Læsetid: 5 min.

Kampen om magten i Moskva handler om at udfordre Putin på længere sigt

De mange demonstrationer i Moskva handler ikke bare om, at kandidater fra oppositionen er blevet udelukket fra at stille op til byrådsvalget i hovedstaden. Det handler også om, at byrådsvalget kan blive en platform for at stille op ved det nationale valg og udfordre Putin på landsplan, mener iagttagere. Den risiko vil præsidenten ikke løbe
Russiske specialstyrker anholdt den 10. august demonstranter, der demonstrerede for mere fair lokalvalg og for retfærdighed for de oppositionskandidater, der er blevet udelukket fra valget til Moskvas duma den 8. september. Putin har ikke oplevet så lav opbakning siden kort før annekteringen af Krim.

Russiske specialstyrker anholdt den 10. august demonstranter, der demonstrerede for mere fair lokalvalg og for retfærdighed for de oppositionskandidater, der er blevet udelukket fra valget til Moskvas duma den 8. september. Putin har ikke oplevet så lav opbakning siden kort før annekteringen af Krim.

Vasily Maximov

21. august 2019

Når almindelige russere og oppositionspolitikere går på gaderne i Moskva, demonstrerer de både for demokratiske valg og bedre levevilkår. Når de bliver mødt af politiet med vold og masseanholdelser handler det om, at de udgør en trussel mod Putin.

»Hvis først oppositionspolitikere får foden indenfor og kommer til at stå på den platform, som Moskva-dumaen er – altså den lokale folkevalgte forsamling – så har de en chance for at bruge det som trampolin til at komme ind i den nationale duma, og det kan Putin ikke acceptere,« siger Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i russisk politik.

Den 8. september afholdes en lang række valg på forskellige niveauer i Rusland, men det er særligt valget til Dumaen i Moskva, som inden for den seneste måned har givet anledning til adskillige demonstrationer i hovedstaden. Op mod 60.000 almindelige mennesker og oppositionspolitikere har været samlet på gaderne. Demonstrationerne blev udløst af, at oppositionspolitikere er blevet udelukket fra at stille op til lokalvalget.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu