Læsetid: 5 min.

Demonstrationer i Moskva har givet ridser i lakken for en af Putins mulige efterfølgere

Midt imellem de utilfredse russiske demonstranter og magthaverne i Kreml står Moskvas borgmester Sergej Sobjanin. Engang var han en del af Putins inderkreds, og han har endda været nævnt som en mulig efterfølger på præsidentposten. Men hans håndtering af protesterne kan have svækket hans position
Da der på den internationale konference i Bretton Woods i 1944 skulle forhandles et internationalt system, der kunne sikre stabile internationale relationer og økonomisk genopbygning efter Anden Verdenskrig, var der to udspil på bordet, et amerikansk og et britisk. Grundtanken i det britiske forslag var udvirket af Keynes, og vi har også i EU i dag en konstruktion af den type, Keynes anbefalede. Det såkaldte Target2-system er præcis den form for bogholderi for tværnationale betalinger, som Keynes forestillede sig. Men er det den ultimative utopi at forestille sig, at en støvet plan fra 1940’erne kan være løsningen på noget som helst i dag?

Da der på den internationale konference i Bretton Woods i 1944 skulle forhandles et internationalt system, der kunne sikre stabile internationale relationer og økonomisk genopbygning efter Anden Verdenskrig, var der to udspil på bordet, et amerikansk og et britisk. Grundtanken i det britiske forslag var udvirket af Keynes, og vi har også i EU i dag en konstruktion af den type, Keynes anbefalede. Det såkaldte Target2-system er præcis den form for bogholderi for tværnationale betalinger, som Keynes forestillede sig. Men er det den ultimative utopi at forestille sig, at en støvet plan fra 1940’erne kan være løsningen på noget som helst i dag?

Ritzau Scanpix

28. august 2019

I over en måned har Moskva været centrum for demonstrationer på op mod 60.000 mennesker. Som hovedstadens borgmester er Sergej Sobjanin ansvarlig for urolighederne, og det har svækket hans chance for at overtage præsidentposten efter Putin.

»I kraft af sin position som overborgmester er han ansvarlig for demonstrationerne. Det giver ridser i lakken i Kreml, at han ikke har styr på situationen,« siger journalist og ruslandsekspert Flemming Rose.

Borgmesterens bureaukratiske karriere er omfattende. Højdepunkterne i en lang række politiske poster er, at han har været guvernør i provinsen Tjumen, stabschef for Putin og derefter viceminister for til sidst at blive udnævnt som borgmester af Moskva i 2010.

Siden den 61-årige Sobjanin, som oprindeligt kommer fra Sibirien, trådte til som borgmester i 2010, har han gjort et stort arbejde for at gøre moskovitterne tilfredse og lukke munden på kritikerne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu