Læsetid: 8 min.

»Italien har brug for en ny Mussolini«

Mussolinis fødeby bliver overrendt af nyfascistiske pilgrimme, der fortsat ser diktatoren som en glorværdig leder. Italiens manglende opgør med den fascistiske fortid kombineret med en voksende frustration over landets nedtur har skabt nostalgiske følelser for den ro, orden og fremgang, som Il Duce hævdes at have skabt. Nutidens politikere spiller med – at Mussolini også var skyldig i uhyrligheder bliver let forbigået
Nyfascistiske pilgrimme valfarter til Benito Mussolinis fødeby Predappio i Italien. Den 28. juli blev diktatorens 136 års fødselsdag fejret ved hans gravsted og med en demonstration gennem byen.

Nyfascistiske pilgrimme valfarter til Benito Mussolinis fødeby Predappio i Italien. Den 28. juli blev diktatorens 136 års fødselsdag fejret ved hans gravsted og med en demonstration gennem byen.

Pierre-Philippe Marcou

3. august 2019

PREDAPPIO – Regnen er begyndt at falde, og gruset knaser under læderstøvler, mens sortklædte unge mænd i stilhed går ad kirkegårdens sti op mod fascistlederen Benito Mussolinis familiegravsted.

Udenfor står den tidligere diktators barnebarn, Silvia, og byder smilende velkommen bag et par solbriller. Familien har hyret private sikkerhedsvagter i gule trafikveste, som ser de besøgende an, inden de får lov til at gå ned ad trapperne og til krypten, hvor fascismens faders jordiske rester ligger i en tung sarkofag flankeret af hans afdøde kone og børns egne kister af sten.

Et par sortklædte kvinder kommer ned og slår korsets tegn og går derefter ned på knæ foran Il Duce. En hvid buste med hans ansigt, der er domineret af hans karakteristiske aggressive hageparti, kigger på gæsterne, mens der står buketter med hvide liljer og røde roser på et bord draperet med det italienske flag.

Og der ligger en åben gæstebog.

»Du er den eneste gud,« har en tilbeder skrevet i bogen.

En anden udtrykker sit håb om, at den døde diktator »vil genopstå og redde Italien«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • David Zennaro
  • Carsten Munk
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Benno Hansen
  • Erik Karlsen
Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Benno Hansen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Italien er en enorm skatkiste af kulturhistoriske perler.NB!Hele Italien - ej blot Toscana.
Eksempel 1:Knap 100 km nordøst for Predappio kan man se Ravennas pragtfulde kirker og mosaikker, et minde om dengang Ravenna var en af Italiens vigtige havne og samtidig en lille Konstantinopel.
Eksempel 2:Knap 100 km i sydøstlig retning ligger Urbino med sit overdådige renæssanceslot. Her var den berømte hærfører Federico da Montefeltro (1422-1482) mæcen for bl.a. den sublime maler Piero della Francesca. Hans billeder kan beses på slottet samt i Uffizierne i Firenze.
Glem Predappio, besøg i stedet Ravenna og Urbino.
Italien har ikke brug for folkeforførere og plattenslagere, men for flere lærere og læger, de nyuddannede af dem forlader i øjeblikket Italien i tusindvis.
Hvornår skriver Information om den store italienske tænker Antonio Gramsci, et af Mussolinis mange ofre?

Mussolini nåede meget (godt som skidt) i sin tid, det gjorde Stalin også. Det er der ikke noget specielt i. Giver man en tilstrækkelig hensynsløs person/parti/tro magt nok bliver resultatet derefter, det uanset om det gøres i folkets, statens eller en religions navn. Kun dem der har levet højt på dyngerne af ofre, eller drømmer om det, synes det var en god tid.

Jens Erik Starup og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar