Læsetid: 6 min.

Hongkongdemonstranter til den danske regering: I må beslutte, om I er på diktatorens eller retfærdighedens side

Det er på tide, at verdenssamfundet siger klart og tydeligt fra over for det, mange oplever som Kinas bøllemetoder over for Hongkong. Sådan lyder den direkte appel fra tre prominente aktivister rettet mod regeringerne i Danmark og det øvrige Europa
Joshua Wong er blevet ansigtet på de massive protester, som buldrer løs i Hongkongs gader på niende uge. Demonstranterne protesterer mod det, de opfatter som Kinas forsøg på at fratage dem deres frihedsrettigheder.

Joshua Wong er blevet ansigtet på de massive protester, som buldrer løs i Hongkongs gader på niende uge. Demonstranterne protesterer mod det, de opfatter som Kinas forsøg på at fratage dem deres frihedsrettigheder.

Carl Court

9. august 2019

Tre prominente aktivister fra Hongkong har en besked til den danske og andre europæiske regeringer: Tag bladet fra munden, og støt offentligt op om Hongkongs kamp for universelle demokratiske rettigheder.

En af de tre er Joshua Wong. Den spinkle 23-årige Hongkong-kineser med de sorte ingeniørbriller er gået hen og blevet ansigtet på de massive protester, som buldrer løs i Hongkongs gader på niende uge. Demonstranterne protesterer mod det, de opfatter som Kinas forsøg på at fratage dem deres frihedsrettigheder.

»Danmark bliver nødt til at melde klart ud. Det samme gælder andre landes regeringer. I stedet for bare at sige, at de følger situationen nøje, må de støtte op om vores demokratiske rettigheder,« siger han over en telefonforbindelse fra Hongkong.

Han bakkes op af Bonnie Leung. Hun er en af hovedarrangørerne bag demonstrationerne og næstformand i organisationen CHRF, der i årevis har stået bag prodemokratiske demonstrationer i Hongkong.

»Det er på tide, at lande som Danmark prioriterer kampen for menneskerettigheder over fri handel,« siger hun.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ib Gram-Jensen
  • Alvin Jensen
  • Niels-Simon Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
Ib Gram-Jensen, Alvin Jensen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

Den Danske udrigsminister er en skvat, der er i lommen på de griske pengemen . Den danske regering har altid skvatte holdninger.

Viggo Helth, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Arne Albatros Olsen, Bjørn Pedersen, Birte Pedersen, Søren Bro, Alvin Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Vi er ikke på retfærdighedens side. Vi er på pengemagtens side. Ganske vidst er vi også kristne og demokrater og humanister, men pengene er det vigtigste, og alt retter sig ind efter det.

Send pandaerne Hong og Kong tilbage og fornærm Kina!

Viggo Helth, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Michael Waterstradt, Arne Albatros Olsen, Bjørn Pedersen, Birte Pedersen, Rikke Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Problemet er Kina. Kina straffer alle der opponerer helt urimeligt hårdt. Fx. da Norge tog imod Dalai Lama og kineserne "svarede igen" ved ikke at købe norsk fisk i FEM ÅR!
Det er det samme terroristerne gør. Straf helt vildt så ingen tør gøre noget længere. Det virker jo.
Forslag: Lav en international bevægelse, der støtter de lande der bliver ramt af kinas psykotiske vrede. Sådan at hvis et land har en eksport på fx. 10 milliarder om året, og så Kina straffer landet for et eller andet, skal de andre lande i ADNAP (Panda stavet bagfra) gå ind og købe de samme varer og/eller erstatte med et beløb der modsvarer fortjenesten. Og det skal IKKE være en bevægelse under FN, for der vil Kina gøre hvad de kan for at ødelægge det.
Altså en sæk penge til brug for dem der taler Kina imod.

Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen og Thuan Bui anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Morten Kabell fra EL planter træer med den kinesiske ambassadør og hans personale fjerner en kvinde med et tibetansk flag på tøjet. Kan være den danske udenrigsminister er et skvat, men så er er Kabell vel en pjalt.

Karsten Lundsby, Karsten Vedel Johansen, Kim Houmøller og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

I DK er det penge over principper, som i det meste af Vesten, de kommer ikke til at høre en dansk regering skælde ud på Kina, eller USA for den sags skyld: er de da gale? Det kunne jo koste eksport.

John Andersen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Karsten Vedel Johansen, Michael Waterstradt og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

De fleste ønsker vel at være på retfærdighedens side. Det er straks sværere at bestemme, hvor retfærdighedens side befinder sig.

John Andersen

Har jeg misforstået noget? Kina ønsker en aftale med Hong Kong om at udlevere kriminelle kinesere som er flygtet til Hongkong. Er det ikke noget Amerika gør jævnligt, - forlanger udlevering af fremmede statsborger, som de mener har forbrudt sig mod USAs love. Og forlanger udleveret til Amerika, af Amerikanske statsborger som har forbrudt sig i et fremmede land, som for eks rapperen.

Poul Kristensen

Skal vi ikke prøve at lade være med ALTID og HVER ENESTE GANG at sammenligne med USA og retfærdiggøre alle diktaturstater med at DE GØR DE DA OGSÅ I USA. Ja, lad os så bare sige at det gør de så også i USA. Betyder det at vi skal se gennem fingre med det når nogen andre gør det? Hold da kæft hvor er jeg træt af den der konstante undskyldning af Iran og Nord Korea og alle de andre skurkelande, fordi DE ER DA LIGE SÅ SLEMME I USA. Hvad rager det os? Det er i Hong Kong stort set hele befolkningen er på gaden. Er det ikke dem vi skal tænke på? Nej, de kan åbenbart sejle deres egen sø.

Karsten Lundsby, Bjørn Pedersen og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Ja, John Andersen, du har misforstået noget - årsagen til protesterne er frygten for, at borgere i Hong Kong - for eksempel kritiske journalister og andre, som generer de kinesiske myndigheder - kan blive udleveret til det kinesiske retssystem.

Poul Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Vedel Johansen, Bjørn Pedersen, Flemming Berger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Inden vi dømmer Kina, tænk et par år tilbage.
Vi, EU, var ikke venligsindet overfor catalonierne da DE ville løsrive sig.

John Andersen, Niels Duus Nielsen, ingemaje lange og Karsten Vedel Johansen anbefalede denne kommentar

ps.
Ikke at kineserne ikke skal dømmes, men syntes nok der lige lovlig mange i koret når Kineserne gør noget galt.
Og måske ikke helt så mange når vi selv er dem der undertrykker.

John Andersen, Niels Duus Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@nils villa
Nu er det så heller ikke en løsrivelseskamp hongkongerne demonstrerer for. De var blevet lovet et to-systemer-et-land system. Det er altså Kina (og lederskabet i Hong Kong) der, om ikke andet i deres øjne, ikke respekterer den gamle aftale mellem Hong Kong og Kina.

Udover det, så blev catalonere ikke sendt i koncentrationslejre eller catalonske journalister arresteret for at dække nyheder om regeringen i Madrid, og formelt set var og er Catalonien og Spanien ét system, ét land. Selvom visse catalonere nok ønsker sig noget andet. Samme kan ikke siges om Hong Kong og Kina.

Arne Albatros Olsen

I en ideel verden kan demokratiet ikke hyldes højt nok, og der bliver aldrig sparet på patos her. Men i den "virkelige verden" er man tavs som graven, og håber for alt i verden , at der ikke er nogen i det danske civil samfund, som lige får stablet nogle store demonstrationer på benne for at hylde demokratiet i Hong Kong. Det kunne jo gå slemt udover ekportindtægterne, så det officielle Danmark skal nok holde sin kæft.

@Bjørn Pedersen.
Den gamle aftale med UK udløb i 1997.
Hong Kong eksisterer på en midlertidig aftale med Kina.

Catalonien har været besat af Spanien siden 1714.
Så vidt jeg husker måtte catalonske selvstændigheds-politikere (frihedskæmpere?) flygre ud af landet, efter oprøret blev nedslået.

(synspunkterne her baserer sig mest på om det er kinesernes/britternes eller spaniernes/catalonernes egen historie man tager sit udgangspunkt i. Alle "grupperinger" har deres eget synspunkt på historien, som er det rigtige synspunkt i fh til hvordan de selv opfatter. Som medlem af vestlige alliancer, er der intet underligt i du som dansker, opfatter historien set gennem brittiske og spanske solbriller.)

Carsten Svendsen

Virksomhedsejerne har "outsourcet" den vestlige verdens produktion til Kina, i en sådan grad, at vi er dybt afhængige af den kinesiske ledelses nåde og barmhjertighed.