Læsetid: 5 min.

Italiens præsident skal finde landets politiske retningssans

Italiens præsident Sergio Mattarella er alt det, som italiensk politik og landets politikere ikke er. Han er fåmælt, tilbagetrukket og en rolig hånd. Nu afgør han, om der skal udskrives nyvalg eller findes en alternativ regering. Om Italien skal ledes af højreekstreme eller centrumvenstre. Og hvor Italien skal stå i Europa
Italiens præsidetn Sergio Mattarella er ikke højtråbende, som italienske politikere er flest. I stedet er han blevet beskrevet som grå, usynlig og mild - og den tidligere italienske premierminister, Silvio Berlusconi har sammenlignet ham med »en munk«.

Italiens præsidetn Sergio Mattarella er ikke højtråbende, som italienske politikere er flest. I stedet er han blevet beskrevet som grå, usynlig og mild - og den tidligere italienske premierminister, Silvio Berlusconi har sammenlignet ham med »en munk«.

Pedro Nunes

27. august 2019

Politik var ikke noget for Sergio Mattarella. Alt pegede i retning af et liv som juraprofessor, men en morgen i januar 1980 blev de planer skudt i stykker.

Her var han på vej til kirkemesse i hjembyen Palermo på Sicilien.

Ligeså var hans bror, Piersanti, der var den kristendemokratiske guvernør på den syditalienske ø. Han kørte i sin Fiat med sin kone og tre børn, da en attentatmand fra øens magtfulde mafia, Cosa Nostra, kørte op på siden af bilen og affyrede otte skud.

Da Sergio som en af de første kom hen til gerningsstedet, trak han sin blødende og dødeligt sårede storebror ud og sad med ham i sine arme – et øjeblik, der blev foreviget af en italiensk fotograf – indtil ambulancen ankom.

Broren døde kort efter. Han blev dræbt for sit forsøg på at begrænse mafiaens politiske indflydelse. Og kort efter den traumatiske oplevelse traf Sergio Mattarella en skæbnesvanger beslutning om at skifte livsbane. Han ville ind i politik, erklærede han, for at bekæmpe den organiserede kriminalitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • David Zennaro
Maj-Britt Kent Hansen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu