Læsetid: 8 min.

Rohingyaernes identitetskrise har dybe historiske rødder

Engang var rohingyaerne accepteret som en af Myanmars myriade af etniske minoriteter. Siden kom militæret på andre tanker og bliver i dag beskyldt for at have begået folkemord mod dem. For rohingyaerne i verdens største flygtningelejr i Bangladesh er ønsket om at vende hjem tæt knyttet til kravet om at blive anerkendt som folk
Kaos er ved at blive hverdag i verdens største flygtningelejr i Bangladesh. På en bakketop har en familie åbnet en lille butik, hvor børnene indtager deres aftensmad. Rohingyaerne drømmer dog om at komme hjem, men de er ikke velkomne i Myanmar.

Kaos er ved at blive hverdag i verdens største flygtningelejr i Bangladesh. På en bakketop har en familie åbnet en lille butik, hvor børnene indtager deres aftensmad. Rohingyaerne drømmer dog om at komme hjem, men de er ikke velkomne i Myanmar.

Jacob Ehrbahn

26. august 2019

80-årige Noor Ahmed har medbragt en lille pose med særligt vigtige genstande.

»Lad mig vise jer noget,« siger han og begynder at finde dokumenter frem. Hans stemme er grådkvalt allerede efter første sætning.

»Jeg arbejdede som embedsmand i Myanmar i 42 år og fik de her medaljer som tak,« fortæller han og lægger to guldmedaljer på bordet, hvor der allerede ligger et pensionscertifikat og et nationalt identifikationskort. Sidstnævnte er slidt og ældet, men for Noor Ahmed har det enorm betydning. Det viser, hvor han kommer fra.

Vi møder ham i Bangladesh i den største af de mange lejre, hvor hundredtusinder af rohingyaer for to år siden strømmede til på flugt fra militæret på den anden side af den nærliggende grænse til Myanmar. Området huser i dag en lille million fra den hovedsageligt muslimske minoritet. Monsunregnen pisker ned udenfor, mens Noor Ahmed fortæller sin historie.

»Alt, hvad jeg ejer, og hele mit liv er i Myanmar. Jeg er født der. Min far arbejdede som embedsmand der, og hans far før ham. Hvordan kan de sige, at jeg ikke er fra Myanmar,« spørger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Per Klüver
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
  • Steffen Gliese
Johnny Christiansen, Per Klüver, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu