Læsetid: 3 min.

Den formodede gerningsmand i El Paso frygtede en »latinamerikansk invasion« – ligesom Donald Trump

Den 21-årige mand, der er anholdt for lørdagens masseskyderi i El Paso i USA, har efter alt at dømme lagt et manifest op på nettet, hvori han begrunder sin handling som »en reaktion på den latinamerikanske invasion af Texas«. Præsident Trumps syndebuksretorik om de fremmede kan være med til at motivere den ekstreme højrefløj, mener eksperter
Myndighederne i USA oplyste søndag, at de efterforsker masseskyderiet i El Paso som en terrorhandling og mulig hadforbrydelse. Her pårørende i sorg.

Myndighederne i USA oplyste søndag, at de efterforsker masseskyderiet i El Paso som en terrorhandling og mulig hadforbrydelse. Her pårørende i sorg.

Jose Luis Gonzalez

5. august 2019

Lørdag morgen lokal tid gik en 21-årige mand ind i supermarkedet Walmart i grænsebyen El Paso i Texas og skød på de handlende. 20 døde og 26 blev såret, oplyser myndighederne. Gerningsmanden fra Dallas overgav sig til politiet.

Det ser ud til, at den anholdte kort før skyderiet lagde et manifest op på det sociale undergrundsmedie 8chan. Masseskyderiet beskrives her som »en reaktion på den latinamerikanske invasion af Texas«.

80 procent af El Pasos indbyggere er af latinamerikansk oprindelse, skriver The Guardian.

Også den amerikanske præsident, Donald Trump, har ved flere lejligheder talt om en »invasion« af latinamerikanere. Ifølge Lisa Storm Villadsen, der er lektor på Københavns Universitet med speciale i politisk retorik, kan man se en sammenhæng mellem forråelsen af debatten om migration under Trump og El Paso-skyderiet.

»Der er svært at påstå en direkte, kausal sammenhæng, men det hænger uden tvivl sammen. Når en politisk leder som Trump uden forbehold kritiserer bestemte befolkningsgrupper, er der nogle, der æder det råt og anser ser det som en slags kaldelse, de skal reagere på,« siger Lisa Storm Villadsen.

Trump og dele af Det Republikanske Parti istemmer med deres budskaber om »latino invasion« på mange måder den racistiske retorik, som florerer i alt-right-bevægelsen i USA, mener Lisa Storm Villadsen:

»Mange amerikanske politikere taler uden den mindste nuancering om, at samfundets problemer skyldes en bestemt befolkningsgruppe, og det er underforstået, at hvis bare den var væk, så var alt godt. Den slags simpel syndebuksretorik fra præsidenten kan blive vældig retningsgivende for folk.«

Når Donald Trump og formentlig også El Paso-skyderen bruger ordet invasion, som er et militært udtryk, siger de reelt, at USA er under angreb, og at de hvide amerikanere, heriblandt den formodede gerningsmand, er ofrene, forklarer Lisa Storm Villadsen.

»Hvis det her manuskript kan tilskrives ham, så bliver det meget tydeligt, at det er en hadforbrydelse med et racistisk politisk motiv. Derfor bliver det også interessant at se Trumps reaktion. Han får svært ved at sige, at det her bare var en stakkels sindsforvirret mand, når vi her står over for en mand, som har et politisk motiv, som minder så meget om præsidentens eget,« siger retorikforskeren.

På Twitter har Donald Trump fordømt angrebet i El Paso og masseskyderiet samme weekend i Ohio.

8chan ikke problemet

I den formodede gerningsmands manifest hyldes også manden bag Christchurch-skyderiet i New Zealand, hvor to moskeer i marts blev angrebet, og 51 blev dræbt. Ved masseskyderiet i New Zealand lagde gerningsmanden også et manifest på debatforumet 8chan og skrev om en »invasion« af migranter.

Ifølge The Guardian har også to andre mistænkte i masseskyderier med et racistisk politisk motiv lagt dokumenter op på netop 8chan før deres angreb.

Christian Mogensen, der er seniorkonsulent på Center for Digital Pædagogik, mener ikke, at 8chan som medie er problemet. Godt nok kan alt-right-bevægelsens tilhængere her kommunikere anonymt og umodereret, men hvis ikke de gjorde det her, ville de bare finde andre steder at kommunikere med hinanden.

Kommunikationen på 8chan kan dog godt være bekymrende, når der ytres et ønske om at udfolde ideerne i virkeligheden, mener Christian Mogensen:

»8chan er ikke årsagen til, at vi ser flere af de her unge mænd. Det er samfundsudviklingen, der er skyld i det, for oftest er der tale om sårbare og ulykkelige skæbner, som ikke er blevet grebet på vej ned. Det er vi bedre til i Danmark, men retorikken eksisterer da også her.«

Også blandt helt almindelige folkevalgte politikere i Danmark og mange andre steder i Europa eksisterer den racistiske retorik om en »invasionen af fremmede« og »den store udskiftning«, påpeger Christian Mogensen. Og når folkevalgte politikere benytter den retorik, bestyrkes alt-right-fællesskaberne i, at de har ret.

»Så når vi har de her masseskyderier, tror gerningsmændene ikke kun, de gør det for deres sympatisører på 8chan, men også for en større del af befolkningen. Når selv præsidenten står og siger, at der finder en invasion sted, så må de jo have ret. Så de er faktisk en romantisk modstandsbevægelse, der vil redde verden fra muslimer, jøder eller mexicanere,« siger Christian Mogensen.

Han mener, at vi også herhjemme skal vænne os til at tænke terror og radikalisering, som noget der langt fra er forbeholdt muslimer.

»Vi er vant til at tænke radikalisering som noget, der kan foregå i moskeen på hjørnet, men hvis vi begynder at tælle ofre sammen, er der i dag langt oftere tale om vrede, hvide mænd. Så de her skyderier er ikke massemord, det er politiske statements,« siger Christian Mogensen.

Myndighederne i USA oplyste søndag, at de efterforsker masseskyderiet i El Paso som en terrorhandling og mulig hadforbrydelse.

Amerikanske politifolk i færd med at hjælpe folk i ly fra skuddene ved country-koncert i Las Vegas søndag, hvor i alt 59 mennesker blev dræbt og flere hundrede såret, da pensionisten Stephen Paddock åbnede ild mod folkemængde fra 32. etage på et hotelværelse.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Carsten Mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Frede Jørgensen
  • Poul Erik Riis
Christian Mondrup, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Glem ikke de der taler ‘white supremacy’ sagen op, har et medansvar for ekstremistisk radikalisering.

Hvad sker der?
En udskiftning af det danske folk??
Citat Den ekstreme højrefløjs Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard.

As of August 4th, 2019, 251 mass shootings have occurred in 2019 that fit the inclusion criteria of this article, resulting in 1,032 people being shot. Of those people, 281 have died. This averages out to 1.2 shootings per day.
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_mass_shootings_in_the_United_Sta...

Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Johanna Haas og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Robert Grandt

Desværre og på beklagelig vis sker der sådan noget tragisk og meningsløst, når hadet tales op.

Det lader til at denne vigtige historie fra USA om et netværk af mindst 24 facebook sider, samlet omkring en bims evangelist og som har 1,4 mill. følgere på fb, meget vel kan have været stærkt medvirkende motivationsfaktor.
De 24 fb-sider, der tilmed får støtte fra Republikanere, spyr et had til muslimer, indvandrere generelt og venstreorienterede, i en ækel strøm af hadpropaganda ud over den amerikanske befolkning.

Mens facebook stolt fortæller om lukning af radikaliserede muslimske profiler og sider i prm., så slæbes der på fødderne når det handler om USAs egne radikaliserede på den yderste højrefløj.
Facebook må godt sidde med en skidt smag i munden oven på de sidste dage skyderier i USA:

Læs dette fra det anerkendte Snopes, et amerikansk fact checking site, hvor de har gravet dybt og forbundet prikkerne.... og pengene... og politikerne. Det er skræmmende læsning, - ikke mindst i den seneste uges kontekst:
https://www.snopes.com/news/2019/05/15/radical-evangelical-facebook/

Arne Albatros Olsen, Johanna Haas og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Donald Trumps retorik er farlig, den er yderst enkelt, nærmest primitiv, men altid mellem linierne, hang her up, send them back,... alt imens hylekoret af røde kasketter brøler løs, opfordrer den til had, rascisme, vold osv. Officielt vasker han hænder, men hans adfærd og handlinger er modsat. Stop salg af våben til meningmand, USA er ved at forvandle sig til noget, der ikke mere kan styres af en præsident. og slet ikke en mand som DT. Han sætter indirekte mellemøsten i brand med sine venskaber og udsagn. Men han er valgt, han besøger DK i september, og jeg gruer.

Johanna Haas, Werner Gass, Elisabeth Andersen, Nike Forsander Lorentsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Aldrig igen"

Det siger amerikanerne hver gang. Alligevel fortsætter masseskyderierne i USA. I år har der været et masseskyderi dagligt. Hvor mange gange "Aldrig igen" skal der mon til? Og hvorfor er der ingen alvorlige protester imod situationen?

Almindelige amerikanere tør ganske enkelt ikke protestere. De er simpelthen bange for konsekvenserne. USA er kun et land for de frie, hvis man er rig. Resten er i den grad lønslaver, at de ikke tør tilkendegive deres protest af angst for konsekvenserne.

Hvorfor skulle de ellers tie mon så uudholdelige forhold?

Werner Gass, Elisabeth Andersen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvid nationalisme og hvid overherredømme eller på engelsk ‘White Supremacy’ den politisk højre ekstremisme, er et amerikansk/europæisk kommunikations og terror netværk, med politiske rødder i mange europæiske lande og i USA.

Den kommunikationen der ligger til grund for den højreradikale internationale terror og radikalisering, er en organisation, der er baseret på fælles international had og hetz retorik og folkevalgt udført anti-demokrati politik.
Det er en organisation der har internationale tråde mellem USA og Europa, den bygger på europæisk og amerikansk primært internet og politisk kommunikations netværk, der har til formål at radikalisere befolkningen gennem ‘fælles lydende’ had og hetz retorik politisk, antidemokratisk lovgivning og anden politisk aktivitet målrettet til en ‘dem og os’ politik.

“Hvad sker der?
En udskiftning af det danske folk??”
Citat Den ekstreme højrefløjs Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard.

Den tekst er et kendetegn for den fælles internationale retorik, ‘den store udskiftning’ er som et kode ord ,der påminder alle i netværket om fortsat selv radikalisering og prædikant virksomhed til radikalisering af andre på nettet og politisk, den frase bruges i alle ender og kanter af radikaliserings netværket i USA og Europa ‘den store udskiftning’ er en opfordring til terror.

Højre ekstremisme, hvid nationalisme og hvid overherredømme har ingen plads i et demokrati, det er derfor vigtigt at forstå hvad demokrati er.

Danskhed og det at skulle være dansk for at passe ind i Danmark, det er anti-demokratisk højre ekstremisme hvid nationalisme og hvid overherredømme retorik.

Alle der har dansk statsborgerskab er danskere homoseksuelle, muslimer, kristne og alle andre danske, der findes IKKE ’en’ danskhed.

Alle danskere har ret til, at mene og leve ‘helt frit’ præcis som man ønsker at leve i Danmark, så længe borgeren overholder loven her i landet, dette er grundstenen for demokrati og retstat.

Der findes ikke en modbydelige ensrettet ‘danskhed’.

Hvid nationalisme og hvid overherredømme i dansk politik.

Smykkeloven, maskeringsforbuddet, håndtryk for at kunne få statsborgerskab, indfører dobbeltstraf i særlige zoner, det at Dansk Folkeparti sår tvivl om, hvorvidt Danmark skal følge domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og som retorik der mere end antyder, at Grundloven kun gælder for hvide danskere med de rigtige danske skikke.

White supremacy.
By white supremacy I do not mean to allude only to the self-conscious racism of white supremacist hate groups. I refer instead to a political, economic and cultural system in which whites overwhelmingly control power and material resources, conscious and unconscious ideas of white superiority and entitlement are widespread, and relations of white dominance and non-white subordination are daily reenacted across a broad array of institutions and social settings."
Legal scholar Frances Lee Ansley

»Men islam i sin grundsubstans, og det er det, jeg synes, vi skal forholde os til, er en voldsforherligende religion.«
Citat Pia Kjærsgaard (DR2 Deadline).

»Vi har en religion i Danmark i det 1000-årige rige, som Danmark er, og det skal vi holde fat i. Og derfor er det væsentligt, at islam ikke vinder frem i Danmark.«
Citat Pia Kjærsgaard(Politiken.dk).

»Jeg bryder mig ikke om dem, der generaliserer muslimer. Men med selve islam, der må jeg sige, at jeg har sværere og sværere ved at skelne mellem islam og islamismen.«
Citat Pia Kjærsgaard (Information).

Johanna Haas, Elisabeth Andersen, Helene Kristensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Den formodede gerningsmand!
Denne leder af, White supramatise terror, heter højst formoded Donald Trump med sin udtaldte racisme og kvindehad. Og hvem har så inviteret denne suspekte typ til Danmark, må man jo så spørge?

Philip B. Johnsen

Christian Picciolini, reformed white nationalist.

PICCIOLINI:
“It is certainly not a fringe movement. It is a large-scale terrorist movement. And while everybody is not going to be violent in that movement, now, because it's grown and because of the Internet and because of the rhetoric that he is feeding people - the same rhetoric that I used to say 30 years ago - build a wall, Muslim ban, you know, remove immigrants from the country - all the same things that I used to say.

Now, because of the Internet, it has spread farther and wider than ever before. And that narrative is landing on people all over the world. So it is not just contained to the United States. And never before in my life have I received emails from mothers of 10-year-old sons who are being recruited. So it is definitely growing.”

Christian Marco Picciolini er en amerikansk forfatter og offentlig taler, som er medstifter af en ideel organisation for fredforfølgelse kaldet Life After Hate. Han skrev et memoir, Romantic Violence: Memoirs of a American Skinhead, som beskriver hans tid som leder af den amerikanske hvide magtbevægelse.

Værd at læse.
A Former Neo-Nazi Explains Why Hate Drew Him In And How He Got Out.
Link: https://www.npr.org/2018/01/18/578745514/a-former-neo-nazi-explains-why-...

Amerikansk racisme er så gammel som naionen selv - ja, ældre. Vi må vel kalde de første hvide, som startede udryddelsen af de oprindelige folk i Amerika, europæere. Ligesom de hvide der sejlede rundt med slaver, mens de hvide slaveejere var bvet rigtige amerikanere.

I den blide ende af racismen har vi lige hørt Reagans monkey-kommentar, McCain har altid haft nogle på lager og Clinton og Biden kunne simpelthen ikke lade være med at komme med bemærkninger om Obama. I den værre ende har amerikanerne hældt pulver ud over Vietnam, Irak og en masse andre fjerne steder.

Masseskyderier har amerikanerne vel haft siden våbenbesiddelsen blev sikret med Second Amendment. Og de er meget ofte rettet mod indvandrer.

Så er det Trumps skyld at en racist begynder at skyde indvandrer? Er det Trump der har lært den infantile befolkning at på med baseball-cap? Trump er bare et spejl, der bliver holdt foran den amerikanske befolkning.

Philip B. Johnsen

@Jan Jensen
Spejl der bliver holdt foran den danske befolkning.

Det er vigtigt at forså vores egen lange historie med slaver, herrefolket og kapitalisme, hvordan vores historiske økonomiske overtag og misbrug af denne er skabt, hvordan den politiske og økonomisk magtelite med international lovgivning, fortsat holder de fattige i fattigdom.

I 1700 tallet var storkøbmændenes tid i Danmark, de var hovedrige, havde store ejendomme i København og godser på landet.
Disse mænd grundlagde deres formue på slaveri opium smugling og hvidvaskning af penge.

De danske storkøbmænd organiserede eksporten og salget af slaver til sukkerplantagerne på de Dansk Vestindiske Øer, de satte også opiumssmuglingen fra Bengalen til Kina i system, og de sørgede for hvidvaskningen af penge for blandt andet franske forretningsfolk, der ville undgå fransk beskatning, meget lig samarbejdet mellem Folketinget, EU og Goldman Sachs i vore dage.

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

I knap 250 år var De Vestindiske Øer en del af Danmark.
I tusindvis af slaver blev arbejdet ihjel i sukkerproduktionen.

Slaveejer mentalitet og voldsparathed i Danmark anno 2019 er intakt.
Orkanerne bliver kraftigere hvert år, det sikre regeringen, der er ‘stort’ flertal for klimakatastrofe skabende forbrugsdrevet økonomisk vækst til danskerne, men den grønne vækst er en løgn.

Efter 251 år under Dannebrog blev Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan solgt til USA for 25.000.000 $ bygninger og alle indbyggerne solgt med.

I dag 100 år senere, skal det lokale parlement på Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan stadigvæk spørge kongressen i USA om lov, i en række af beslutninger, men ingen af lokalbefolkningen på øerne, har stemmeret i USA.

Sankt Thomas (engelsk Saint Thomas) var den første af Danmarks tre ø-kolonier i det tidligere Dansk Vestindien (fra 1672).

De to øvrige øer var Sankt Croix og Sankt Jan (Saint John). I dag er øen en del af det amerikanske territorium US Virgin Islands.
I 1666 blev Dannebrog hejst på Skt. Thomas.

Efterkommer af danske slaver lever stadigvæk under vores danske slave lænker, hvert år bliver orkanerne kraftigere og eksistensgrundlaget mindre.

Philip B. Johnsen

Den danske økonomiske og politiske magtelite, den hvid nationalisme, det hvid overherredømme eller på engelsk ‘White Supremacy’ er ikke en ny dansk politisk strømning.

»Det lyder flot, men Danmark var bestemt ikke de første, der afskaffede slaveriet.

Det gjorde vi først i 1848. Og ophævelsen af slavehandlen blev indført med 10 års varsel.

Loven blev vedtaget i december 1792, men først implementeret i januar 1803. I de 10 år handlede danskere med flere slaver end på noget andet tidspunkt i historien.

Man skulle jo sørge for, at slavebefolkningen kunne reproducere sig selv.«

Derudover var det kun den transatlantiske slavehandel altså indførslen af slaver, der var omfattet af den lov, Schimmelmann fik vedtaget i 1792.
Der blev stadig handlet med slaver på De Vestindiske Øer.

Og den mand, vi fejrer som afskaffer af slavehandlen, var ikke bedre selv. Han var måske nok kulturmæcen for navne som Bertel Thorvaldsen og Schiller og optaget af nye strømninger fra Frankrig, der talte om rettigheder for borgere og mennesker, men afskaffelsen af slavehandlen var for ham mest af alt motiveret af den dødbringende rejse mellem Guldkysten og Vestindien.

Her døde hver sjette slave i skibenes bug. Menneskerettigheder og frihedsidealer var ikke noget, der gjaldt for mennesker fra det afrikanske kontinent heller ikke dem Schimmelmann ejede.

»Han havde omkring 1.000 slaver beskæftiget på familiens sukkerplantager på St. Croix, og han lå og konkurrerede om at være Danmarks største slaveejer med familien Mac Evoy, der boede længere nede ad gaden,« siger Erik Gøbel og peger ned mod Amalienborg.

Link: https://erikgoebel.dk/cv-for-erik-goebe/
Link: https://www.information.dk/kultur/2015/12/slaveland-danmark

Danmark den 7. største slavehandlernation i verden.

“I mere end 300 år havde Danmark kolonier rundt om i verden.

De luksuriøse varer fra kolonierne tilførte stor rigdom til Danmark op igennem 1700-tallet, og dem der tjente på handlen, både byggede og indlogerede sig i pompøse palæer og på store godser rundt om i landet.”
Link: https://www.dr.dk/historie/danmarkshistorien/12-bygninger-i-danmark-der-...

Arne Albatros Olsen

USA er er stat ,som er født i et gigantisk blodbad, hvor mange hundrede millioner indianere måtte lade livet. Jeg tror, at landet på et ubevidst plan kollektivt set stadig lider af posttraummatisk stress og paranoide forestillinger af enhver art.

"God heal America".