Læsetid: 6 min.

Boris Johnson har udfordret Jeremy Corbyn til lynskak, og lige nu trækker Boris hurtigst

Boris Johnson trak onsdag dronning Elisabeth ind i Brexit-balladen, da han fik hende til at suspendere parlamentet forud for Brexit-datoen 31. oktober. Det er højt spil fra premierministerens side, der bliver truet med et mistillidsvotum af Jeremy Corbyn – men det er bestemt ikke et risikofrit træk at spille
Boris Johnson har suspenderet parlamentet i et forsøg på at sikre sig, at Storbritannien forlader EU senest 31. oktober.

Boris Johnson har suspenderet parlamentet i et forsøg på at sikre sig, at Storbritannien forlader EU senest 31. oktober.

Stefan Rousseau

29. august 2019

Boris Johnson havde godt nok i ugevis benægtet, at en suspension af parlamentet var på vej. Men nøgternt set er det en naturlig udvikling, hvis målet er at fremtvinge Brexit med alle midler – og det er jo regeringens erklærede mål.

Oppositionen havde nemlig tirsdag meldt klart ud, at man vil gøre alt, hvad der er muligt for at forhindre no deal-Brexit. Boris Johnsons skaktræk gør oppositionens opgave betydeligt sværere – men ikke umulig.

Rent praktisk vil parlamentet åbne som vanligt den 3. september, men så lukke ned igen efter den 10. september og forblive lukket, indtil dronningen åbner en ny samling den 14. oktober. Dronning Elisabeth trækkes på den måde ind i Brexit-kampen, og hun havde reelt ikke andet valg end at godkende sin premierministers ønske, hvilket hun også gjorde onsdag eftermiddag.

Underhusets speaker (formand red.), John Bercow, beskriver udviklingen som »en forfatningsmæssig skandale«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Stockmarr
  • Torben K L Jensen
  • Jesper Eskelund
  • Eva Schwanenflügel
  • Kim Folke Knudsen
Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Mathiasen

@Steffen Gliese
Det kan kun ske, hvis den britiske premierminister beder om det, og det vil Johnson ikke gøre på eget initiativ. Derfor kan det kun ske, hvis parlamentet i en lov pålægger ham at gøre det, hvilket igen forudsætter, at et flertal i en gevaldig fart bliver enig om det.

Søren Knudsen, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Frank Hansen, Lars F. Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Boris Johnson

Jeg troede, at BREXIT tilhængerne var så optaget af, at folket skulle bestemme, hvordan GB´s fremtid skulle se ud. Men det gælder åbenbart ikke nu, hvor Premierministeren sender Parlamentet hjem.

Det er det forkvaklede og udemokratiske enkeltmands valgsystem, som har gjort det muligt at " The Conservative Party " støttet af en lille gruppe protestantiske nordirere, nu har kastet GB ud i denne dybe krise. Havde der været et retfærdigt valgsystem, så havde det parti ikke fået så mange medlemmer af Underhuset.

Når nu GB forsvinder ud af EU måske uden aftale, så vil andre stormagter se med interesse på at få GB ind i deres interessesfære. Det gælder USA, Rusland, og Kina. Russiske kapital interesser er massivt tilstede i GB og har købt løs af ejendomme i London. Kina og Orienten hvor stærkt er de med i dette spil ? Et land med atomvåben og med kontrollen over Nordsøen med dens ressourcer, samt med dele af adgangen til Atlanterhavet er oplagt mål for de reelle supermagter her på Jordkloden og det er ikke GB selv.

En britisk udmeldelse af EU kan blive påskuddet til at splitte NATO ad. GB vil blive fuldstændig afhængig af Donald Trumps velvilje, for det er ham som skal redde den britiske nations adgang til handel.

Jeg håber, at det lykkes oppositionen at få fravristet magten fra " The Conservative Party ". Jeg betragter det parti som værende kuppet af britiske nationalister og drømmere, som regner med at GB vil få en ny storhedstid på linie med den som var under Dronning Victoria i anden halvdel af 1800 tallet. Det er utroligt, at et konservativt parti kan optræde så ansvarløst.

Marianne Stockmarr, Henrik Leffers, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Ete Forchhammer , Lisbeth Glud og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Briterne har alle dage følt sig højt hævet over os andre europæere. De kan lade Trump bygge en pram til at bugsere deres lille ø over Atlanten og parkere den et sted øst for Rhode Island. Samme pram kan så bugsere Irland (inklusive Nordirland) 20 mil vest for Fanø så vi endelig kan få lidt læ i Vestjylland.

Marianne Stockmarr, Søren Knudsen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Ete Forchhammer , Nike Forsander Lorentsen, Henrik Brøndum og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Steffen Gliese
Til dit spørgsmål om enigheden er fremmet: Det er meget vanskeligt at bedømme. Det er i den danske kontekst svært at forestille sig Venstre stemme for Pernille Skipper som leder af en samlingsregering, og det er nogenlunde, hvad britiske konservative har stået over for. Skulle man alligevel under situationens pres gøre sig beslutningsdygtig, er det andet sp., om der også er et flertal, for nogle Labour-medlemmer vil ikke stemme for. (= Enhedslistens medlemmer stemmer for Venstre). Det ville ikke overraske, hvis det endnu engang fortaber sig i taktik.

Claus Nielsen, Torben Siersbæk og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar

Corbyn har altid været lunken omkring EU. Han er ikke direkte til no deal. Og selvom det ser sådan ud lige nu er han absolut heller ikke til no (no deal) sammne med de neoliberale remainere og May-brexiteers i sit eget parti, libdem'erne og udbryderne fra hans eget parti, og konservative remainere og May-brexiteers. Måske kan man sige at Corbyn er til et lunkent no (no)(no deal), idet det der er vigtigt for ham hvilken politik der bliver gennemført efter Brexit..

Han skal udholde at være wishy washy lidt endnu. Indtil Boris Johnson bliver overmodig og udskriver valg. Corbyn har nemlig meget bedre politik på hylderne end Boris og de konservative. Og derfor kan han vinde et nyvalg, men helst når brexit er på plads, og briterne taler politik igen.

Henrik Brøndum

"Dronning Elisabeth trækkes på den måde ind i Brexit-kampen, og hun havde reelt ikke andet valg end at godkende sin premierministers ønske, hvilket hun også gjorde onsdag eftermiddag."

Hvorfor havde Dronning Elisabeth ikke andet valg?

Morten Balling

@Henrik Brøndum
Fordi hun ikke har fri vilje. Hvis hun havde det ville hun nok ikke være tvunget til at gå på lokum lige som os andre, vel? ;)

Jørgen Larsen, David Zennaro, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Hvem har dog begået den overskrift? Den får det til at se ud, som om oppositionens leder har samme adgang til monarken som premierministeren.

Og så undrer journalister sig over, at de får deres troværdighed beklikket.

René Arestrup

@Henrik Brøndum
Det er 'Her Majestys government' og dronningen forventes - i følge den britiske forfatning - at gøre det, hendes premierminister beder hende om.

Henrik Brøndum, Eva Schwanenflügel og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Sabine Behrmann.
Jeg læser ikke i overskriften noget om Corbyn's adgang til dronningen. Og selv i underrubrikken er det eneste forfatningstekniske at Corbyn kan prøve med et mistillidsvotum. Det er en parlamentarisk handling - ikke et spørgsmål til dronningen.
Men man kan sagtens sige, at der er tale om en forfatningskrise, affødt af at landet ikke har en formuleret forfatning.
Det eneste på skrift nedfældede stykke er håndfæstningen fra 1215 af kong John. Selv om man kan sige at UK er meget tilbageskuende er det nok alligevel ikke de sanktioner, Magna Carta stiller op, man kan forestille sig taget i anvendelse overfor Boris Johnson.....

Eva Schwanenflügel

Det er problematisk, at Brexit er - og altid har været - en indenrigspolitisk sump af personlige magtinteresser og bøllemetoder.

Der blev lovet guld og grønne skove før Brexit-afstemningen, der senere har vist sig at være spin ude af kontrol, løgn og latin.

Nu har en internt udpeget Premierminister uden folkeligt mandat valgt at suspendere parlamentet for at få gennemført sin egen agenda, på et yderst tyndt flertal.

Og modstanderne mod "Hard Brexit" har hidtil ikke kunnet enes.
For de er ligeså person-fikserede.

Eva Schwanenflügel

@ Torben Siersbæk

Corbyn har faktisk anmodet om at få et møde med majestæten på det skotske gods Balmoral.
Så kan han jo se, hvad han får ud af det, såfremt det lykkes at blive inviteret?

Som flere har skrevet, er Elizabeth II ikke sin egen.
Hun er nødt til at følge den siddende Premierministers anmodninger, såfremt de er lovlige.
Ellers kunne GB risikere at få en Halloween-krise på linje med Påskekrisen i DK.

Grethe Preisler

Lad andre kun synge om alt hvad der er stort, vi synger med de små, det har ingen andre gjort

"The power belongs to the people"
(Greta Thunberg - barnestjerne fra Sverige)

Nogle spiller skak, mens andre spiller fodbold, og af børn og fulde folk skal man høre sandheden ... ;o)

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar