Læsetid: 16 min.

Hongkongs demonstranter står for alt det, Kina frygter

Fællessang, stenkast og en ukuelig kreativitet. Protesterne i Hongkong rummer både stor tålmodighed og rå anarkisme og vidner om, at kommunistpartiet har tabt kampen om de unges gunst i Kinas mest moderne metropol. I to dage fulgte Informations korrespondent demonstranternes urbane guerillametoder i protesternes mest voldelige weekend hidtil
Unge aktivister i Hongkong beskytter sig mod politiets tåregasangreb. »Free Hong Kong!« råber demonstranterne i takt under en demonstration i shoppingdistriktet Tsim Sha Tsui. Her ligger luksusbutikker som Armani, Gucci og Bulgari side om side. Butikspersonalet er hurtige til et dreje nøglen om, så snart de ser optoget.

Unge aktivister i Hongkong beskytter sig mod politiets tåregasangreb. »Free Hong Kong!« råber demonstranterne i takt under en demonstration i shoppingdistriktet Tsim Sha Tsui. Her ligger luksusbutikker som Armani, Gucci og Bulgari side om side. Butikspersonalet er hurtige til et dreje nøglen om, så snart de ser optoget.

Anthony Wallace

14. august 2019

»Kære rejsende, tilgiv os dette ’uventede’ Hongkong. Du er ankommet til en nedbrudt og splittet by og ikke den, du havde forestillet dig,« står der på en af de mange brochurer, jeg får stukket i hånden, i samme øjeblik jeg sætter foden i ankomsthallen i Hongkongs lufthavn.

»Vi kæmper for at samle stumperne igen og beskytte det, der gør denne by til vores hjem,« slutter teksten. Den er skrevet som et opråb til udlændinge på vej ind til byen og bliver delt ud af en af de mange hundrede unge, der er mødt op i lufthavnen som del af en protestbevægelse, der har været aktiv i over to måneder. Andre publikationer advarer tilrejsende om faren for tilfældige anholdelser, politivold og brutale bander på fri fod.

Det er langt fra min første tur til Hongkong. Det er blevet til mange kortere besøg over årene samt et halvt år som udvekslingsstuderende på Hongkong Universitet tilbage i 2007.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Steen K Petersen
  • Olaf Tehrani
  • Britta Hansen
  • Poul Erik Riis
  • Ervin Lazar
  • Carsten Mortensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Klaus Lundahl Engelholt, Steen K Petersen, Olaf Tehrani, Britta Hansen, Poul Erik Riis, Ervin Lazar, Carsten Mortensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis ikke det hele var så rædselsfuldt, kunne man passende ryste på hovedet over, hvor 'FRYGTSOMT' Kina er, i betragtning af sit gigantiske omfang. Også m.h.t. Taiwan. På et eller andet tidspunkt må nogen præsentere dem for begrebet 'psykologi'.

Hvis ikke det hele var så rædselsfuldt, kunne man passende ryste på hovedet over, hvor 'FRYGTSOMT' Kina er, i betragtning af sit gigantiske omfang. Også m.h.t. Taiwan. På et eller andet tidspunkt må nogen præsentere dem for begrebet 'psykologi'.

Arne Albatros Olsen

Kinas kommunist parti ville jo sikre sig en stille og rolig overgang udført med at fast og solidt kvælertag på enklaven, men det har HongKong-neserne ikke ville finde sig i, og nu er ånden sluppet ud af flasken, og det i en sådan grad at Kina nok nu anser Hong Kong som en potentielt virus, der i princippet kunne brede sig til hele Kina.

Det er så her , at det begynder at blive rigtig farligt !

Birte Pedersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Farligt - men også en meget interessant situation.

Een ting er i hvertfald klart: Det bliver ikke nogen letkøbt sejr for kineserne. Honk Kong kommer til at forsvare sig med næb og klør i lang tid fremover

Det er en helt anden situation end Tiananmen for 30 år siden. Af to grunde:

1. Dengang slog man et oprør ned blandt en befolkning, som aldrig havde oplevet frihed og demokrati - men fantaserede om og tørstede efter det. Nu er det et oprør fra en befolkning, der aldrig har kendt til andet, og er i risiko for at miste det hele snart.

2. Dengang var før Internettet, og Tiananmen-massakren var derfor ikke en begivenhed fuldt eksponeret for verdensoffentligheden, hvorfor myndighederne sidenhen har gjort alt for at censurere og fordreje sandheden om den . Et forsøg på at knuse Hong Kong oprøret på samme vis, kan man forvisse sig om vil blive dokumenteret i minste detalje og broadcastet til hele verden.i realtime.

Så en militær intervention kan få uoverskuelige konsekvenser, hvis kineserne ikke besinder sig.

/O

Arne Albatros Olsen

Tiananmen masakren foregik inde i Kina, og kunne derfor nemt omringet og lukkes ned.
Hong Kong ligger udedn for og er desuden i kontankt med resten af verden.
Så hvis de rykker ind og smadrer det hele, så vil Kina tabe ansigt overfor resten af verden uanset, hvor meget økonomisk magt de har.

Så derfor er det hele landet i en catch 22.

Ud fra fotografierne ligner det ikke demonstrationer. Hvorfor skal Kina finde sig i hvad der i vestlige lande incl. Danmark, ville blive slået ned med hård hånd. E.g 18. maj-urolighederne. Og hvad er det for en frihed man faler om? Det var noget med, at Kina ikke ønskede at kriminelle kinesere har en helle med frhed for loven i HongKong. Det ville mange vestlige regeringer heller ikke finde sig i.
Det hele ligner mest simpel, oppustet Chinabashing og kapitalistisk korstog i en by hvis oprindelse skyldes opiumshandel, destruktion, undertrykkelse og udbytning af Kina. Opiumskrigene mm.

Det ligner forøvrigt optakterne til krigene i Ukraine, Syrien, Libyen. Der råbes om at vesten skal komme til hjælp. Yeah...glem det!