Læsetid: 5 min.

Mød den russiske spion, der levede under dække i 20 år og inspirerede til tv-serien ’The Americans’

I to årtier foregav Elena Vavilova at være den canadiske statsborger Tracey Foley og levede et helt almindeligt middelklasseliv i USA som ejendomsmægler. Selv ikke hendes to børn vidste, at hun var russisk efterretningsagent i stadig kontakt med Moskva – nu har den stadig sovjetro eksspion skrevet en bog om sine år ’under cover’
Elena Vavilova (øverst nummer fire fra venstre) foregav i to årtier at være den canadiske statsborger Tracey Foley og levede et helt almindeligt liv i USA. I virkeligheden var hun russisk spion. Nu har Vavilova skrevet en lettere fiktionaliseret genfortælling af sin spionkarriere og udgivet den under titlen ’Kvinden, som kunne holde på hemmeligheder.’

Elena Vavilova (øverst nummer fire fra venstre) foregav i to årtier at være den canadiske statsborger Tracey Foley og levede et helt almindeligt liv i USA. I virkeligheden var hun russisk spion. Nu har Vavilova skrevet en lettere fiktionaliseret genfortælling af sin spionkarriere og udgivet den under titlen ’Kvinden, som kunne holde på hemmeligheder.’

Ritzau Scanpix

31. august 2019

MOSKVA – »En spion må være skuespiller, men har hverken brug for publikum, scene eller bifald fra andre,« siger Elena Vavilova, og nipper til sin cappuccino på en café i Moskva.

Vavilovas tog sin rolle på sig igennem to årtier. Den var spille en canadisk kvinde ved navn Tracy Foley, en identitet, KGB havde stjålet til hende. Næsten ingen kendte til hendes sande identitet, ja selv ikke hendes egne børn. Hun var russisk undercoveragent og sendt til Vesten sammen med sin mand, Andrej Bezrukov, som brugte dæknavnet Donald Heathfield.

Vavilova og Bezrukov blev arresteret i deres hjem i Boston. De var blandt en gruppe på i alt ti spioner, som FBI slog til imod samme dag, og hvoraf hovedparten levede ulovligt i USA under dækidentiteter som almindelige amerikanere eller canadiere.

Begge blev siden deporteret til Rusland i en spionudveksling, som i modsat retning omfattede fire russere, der havde spioneret for Vesten – blandt disse Sergej Skripal, som sidste år blev forsøgt likvideret i Salisbury, Storbritannien, ved et giftattentat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

TV-serien "The Americans" fremstod fra første færd utroværdig og overdrevent voldelig.
Selvfølgelig kan man ikke skjule så mange mord..
Desuden var hele præmissen at agenterne konstant var på nippet til at blive afslørede, samtidigt med at deres børn ikke anede uråd komplet uvirkeligt.
Men godt drama var det da.