Læsetid: 8 min.

»Lyset for enden af tunnelen er et glødende amerikansk krydsermissil, der kommer direkte i vores retning«

Donald Trumps sanktioner mod Iran har ramt den afghanske diaspora i landet på sit levebrød. Tusinder flygter nu fra Iran gennem det østlige Tyrkiets bjergkæder i et håbløst forsøg på at komme til Europa. Information har mødt nogle af dem på en busterminal i byen Van i det østlige Tyrkiet
Qadir Hashim, 73 år og fra Kabul, flygtede fra den sovjetiske invasion i Aghanistan i 1979, fra den amerikanske invasion i Afghanistan i 2001 og nu fra Iran til Tyrkiet. »Jeg har set alt, nu vil jeg bare se fred.«

Qadir Hashim, 73 år og fra Kabul, flygtede fra den sovjetiske invasion i Aghanistan i 1979, fra den amerikanske invasion i Afghanistan i 2001 og nu fra Iran til Tyrkiet. »Jeg har set alt, nu vil jeg bare se fred.«

Waleed Safi

16. august 2019

VAN, ØSTTYRKIET – Den hvidhårede Qadir Hashim fra Kabul er lige blevet smuglet over grænsen af iranske narkosmuglere og kurdiske guerillaer. Han sidder i skrædderstilling iført et gråt jakkesæt ved et busstoppested i Van i Østtyrkiet og venter på at komme til Europa.

»Jeg har set alt, nu vil jeg bare se fred,« siger han og peger mod vest.

Qadir Hashims livshistorie er indgraveret i hans ansigtsfolder. Rynkerne fortæller en historie om eksil, bekymringer, afmagt og en livslang flugt fra vold, krig og armod.

Den 73-årige Hashim er på en måde inkarnationen af det afghanske folks lidelse de seneste fire årtier.

Da Sovjetunionen invaderede Afghanistan i 1979, flygtede han til nabolandet Pakistan for at undslippe krigen. Han vendte først hjem til Kabul efter Sovjetunionens kollaps. Hashim levede under Taleban-styret i 1990’erne indtil amerikanernes invasion i 2001. Derefter flygtede han igen, denne gang til Iran.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Johnny Christiansen
  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Carsten Munk, Johnny Christiansen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu