Læsetid: 5 min.

Forargede amerikanere kommer Danmark til undsætning: Det er Trump, der opfører sig absurd

I amerikanske avisers kommentartråde giver et overvældende flertal af læserne udtryk for skam og beklagelse over deres præsidents behandling af Danmark, en nær allieret nation. Kun få af Trumps tilhængere blander sig i debatten, og de synes at være tilbageholdende. En investeringsrådgiver i Boston siger til Information: Trump har fuldstændig mistet forbindelsen til virkeligheden
Præsident Donald Trump kalder Mette Frederiksen for »nasty« foran de forsamlede journalister, da han er på vej til at boarde helikopteren Marine One uden for Det Hvide Hus i Washington onsdag.

Præsident Donald Trump kalder Mette Frederiksen for »nasty« foran de forsamlede journalister, da han er på vej til at boarde helikopteren Marine One uden for Det Hvide Hus i Washington onsdag.

Anna Moneymaker

23. august 2019

»Selvfølgelig er det en absurd idé!«

Chris Crockett, en investeringsrådgiver i Boston, troede først, at præsident Donald Trump bare havde ladet sin fantasi løbe frit, da han i sidste weekend bekræftede USA’s interesse i at købe Grønland.

»Da det gik op for mig, at Trump rent faktisk mente det, tænke jeg: Det er jo totalt latterligt. Har han fuldstændig mistet forbindelsen til den virkelige verden?«

Crocketts reaktion var typisk for talrige amerikanere, der i de sidste par dage er blevet tudet ørerne fulde af medierne om deres præsidents plan om at udvide USA’s territorium med 20 pct.

I avisernes kommentartråde sparer læserne ikke på krudtet i deres afstandtagen fra en præsident, som mange af dem inderligt ønsker bliver afsat ved præsidentvalget i 2020.

I et af de mere afbalancerede indlæg i The Washington Post sender en læser under navnet ’Dialitdown’ en personlig undskyldning til »vores danske venner«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Lillian Larsen
  • Anker Heegaard
  • Ole Frank
  • Eva Schwanenflügel
Christian Skoubye, Lillian Larsen, Anker Heegaard, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Bindesbøll

Tak til Martin Burcharth for denne opløftende beretning.

Åh ja, der er heldigvis et andet USA, og det er dét (civil)samfund vi - også som nation - bør forholde os til, udover "diplomatiet", der gør hvad de kan.

I sidste ende må Trumps indskrænkethed også blive hans Nemesis, selvom det bliver en lang march. Det springne punkt er derofr også her, hvorledes Trumps egen faste vælgerskare reagerer? I dette tilfælde reagere de nok slet ikke, da de overhovedet ikke interessere sig for, hvor Grønland ligger, eller om Danmark mon er hovedstaden i Sverige...? Suk.

Det er ikke en omgang "besserwissen" her fra. Det er bare de sørgelige realiteter i et stort land, hvor en ordentlig Public Service, a la DR / TV-2, slet ikke eksisterer. Og i "Rustbæltet og Tennesee læser de hverken New York Times, Washington Post, eller ser på CNN, eller har noget, der blot minder om "Radioavisen'', hvad angår rimelig, velafbalanceret journalistik.

I denne tidsalder af, at "jeg læser selv kun de nyheder jeg i forvejen plejer", tilsat og almindelig fordummelse, og Fake News, plus manipulator Trump,.... Ja, så vil også denne storm sikkert gå hen over hovedet på Trumps kernevælgere. Desværre.

Hvad der kan gøres ved dette problem, for enhver der tror og arbejder på så meget oplysning som muligt giver også min egen familie i USA grå hår i hovedet..

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Per Torbensen, Karsten Aaen, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Ifølge avisens regeringskilder skal Trump have adspurgt sine rådgivere i et helt år, om det ikke var en god idé for USA at erhverve Grønland. Han havde endda anmodet Det Nationale Sikkerhedsråd om at se nærmere på sagen."

Det modsiger jo hvad vi hidtil har fået oplyst om forløbet.. Alle har troet, at forslaget om at besøge Danmark kom fra sikkerhedsrådgiver John Bolton i forbindelse med at præsidenten skulle på visit i Polen.
Men med ovenstående in mente har Trump faktisk pønset på sagen om opkøb af 'den faste ejendom' Grønland i lang tid..

Ingen har åbenbart fortalt ham, at idéen var absurd, det var Mette F så nødt til at gøre, før den fes ind på lystavlen.

Ole Frank, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Thomas Bindesbøll, Arne Albatros Olsen, Jesper Sano Højdal, Lillian Larsen, Karsten Aaen, Anker Heegaard og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Så én halvdel af USA og en lille skare af medier er ligeså foraget? Tag dog gå ind på National Review, Fox News og Breitbarts hjemmesider og se hvordan historien er blevet dækket i stedet for at tro at "amerikanske medier" kun er lig Washington Post og New York Times.

Selv i mange af de ikke-højreorienterede medier er *forklaringen* på hvorfor Danmark ikke kan sælge Grønland fraværende. I de højreorienterede har derimod helt klippet og klistret i Trumps citater (f.eks fjernet hans udmelding om at fornærme ham er at fornærme USA) og fundet på "fakta" om Grønland.

Og det er altså disse medier der når ud til en stor del af amerikanerne, uden at blive modsagt af nogle danske repræsentanter eller journalister i de selvsamme medier. I stedet får de historien om "endnu et europæisk land viser ikke USA nok næsegrus beundring og respekt". Man er nødt til at være meget mere aggressiv overfor de amerikanske medier, hvis man vil blive hørt.

Ole Frank, Flemming Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Thomas Bindesbøll, Henrik Leffers og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

SUK - hvorfor ved amerikanerne stort set intet om Europa - ved den amerikaner, der skrev noget om DK og Tyskland, at DK i krigen mod Preussen (TysklandI i 1864-1865 netop affyrede adskillige skud, samt at den 9.april 1940 blev der kæmpet bravt mod overmagten, den tyske, i Sønderjylland - åbenbart ikke!

Ole Frank, Karsten Lundsby, Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Ift. det som står i artiklen om N. Y. Times afsløring af overvejelserne om at købe Grønland:*

"Ifølge avisens regeringskilder skal Trump have adspurgt sine rådgivere i et helt år, om det ikke var en god idé for USA at erhverve Grønland. Han havde endda anmodet Det Nationale Sikkerhedsråd om at se nærmere på sagen."

så tyder dette altså på, mener jeg, at USA længe har haft et godt øje til Grønland...måske allerede under Præsident Obamas sidste år (2015-2016) som præsident! Og hvis I tror, at Obama havde handlet anderledes (end Trump) her i 2019, tager I altså fejl - bortset fra, at Obama ville have lavet en charmerende tale, men med cirka det samme indhold som Trump 's udtalelse her:

USA ønsker at købe Grønland af DK -fordi det er i vores, USA's, interesse at have vor nordlige flanke
dækket af ift. Rusland, og Kinas indflydelse i regionen; USA vil nemlig gøre alt for, at hverken Rusland eller Kina får indflydelse i Arktis-regionen! Sådan en tale ville Obama holde - og alle ville have beundret ham for den - men substansen ville være den samme: giv os, USA, Grønland - or suffer the consequences! Alternativt: giv os, USA, mere indflydelse på interne, og eksterne, grønlandske anliggender.....!

Eva Schwanenflügel

@ Søren Bro

Tak for det gode link til CNN.
En lille bemærkning til at journalisten mener, at Trumps bog "Art of the Deal" (ghostwrited) kun er hans nummer to favorit efter Bibelen; jeg er sikker på, det forholder sig omvendt, og at det muligvis er den eneste bog han har læst fra ende til anden..

Ole Frank, Karsten Lundsby og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Ud over at Trump er paranoid, narcissistisk, og psykopat, er han sandsynligvis også enten ordblind eller i høj grad funktionel analfabet. Dette er blevet dækket af flere uredigerede klip fra hans offentlige optræden. Så at han har læst en bog fra ende til anden er nok at overvurdere hans evner.

Ole Frank, Karsten Lundsby og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke hvilken tale Obama ville have holdt. Det er jo også lidt kontrafaktisk, at spekulere. Men ressourcen på Grønland er da givet en godbid. Geostrategisk ville ejerskabet jo ikke gøre stort fra eller til, som USA allerede har haft en base på Grønland.

Når Trump nu ikke kunne købe Grønland, hvad var så egentlig pointen i, at komme til Danmark? Men ikke alle er vel nedslåede over, at han ikke beærer os med et besøg. Nogle er måske ligefrem opstemte :-)

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

USA bliver ikke regeret via de amerikanske avisers kommentatortråde, ligesom Danmark og den øvrige verden (desværre!) ikke bliver styret via Informations debatfora. Al den anerkendelse DK har fået fra amerikanske avislæsere og såkaldte meningsdannere og alt det selvbekræftende ros, vi og har givet os selv og Fru Frederiksen, kan ikke opveje det faktum, at det langt ville have været at foretrække, at Trump var kommet til Danmark fremfor nu at sidde ovre i USA og være besværlig.

Trump er færdig med Mette Frederiksen, uanset hvad han måtte have sagt på det seneste. Han er ganske rigtigt en elefant, som aldrig kommer til glemme, at hun har skudt hans ideer ned som totalt absurde. Så meget for hendes "diplomatiske mesterstykke" som diverse kommunikationseksperter har kaldt det.

Flemming Olsen

@ Schwanenflügel
Ja alle kommunikationseksperterne er ved at gå i spagat over det udsagn og kalder det et diplomatisk mesterstykke fra Frederiksens side, og tror at alt nu er godt igen. Pyha...

Men ærligt talt: "a wonderful woman" har en temmelig nedladent-overbærende klang, hvis man smager lidt på ordene. Du er sgu en dejlig dame Mette! Men kaldte han hende en stor statsleder eller en dygtig politiker, nej vel?

Når støvet har lagt sig, bliver det ordene "absurd" og "nasty", man vil huske på begge sider af dammen. Hvis "a wonderful woman" skal opfattes som damage control fra Trumps side er det "too little to late" for dem begge to. For nu at bruge endnu et engelsk udtryk.

@Flemming, enig, og vi mangler endnu at få at vide, hvad Mette har lovet monsteret til gengæld for humørskiftet, har hun kunnet nøjes med at skamrose ham eller har hun måtte afstå Bornholm?