Læsetid: 6 min.

Euroen er blevet spændetrøjen, der gør ondt værre

Den økonomiske og monetære union, ØMU’en, lægger stærke begrænsninger på eurolandenes muligheder for at føre økonomisk politik og modgå kriser. Derfor er de finansielle og handelsmæssige ubalancer imellem EU-landene blevet langt større, end de behøvede at være
Da finanskrisen indtraf stoppede kapitalstrømmene, og en rækker lande i syd kom i alvorlige problemer, og ØMU-skeptikerne mener, at EU's økonomiske og monetære union gjorde krisen betragteligt værre. Her er det Athen i Grækenland den 1. juli 2015, hvor bankerne åbnede, alene for at give pensionisterne mulighed for at hæve op til 120 euro hver.

Da finanskrisen indtraf stoppede kapitalstrømmene, og en rækker lande i syd kom i alvorlige problemer, og ØMU-skeptikerne mener, at EU's økonomiske og monetære union gjorde krisen betragteligt værre. Her er det Athen i Grækenland den 1. juli 2015, hvor bankerne åbnede, alene for at give pensionisterne mulighed for at hæve op til 120 euro hver.

Aris Messinis

7. august 2019

Det har givet store problemer for det europæiske projekt, at der er opstået markante makroøkonomiske ubalancer mellem EU-medlemslandene.

Den finansielle integration spillede en helt central rolle: En lind strøm af kapital flød fra den private sektor i nord til den private sektor i syd, og det blev grundlaget for stigende vækst i syd, men også for inflation og lønstigninger, der underminerede de sydeuropæiske landes konkurrenceevne.

Da finanskrisen indtraf, stoppede kapitalstrømmene, og en række lande i syd kom i alvorlige problemer. Men hvor stor en rolle spillede EU’s økonomiske og monetære union, ØMU’en, egentlig i alt dette?

For dem, der tror på EU’s økonomiske projekt, sådan som det er skruet sammen nu, er det nærliggende at hævde, at de makroøkonomiske ubalancer i virkeligheden ikke har ret meget med ØMU’en at gøre. Man kan jo sagtens have store makroøkonomiske ubalancer uden en monetær og økonomisk union. Se bare på forholdet mellem Kina og USA. Et mere massivt eksempel på en stor og kronisk handelsubalance mellem to lande kan man næppe forestille sig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Poul Erik Riis
Alvin Jensen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kære Jacob Vestregård
Det er længe siden jeg har læst magen til vås. Vi har at gøre med et helt kontinent hvor en stor del har undrelagt sig en fælles pengepolitik men ikke en fælles finanspolitik, og DET skaber makroøkonomiske problemer. At vende tilbage til gode gamle dage med hver sin valuta og indbyrdes forskellige toldtariffer, vil for alvor drive de lande, med rod i butikken, i armod. Selvfølgelig vil devaluering og told umiddelbart kunne hjælpe, men kun lige så meget som at tisse i bukserne en vinterdag, med følgende tab af værdi for alle deltagere.

Claus Bødtcher-Hansen

07/aug/2019

Bevar Danmarks integritet
og suverænitet ved at be-
vare Danmarks fire forbe-
hold i relation til Danmarks
medlemskab af EU :-) .

Venlig hilsen
Claus

Jan Rosberg
Hvilket teorier lægger du til grund for DINE påstande? Og lad nu være med at påstå at det er andet end påstande du lægger til grund, for det er der ikke.