Læsetid: 9 min.

De eneste skud, krigsskibet Knud Rasmussen har affyret, er mod isfjelde

Når USA’s præsident Trump til september besøger Danmark, vil en stor del af fokus være rettet mod Grønland. Men besætningen ombord på inspektionsfartøjet Knud Rasmussen har aldrig set hverken russere eller kinesere og er mest fokuseret på praktiske hverdagsopgaver. Især redningsaktioner
Arktis har i mange år været et fredeligt område, hvor krig var utænkeligt, og derfor har inspektionsfartøjet Knud Rasmussen primært haft fokus på redningsopgaver. Men der er pludselig kommet fokus på området, da Kina viser interesse, russerne opruster, og USA’s præsident Trump vil tale om Grønland under sit besøg i Danmark til september.

Arktis har i mange år været et fredeligt område, hvor krig var utænkeligt, og derfor har inspektionsfartøjet Knud Rasmussen primært haft fokus på redningsopgaver. Men der er pludselig kommet fokus på området, da Kina viser interesse, russerne opruster, og USA’s præsident Trump vil tale om Grønland under sit besøg i Danmark til september.

Marianne Krogh Andersen

13. august 2019

NUUK – En er grønlandsmester i kajak, en interesserer sig for stjernehimlen og restaurering af 1700-talshuse. En tredje er konservatorieuddannet trommeslager.

De 19 søfolk ombord på inspektionsfartøjet Knud Rasmussen udgør en broget skare. Der er drillepinde, originaler, medaljedekorerede helte og næsten almindelige lønmodtagere på det grå krigsskib, som patruljerer langs Grønlands lange, lange kyst for Arktisk Kommando.

Jeg har fået lov til at opleve en dag ombord på det 72 meter lange skib fra Karstensens Skibsværft i Skagen.

Kl. 8.00:

En orange SAR-båd afhenter mig i regn og rusk på Tidevandstrappen i Nuuk. Det blæser 8-10 sekundmeter. Jeg er en landkrabbe fra den jyske sandjord og nervøs for at blive tæsket søsyg på det blygrå hav med hvide skumtoppe.

Men de to unge fyre, Brian og Tim, som fører båden, virker stærkt beroligende. Lige indtil jeg kommer til at kalde dem for ”søofficerer”. Den titel vil menig Brian meget, meget gerne have sig frabedt! Som de fleste andre under chefniveau, følger de en politik om ikke at opgive deres efternavn.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Peter Beck-Lauritzen
Ervin Lazar og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer