Læsetid: 10 min.

Det britiske køkken er et spejl af det gamle imperium – og en nøgle til at forstå briterne

Det at krydse grænser og gøre det fremmede til sit eget, er selve essensen i det britiske køkken – og for så vidt også i britiskhed
Historisk set har den britiske madkultur altid været stærkt påvirket af kolonierne i Nordafrika og Fjernøsten. Men i 90’erne introducerede en ung, sexet mand fra Essex det europæiske køkken for briterne. Jamie Oliver ændrede deres hverdagsmad og introducerede middelhavsingredienser, der med et ’no deal‘-Brexit snart kan blive sværere at få fat på.

Historisk set har den britiske madkultur altid været stærkt påvirket af kolonierne i Nordafrika og Fjernøsten. Men i 90’erne introducerede en ung, sexet mand fra Essex det europæiske køkken for briterne. Jamie Oliver ændrede deres hverdagsmad og introducerede middelhavsingredienser, der med et ’no deal‘-Brexit snart kan blive sværere at få fat på.

Neale Haynes/Ritzau Scanpix

23. august 2019

Briternes køkken har vel i virkeligheden aldrig været deres eget. Forstået på den måde, at påvirkningerne udefra i den grad har sat deres præg på, hvad man spiser. Forskellene kan mærkes helt ned på bydelsniveau i de britiske byer.

Jeg er taget sydpå fra det centrale London til Croydon i det ellers yndige og velhavende Surrey. Når jeg skriver ’ellers’, er det, fordi Croydon i sig selv ikke er noget at skrive hjem om rent æstetisk. Danskere, der er fløjet til Gatwick lufthavn, vil have passeret byen på vej ind mod London og måske have noteret sig de store karreer af tresserbetonhøjhuse.

Allerede gadebilledet omkring East Croydon Station beretter om, hvem der bor her. Ca. 20 procent af Croydons befolkning er sort, den højeste andel i Londons kommune. Mange af disse beboere er af caribisk afstamning og kommer fra de tidligere britiske kolonier. Her er også en del af indisk afstamning og i det hele taget mange ikkehvide londoners.

Croydon har haft ry som et råt sted, og jeg var derfor lidt overrasket, da antropolog og madelsker John Curran satte mig stævne her.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

If you don't eat yer meat, you can't have any pudding.
How can you have any pudding if you don't eat yer meat?

Another Brick in the Wall?

Selvfølgelig spiller imperiets råvarer ind i Storbritannien. Men, efter min egen erfaring, er det simpelhen blot imperietanken, der lever videre hos mange briter. I de år jeg som dansk officer gjorde ubådstjeneste i Storbritannien havde hver 3. familie familiemedlemmer, der var embedsmænd i kolonierne. Og mange briter har ikke og kan ikke løsrive sig fra dette.

Man kender den præcis samme holdning hos en række franskmænd, østrigere, ungarere og delvis italienere. Og jeg tør næsten ikke nævne nogle borgere i den østlige del af forbundsrepublikken. Disse ønsker at genskabe fortidens storhed. Og det ses også på deres valg af politisk tilhørsforhold, og de højreradikale partiers popularitet.