Læsetid: 8 min.

Hvis du vil forstå Boris Johnsons Brexit-strategi, skal du forstå et 30 år gammelt tankeeksperiment

Boris Johnson taler om Brexit som et spil kylling, hvor to biler kører mod hinanden. Den første, der drejer fra, taber. Selv spiller han nu rollen som vanvidsbilist, der skal skræmme EU. Få politikere gør sig umage for at virke irrationel og uforudsigelig – men det gør Boris. Spørgsmålet er, om den strategi virker, når han i denne uge for første gang mødes med Merkel og Macron
Journalister har bemærket, hvordan Boris Johnson bevidst ugler sit hår, inden han skal optræde på tv. At han igen og igen mumler forvrøvlede ting i interviews. Det er en del af hans strategi, skriver Christian Bennike – han vil overbevise sin modstander om, at han kan finde på hvad som helst.

Journalister har bemærket, hvordan Boris Johnson bevidst ugler sit hår, inden han skal optræde på tv. At han igen og igen mumler forvrøvlede ting i interviews. Det er en del af hans strategi, skriver Christian Bennike – han vil overbevise sin modstander om, at han kan finde på hvad som helst.

Andrew Parsons

22. august 2019

I indledningen til sit hovedværk Reasons and Persons fra 1984 laver den britiske moralfilosof Derek Parfit et tankeeksperiment:

En røver bryder ind i dit hjem, du ringer til politiet, men de kan først være fremme 15 minutter senere. Røveren kræver, at du åbner dit pengeskab, ellers vil han dræbe dine børn ét efter ét.

Hvad er det rationelle at gøre i den situation, spørger Parfit? At åbne pengeskabet med det samme? Nej, for der er risiko for, at røveren alligevel dræber dig og dine børn, så snart han har tømt skabet for at slette sine spor. På den anden side ville det heller ikke være rationelt at ignorere hans trusler.

Det mest rationelle er ifølge Parfit at handle irrationelt.

I tankeeksperimentet har hovedpersonen en flaske med magisk eliksir, der momentant kan gøre ham vanvittig. Han skynder sig at drikke den, før røveren kan nå at reagere, og pludselig vælter han omkring i huset og råber:

»Jeg elsker mine børn, så bare dræb dem«. Han tænker hverken på sit helbred eller på politiet, og hvis røveren skyder ham i foden, råber han bare:

»Det er forfærdeligt. Fortsæt endelig!«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
  • David Breuer
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Estrup
Olaf Tehrani, David Zennaro, David Breuer, Eva Schwanenflügel og Christian Estrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Oh, nej, oh nej, han har måske drukket eliksiren! Vi må hellere give ham masser af spalteplads som om han er seriøs.

Randi Christiansen

Jeg forstår ikke problemet. I og med uk ønsker at forlade eu, kan de da ikke samtidig diktere eu's grænseregler. Hvorfor er det overhovedet til diskussion?

Det er selvfølgelig forståeligt, at det vil være irriterende med grænsekontrol etc mellem irland og uk, men de kan ikke både blæse og have mel i munden. Sådan er det jo. Kan man finde en salomonisk løsning, er det selvfølgelig kun godt.

Ib Christoffersen

1. Fejl, en engleske politikere holder valg om medlemsskab af EU.
2. Fejl, vælgerne stemmer "forkert".
3. Fejl, politikeren der sørgede for at valget blev udskrevet stikker halen mellem benene og forsvinder.
4. Fejl, May bruger flere år på intet.
5. Fejl, Boris Johnson tager over.
6. Fejl, parlamentet lider af berøringsangst, så de sidder på hænderne.
7. Fejl, dronningen træder ikke i karakter og gør noget.
Og imens falder det engelske samfund mere og mere fra hinanden.

Boris Johnson spiller »chicken« mod resten af EU og tror han bare skal blive ved sågår det godt.
Han overser at han kører i en lille personbil og EU kører en stor lastbil.
Problemet med enkeltmandsvalgkredse er at et flertal er fløjtende ligeglad med oppositionen og gør som det passer dem. Nu er situationen at der ikke er flertal for noget og man har ikke en udviklet kultur omkring at finde et kompromis.

Boris boris boris - I skulle udskrive valg. Og i stedet for at pege fingre af EU, så adressere alle de indenrigspolitiske klasseproblemer - som er helt og aldeles udløste - faktisk forekommer ønsket om at forlade EU som udsprunget af, at den herske klasses privilegier er truet. Læs: EU giver flere rettigheder til menigmand/kvinde - som UKs herskenede klasse ikke er enig i.

Randi Christiansen

Enig hans - brexit er udtryk for de undertrykte klassers vrede, forargelse og fortvivlelse over den ene procents hærg - i eu, uden for eu og i øvrigt overalt, hvor denne samfundsundergravende adfærd er tilstede.

Når folkets ledere tjener folket - i stedet for sig selv og de udvalgte få - vil problemerne løse sig. Ikke før - men den ene procent klynger sig formørket og egoisk til magten, og det bliver dens undergang.