen Gliese, Philip B. Johnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

johnny Winther, den fællesnævner der er mest oplagt i en psykologisk profil er mennesker som er vilde med skydevåben, og måske ligefrem samler på dem, altså er vejen frem at registrere våbenkøb og evt rationere dem, feks max 1 pistol og 1 riffel og 1 haglgevær, og ved køb af automatvåben indlede overvågning 24/7, eller bedre indføre begrænsninger til adgangen så man skal have tilladelse lige som i normale lande ;o)

Jeppe Lindholm

Lukke sådan noget? Nejjjj, det kan vi da ikke. Det strider jo mod ytringsfriheden. Og så er vi jo ikke bedre end hverken Kina eller Rusland. Vel.

Jeppe Lindholm

Ja, demokrati er besværlig. Internettet og digitalisering ender med at gøre det umulig.

Bjørn Pedersen

@Jan Weber Fritsbøger
"du ser helt bort fra våbenpsykosen, den psykiske tilstand af mægtighedsfølelse som opstår når man bærer et potent skydevåben, den er som virkningen af amfetamin eller kokain, man får en illusion af at være overmenneske usårlig / udødelig.."

Sikke dog en værrere omgang hysterisk sludder. Jeg har selv skudt med "potente skydevåben" da jeg var værnepligtig artillerist i sin tid. Den der rent ud sagt antividenskabelige, lommepsykologiske forsøg på tankelæsning må du langt, langt længere ud på landet med.

Troels Brøgger

@Bjørn Pedersen
Som værnepligtig artellerist havde du ikke magten over de våben du skød med. Du var underlagt befalingsmænd og konsekvenserne for ikke at adlyde en ordre kunne være ubehagelige. Hvis du selv havde ejet en kanon og ikke følt en skid ved det, kunne vi have snakket om det.
Det er blandingen af følelsen af afmagt i eget liv og den mulighed man har til at udøve magt hvis man ejer et kraftigt automatvåben som er så giftig og berusende: man tror man kan ordne det hele NU.
Og det der vrøvl med økserne...... come on du kan ikke slå 22 mand ihjel med en økse på et minut vel ?