Læsetid: 7 min.

Den nye regering i Italien har gjort det tidligere regeringsparti Lega til taber – og kan måske gøre klimaet til vinder

Italiens protestparti er endegyldigt blevet et magtparti. Det står klart med Femstjernebevægelsens skift fra en højrefløjspartner til en venstrefløjspartner i regeringen. Årelang bitterhed og direkte had skal lægges til side for at få den nye koalition til at fungere, men lykkes det, kan klimaet blive den store vinder
Giuseppe Conte (midten) kan stille sig i spidsen for en regering med Femstjernebevægelsen og Partito Democratico. De to partier er uenige om en del, men de kan dog blive enige om, at det højreradikale parti Lega skal holdes uden for politisk indflydelse, og at der skal mere fokus på klimaet.

Giuseppe Conte (midten) kan stille sig i spidsen for en regering med Femstjernebevægelsen og Partito Democratico. De to partier er uenige om en del, men de kan dog blive enige om, at det højreradikale parti Lega skal holdes uden for politisk indflydelse, og at der skal mere fokus på klimaet.

Cosimo Martemucci

30. august 2019

»I er mafiosoer, og I er hæslige. I er lort, der skal forsvinde og dø.«

Det var en voldsom hilsen til centrum-venstre-partiet Partito Democratico (PD). Og den blev ikke leveret anonymt på den mørke side af internettet, men i stedet fuldt offentligt af det fremtrædende medlem af Femstjernebevægelsen, Paola Taverna, der oven i købet er vicepræsident for det italienske senat.

De hårde ord er et par år gamle. Men de afspejler fortsat den generelle afsky for PD, som mange i Femstjernebevægelsen føler. Og det må mildest talt gøre situationen lidt anspændt og akavet, nu når de to politiske ærkerivalers ledere er blevet enige om at begrave deres bitre uenigheder og gå i regering sammen.

Flere ugers politisk krise i Italien kan være ved at finde sin afslutning – i hvert fald i denne omgang – efter præsident Sergio Mattarella torsdag gav grønt lys til, at femstjernebevægelsens Giuseppe Conte kan stille sig i spidsen for en Femstjerne-PD-regering. Det sker blot ugen efter, at Femstjernebevægelsens koalition med det højrenationale parti Lega brød sammen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Johnny Christiansen
Jesper Eskelund, David Zennaro og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer