Interview
Læsetid: 6 min.

Hongkongdemonstranter til den danske regering: I må beslutte, om I er på diktatorens eller retfærdighedens side

Det er på tide, at verdenssamfundet siger klart og tydeligt fra over for det, mange oplever som Kinas bøllemetoder over for Hongkong. Sådan lyder den direkte appel fra tre prominente aktivister rettet mod regeringerne i Danmark og det øvrige Europa
Joshua Wong er blevet ansigtet på de massive protester, som buldrer løs i Hongkongs gader på niende uge. Demonstranterne protesterer mod det, de opfatter som Kinas forsøg på at fratage dem deres frihedsrettigheder.

Joshua Wong er blevet ansigtet på de massive protester, som buldrer løs i Hongkongs gader på niende uge. Demonstranterne protesterer mod det, de opfatter som Kinas forsøg på at fratage dem deres frihedsrettigheder.

Carl Court

Udland
9. august 2019

Tre prominente aktivister fra Hongkong har en besked til den danske og andre europæiske regeringer: Tag bladet fra munden, og støt offentligt op om Hongkongs kamp for universelle demokratiske rettigheder.

En af de tre er Joshua Wong. Den spinkle 23-årige Hongkong-kineser med de sorte ingeniørbriller er gået hen og blevet ansigtet på de massive protester, som buldrer løs i Hongkongs gader på niende uge. Demonstranterne protesterer mod det, de opfatter som Kinas forsøg på at fratage dem deres frihedsrettigheder.

»Danmark bliver nødt til at melde klart ud. Det samme gælder andre landes regeringer. I stedet for bare at sige, at de følger situationen nøje, må de støtte op om vores demokratiske rettigheder,« siger han over en telefonforbindelse fra Hongkong.

Han bakkes op af Bonnie Leung. Hun er en af hovedarrangørerne bag demonstrationerne og næstformand i organisationen CHRF, der i årevis har stået bag prodemokratiske demonstrationer i Hongkong.

»Det er på tide, at lande som Danmark prioriterer kampen for menneskerettigheder over fri handel,« siger hun.

Også 23-årige Jeffrey Ngo, der er aktivist og medlem af den politiske gruppe Demosisto, savner mere kontante reaktioner fra blandt andre Danmarks regering.

»Danmark er et af de mest frie lande i verden, når det kommer til pressefrihed, ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Det, vi i Hongkong lige nu kæmper for, er præcis de samme værdier, som Danmark er fakkelbærer for. Så jeg ser ingen grund til, at Danmark ikke støtter os. Men lige nu er der meget tilbage at ønske i forhold til Danmark, når det kommer til at bakke op om demonstranterne i Hongkong,« siger han.

Information har i løbet af ugen beskrevet, hvordan det efter gentagne forsøg ikke har været muligt at få et interview om situationen i Hongkong med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) eller udenrigsordfører fra Socialdemokratiet Annette Lind.

Ifølge tidligere Venstre-minister Søren Pind og Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er det symptomatisk, at skiftende danske regeringer ikke udtaler sig om sager, hvor der er blevet rettet kritik mod Kina.

De tør simpelthen ikke, lyder analysen fra Espersen, blandt andet fordi vi har stærke handelsinteresser i landet.

Dårlig undskyldning

Ligeledes har det været svært at få øje på udtalelser fra andre europæiske regeringsledere, hvilket er blevet bemærket blandt demonstranterne i Hongkong.

Men handelsinteresser er en dårlig undskyldning, mener Bonnie Leung.

»Jeg forstår virkelig godt, hvorfor lande som Danmark værner om deres handelsinteresser og derfor er bange for at kritisere Kina. Men samtidig mener jeg, at det er en uklog strategi,« siger hun og fortsætter:

»Historien har vist, at hver eneste gang en stormagt har forbrudt sig på menneskerettighederne og brugt bøllemetoder over for sit eget folk, og verdenssamfundet ikke har sagt fra, er situationen bare blevet værre og værre.«

Hun henviser til, at det internationale samfund i mange år har håbet på, at Kina ville give sin egen befolkning flere og flere frihedsrettigheder i takt med, at landet blev en del af verdensøkonomien.

Men det er ikke sket. Kina fortsætter med at bryde menneskerettighederne. Det seneste eksempel, som medie efter medie har rapporteret om, er, hvordan Kina har indespærret tusindvis af muslimer i koncentrationslejre i den vestlige del af Xinjiang-provinsen. 

»Så problemerne med Kina vokser, og på et eller andet tidspunkt kan andre lande ikke længere ignorere dem. Men hvorfor vente på, at vi når dertil? Hvorfor ikke sige fra nu? Jeg mener, at vi er kommet til en skillevej, og at alle lande må beslutte: Holder vi med diktatoren? Eller er vi på retfærdighedens side?«

Også Jeffrey Ngo forstår, hvis mindre landes regeringer er bange for at skade deres relation til Kina af økonomiske årsager.

»Men hvis hvert land tænker sådan, så tror jeg, at det internationale samfund er fuldstændig uden magt over for Kina. Hvis det internationale samfund derimod går sammen og offentligt støtter kampen for universelle værdier, så tror jeg, at det vil være en stor hjælp for vores sag.«

Kofods tweet

Selv om udenrigsminister Jeppe Kofod fortsat ikke stiller op til interview om situationen i Hongkong, udsendte han tirsdag eftermiddag et tweet. Her skrev han:

»Bekymrende scener i #HongKong udfolder sig fortsat. Enig med EU-erklæringer om, at tilbageholdenhed skal udøves fra alle sider. Regeringen skal indlede en fredelig dialog med folket i respekt for ytrings- og forsamlingsfriheden.«

Ifølge Jeffrey Ngo er meldingen fra den danske udenrigsminister »relativt blød«.

»Jeg synes, at det er positivt, at han overhovedet har skrevet det tweet. Med hensyn til at han opfordrer til, at alle parter skal være tilbageholdende, håber jeg da, at han er i stand til at se, hvor ulige magtrelationen er mellem demonstranterne og politiet. Politiet er bevæbnet og har jo grundlæggende monopol på fysisk magtudøvelse,« siger Jeffrey Ngo.

»Så sådan en slags ’jeg fordømmer alle sider’-agtig kommentar er ikke nogen hjælp for os,« tilføjer han. Til gengæld er han enig i anden del af Jeppe Kofods tweet om, at Hongkongs myndigheder skal indgå i dialog med folket.

Rapporterne fra Hongkong lyder, at en meget lille, men voksende gruppe af demonstranterne – som er en bevægelse uden en ledelse – har begået hærværk og i få tilfælde udøvet vold mod politiet. 

Hongkong som essentiel modvægt

Men ville det overhovedet gøre en forskel, hvis andre landes regeringer åbent erklærede deres støtte til Hongkongdemonstranternes sag? Højst sandsynligt, mener Joshua Wong.

»Hongkongere kæmper for de samme basale værdier, som de fleste europæere nyder godt af: demokrati, frihed og retsstatsprincipper. Hvis verdens ledere ikke var så tøvende og i stedet åbent sagde, at de støtter op om vores politiske frihed, ville det sende et meget stærkt signal til Beijing, som forhåbentlig ville være svært at ignorere,« mener han.

Ifølge Jeffrey Ngo er der også den helt enkle grund, at lande som Danmark, der er fortalere for frihedsrettigheder, har en moralsk forpligtigelse til at hjælpe med at forsvare de rettigheder, når de bliver truet andre steder i verden.

Men andre landes regeringer bør ikke kun melde ud for Hongkongs skyld, mener Bonnie Leung. De bør også gøre det for deres egen skyld.

»Kina bliver mere og mere magtfuld. Det er en udvikling, som vi ikke kan ignorere. Og her vil det kun være en fordel for Kinas handelspartnere, at der findes en demokratisk enklave inden for Kinas grænser. Og det er Hongkong. Vi er den eneste by i hele Kina, som har friheden til at kæmpe for menneskerettigheder. I hvert fald så længe det varer, for vi har stadig ytringsfrihed,« siger hun.

Hongkong har godt nok ikke magten til at udgøre en reel magtfaktor og derved skabe fuldkommen balance inden for Kinas grænser, erkender hun.

»Men i det mindste står vi i forreste række, når det kommer til at kæmpe for frihed indefra. Så hvis Hongkong kan få lov til at forblive et sted med ytringsfrihed og respekt for menneskerettigheder, tror jeg på, at vi kan hjælpe med at modernisere Kinas politiske system i sin helhed,« siger hun.

Fra 13 til 76 år

Den seneste uge har internationale medier rapporteret om, at Kina har rykket sin Folkets Befrielseshær tættere på grænsen til Hongkong.

Samtidig har den kinesiske regering udgivet en dramatisk video, hvor den viser sin hær frem. Det er af flere demonstranter blevet tolket som en trussel, og flere spørger sig selv om, hvorvidt Kina kunne finde på at indsætte hæren for at kvæle de folkelige protester.

I Joshua Wongs øjne er der ingen tvivl om, at Beijing spiller med musklerne, og at det kinesiske militærs bevægelser skal opfattes som en klokkeklar trussel.

Men han tror ikke på, at myndighederne kan finde på at sende hæren ind i Hongkong.

»Hvis de gør det, vil det resultere i et økonomisk sammenbrud. Men lige meget hvad de gør, vil det ikke have nogen effekt på vores målrettethed. Vi vil fortsætte med vores kamp,« siger han.

Bonnie Leung er anderledes nervøs for, at Beijing vil forsøge at finde en undskyldning for at slå protesterne ned.

»Selvfølgelig er vi bekymrede. Men vores love siger, at medmindre situationen her bliver totalt uden for kontrol, og Beijing får en decideret invitation fra Hongkongs regering, kan de ikke pudse hæren på os. Og lige nu ser situationen stadig ud til at være under kontrol,« vurderer hun og kalder sig selv for håbefuld.

Det samme gør Jeffrey Ngo.

»Jeg ser, hvordan alle generationer er på gaden. Forleden blev en 13-årig demonstrant arresteret. At så unge mennesker risikerer så meget for at demonstrere, fordi de ønsker et bedre Hongkong. Det giver mig håb,« fortæller Jeffrey Ngo.

Den 13-årige er den yngste demonstrant, der er blevet arresteret. Den ældste er 76 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Den Danske udrigsminister er en skvat, der er i lommen på de griske pengemen . Den danske regering har altid skvatte holdninger.

Viggo Helth, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Arne Albatros Olsen, Bjørn Pedersen, Birte Pedersen, Alvin Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Vi er ikke på retfærdighedens side. Vi er på pengemagtens side. Ganske vidst er vi også kristne og demokrater og humanister, men pengene er det vigtigste, og alt retter sig ind efter det.

Send pandaerne Hong og Kong tilbage og fornærm Kina!

Viggo Helth, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Michael Waterstradt, Arne Albatros Olsen, Bjørn Pedersen, Birte Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Problemet er Kina. Kina straffer alle der opponerer helt urimeligt hårdt. Fx. da Norge tog imod Dalai Lama og kineserne "svarede igen" ved ikke at købe norsk fisk i FEM ÅR!
Det er det samme terroristerne gør. Straf helt vildt så ingen tør gøre noget længere. Det virker jo.
Forslag: Lav en international bevægelse, der støtter de lande der bliver ramt af kinas psykotiske vrede. Sådan at hvis et land har en eksport på fx. 10 milliarder om året, og så Kina straffer landet for et eller andet, skal de andre lande i ADNAP (Panda stavet bagfra) gå ind og købe de samme varer og/eller erstatte med et beløb der modsvarer fortjenesten. Og det skal IKKE være en bevægelse under FN, for der vil Kina gøre hvad de kan for at ødelægge det.
Altså en sæk penge til brug for dem der taler Kina imod.

Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen og Thuan Bui anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Morten Kabell fra EL planter træer med den kinesiske ambassadør og hans personale fjerner en kvinde med et tibetansk flag på tøjet. Kan være den danske udenrigsminister er et skvat, men så er er Kabell vel en pjalt.

Karsten Lundsby, Karsten Vedel Johansen, Kim Houmøller og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Boycot Kina økonomisk. Det er det eneste de forstår.

Anders Sørensen

De fleste ønsker vel at være på retfærdighedens side. Det er straks sværere at bestemme, hvor retfærdighedens side befinder sig.

John Andersen

Har jeg misforstået noget? Kina ønsker en aftale med Hong Kong om at udlevere kriminelle kinesere som er flygtet til Hongkong. Er det ikke noget Amerika gør jævnligt, - forlanger udlevering af fremmede statsborger, som de mener har forbrudt sig mod USAs love. Og forlanger udleveret til Amerika, af Amerikanske statsborger som har forbrudt sig i et fremmede land, som for eks rapperen.

Poul Kristensen

Skal vi ikke prøve at lade være med ALTID og HVER ENESTE GANG at sammenligne med USA og retfærdiggøre alle diktaturstater med at DE GØR DE DA OGSÅ I USA. Ja, lad os så bare sige at det gør de så også i USA. Betyder det at vi skal se gennem fingre med det når nogen andre gør det? Hold da kæft hvor er jeg træt af den der konstante undskyldning af Iran og Nord Korea og alle de andre skurkelande, fordi DE ER DA LIGE SÅ SLEMME I USA. Hvad rager det os? Det er i Hong Kong stort set hele befolkningen er på gaden. Er det ikke dem vi skal tænke på? Nej, de kan åbenbart sejle deres egen sø.

Karsten Lundsby, Bjørn Pedersen og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Ja, John Andersen, du har misforstået noget - årsagen til protesterne er frygten for, at borgere i Hong Kong - for eksempel kritiske journalister og andre, som generer de kinesiske myndigheder - kan blive udleveret til det kinesiske retssystem.

Poul Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Vedel Johansen, Bjørn Pedersen, Flemming Berger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Inden vi dømmer Kina, tænk et par år tilbage.
Vi, EU, var ikke venligsindet overfor catalonierne da DE ville løsrive sig.

John Andersen, Niels Duus Nielsen, ingemaje lange og Karsten Vedel Johansen anbefalede denne kommentar

ps.
Ikke at kineserne ikke skal dømmes, men syntes nok der lige lovlig mange i koret når Kineserne gør noget galt.
Og måske ikke helt så mange når vi selv er dem der undertrykker.

John Andersen, Niels Duus Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@nils villa
Nu er det så heller ikke en løsrivelseskamp hongkongerne demonstrerer for. De var blevet lovet et to-systemer-et-land system. Det er altså Kina (og lederskabet i Hong Kong) der, om ikke andet i deres øjne, ikke respekterer den gamle aftale mellem Hong Kong og Kina.

Udover det, så blev catalonere ikke sendt i koncentrationslejre eller catalonske journalister arresteret for at dække nyheder om regeringen i Madrid, og formelt set var og er Catalonien og Spanien ét system, ét land. Selvom visse catalonere nok ønsker sig noget andet. Samme kan ikke siges om Hong Kong og Kina.

Arne Albatros Olsen

I en ideel verden kan demokratiet ikke hyldes højt nok, og der bliver aldrig sparet på patos her. Men i den "virkelige verden" er man tavs som graven, og håber for alt i verden , at der ikke er nogen i det danske civil samfund, som lige får stablet nogle store demonstrationer på benne for at hylde demokratiet i Hong Kong. Det kunne jo gå slemt udover ekportindtægterne, så det officielle Danmark skal nok holde sin kæft.

@Bjørn Pedersen.
Den gamle aftale med UK udløb i 1997.
Hong Kong eksisterer på en midlertidig aftale med Kina.

Catalonien har været besat af Spanien siden 1714.
Så vidt jeg husker måtte catalonske selvstændigheds-politikere (frihedskæmpere?) flygre ud af landet, efter oprøret blev nedslået.

(synspunkterne her baserer sig mest på om det er kinesernes/britternes eller spaniernes/catalonernes egen historie man tager sit udgangspunkt i. Alle "grupperinger" har deres eget synspunkt på historien, som er det rigtige synspunkt i fh til hvordan de selv opfatter. Som medlem af vestlige alliancer, er der intet underligt i du som dansker, opfatter historien set gennem brittiske og spanske solbriller.)

Carsten Svendsen

Virksomhedsejerne har "outsourcet" den vestlige verdens produktion til Kina, i en sådan grad, at vi er dybt afhængige af den kinesiske ledelses nåde og barmhjertighed.

Poul Kristensen

@Carsten Svendsen: Ja, det må vi bort fra. Det er usundt og farligt på så mange måder.