Læsetid: 6 min.

Beijing vil gå langt for at undgå et nyt 1989 i Hongkong

Hongkongs ledelse har tilsyneladende ikke frie hænder til at søge en politisk løsning med demonstranterne. Dermed er kursen sat mod konfrontation mellem demonstranterne og Beijing. Med en aggressiv informationskampagne signalerer Kinas kommunistparti, at man er indstillet på at bruge magt
Demonstrationerne fortsætter i Hongkong, mens styret i Beijing strammer grebet. Det ender dog næppe med kampvogne i Hongkongs gader.

Demonstrationerne fortsætter i Hongkong, mens styret i Beijing strammer grebet. Det ender dog næppe med kampvogne i Hongkongs gader.

Anthony Wallace

17. august 2019

Én ting kan demonstranterne i Hongkongs gader og centralregeringen i Beijing enes om: Efter mere end to måneders protester er byens fremtid på spil.

Hvad der startede som en folkelig modreaktion på et lovforslag, er i dag meget mere end det. Hvordan situationen ser ud fra fastlandet blev tydeliggjort sidste uge, hvor centralregeringen kaldte 500 prokinesiske politikere og erhvervsfolk fra Hongkong til samling i den sydkinesiske storby Shenzhen.

Her advarede lederen af den kinesiske regerings forbindelseskontor i Hongkong, Wang Zhimin, om, at situationen nu er en kamp om liv eller død for Hongkong. Ved sin side havde han centralregeringens øverste ansvarlige for Hongkong-anliggender, Zhang Xiaoming, der var fløjet ned fra hovedstaden. Han understregede, at Beijing ikke vil tøve med at handle, hvis protesterne når et punkt, hvor politiet og myndighederne i Hongkong ikke er i kontrol.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Kristensen

Nej, Kina vil ikke gå langt for at undgå en "tiananmen square" hændelse i Hong Kong. Så kunne de jo bare lade være. Men de vil gå langt for at det ikke bliver kendt. Eller kendt bliver det jo nok, men så længe vi bare ikke kan bevise noget. Ret meget i hvert fald.
Så hvis du er i Hong Kong, så hold øje med om mobilmasterne pludseligt bliver holder op med at virke. Eller værre endnu, hvis din telefon helt holder op med at fungere. Det er ret nemt: Læg et program på masterne og opdater alle telefoner når de går på nettet. Det program slukker telefonen mellem to datoer. Fx. 3 dage. Så har tæskeholdet tre dage til tæskeriet. (Tæskeholdet er de paramilitære styrker der lige nu, mens du læser dette her, er ved at blive indlogeret på et stadion lige udenfor Hong Kong)
Så jeg håber at Berlingske og Politiken og CNN og hvad de hedder allesammen, har nogen ikke-akkrediterede journalister udstyret med satellit-telefoner. Ellers bliver vi efter nogle dage med lukkede grænser bare mødt af en masse grædende mennesker der fortæller hvordan demonstranterne spærrede dem inde i kældre og torturerede dem.
Alle de akkrediterede journalister, de blev jo kørt på hotel aht. deres sikkerhed, så de har ikke nogen. Og alle forretningsfolk og turister blev kropsvisiteret i lufthavnet da de forlod HK igen. Med gummihandsker og foroverbøjet og detaljeret gennemgang af deres kufferter. Så de har heller ikke nogen. Beviser, mener jeg.

Carl Chr Søndergård, Frederik Groth Nordstrøm og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Som ethvert andet dikatatur, gik de jo ikke lige ud for at lave nogle undersøgelser blandt befolkningen for lige at finde ud af om , de synes at den nye lov om udlevering til fastlandet , var en god ide.

De mosede på bar på i deres umættelige grådighed for endnu mere kontrol.

Og nu sidder de i saksen. Hvis de giver efter, vil de tabe ansigt, og hvis de fortsætter og bliver endnu mere voldlige, vil deres internationale image lide et voldsomt knæk.

Og ingen vil længere tro på ders "fredelige hensigter".

And that is bad for business.

Welcome catch 22 !

Poul Kristensen

@Frederik Groth Nordstrøm; Nej, det lille program der installeres automatisk når du bruger din telefon, betyder jo at din telefon ikke kan tændes i et bestemt tidsrum. Og din telefon "bruges" jo bare den er tændt (Den kobler hele tiden til og fra de nærmeste master). Kineserne er jo ret skrappe til at lave malware og virusser til mobiltelefoner, og eftersom det foregår i en militær sammenhæng, burde det bare dreje sig om at ringe til "Afdelingen for grimme virusser" og bestille en.