Læsetid: 5 min.

Ruslands unge demonstranter husker ikke en tid før Putin

Mange af de ledende kræfter bag de ugelange protester i Moskva var kun små børn eller slet ikke født, da Putin kom til magten i 1999 – på dem gør regimets advarsler om kaostilstande som i 1990’erne ikke noget større indtryk
De mange demonstrationer i Moskva rettet mod det russiske styre irriterer utvivlsomt Kreml, men har næppe potentiale til at vælte regimet.

De mange demonstrationer i Moskva rettet mod det russiske styre irriterer utvivlsomt Kreml, men har næppe potentiale til at vælte regimet.

Gavriil Grigorov

27. august 2019

MOSKVA – Igor Sjukov er blevet ansigtet på Moskvas bølge af protester. Ikke færre end 123.000 følgere har den 21-årige frihedsaktivist på YouTube. Men da han i sidste uge dukkede op på russiske tv-skærme, var det som sigtet ved en domstol.

Sjukov, der læser politologi ved Ruslands prestigefulde Højere Skole i Økonomi, risikerer at ryge i fængsel i op til otte år for sin påståede rolle som tilskynder til »massive uroligheder«. Kremls kritikere kalder sigtelsen for en skræmmetaktik, der er har til formål at skulle knuse Ruslands største protestbølge i flere år, der i denne weekend gik ind i sin fjerde uge.

Fra sin fængselscelle affyrede Sjukov en verbal bredside imod det politiske system, som Vladimir Putin har skabt og opretholdt gennem to årtier – fredag kunne sidstnævnte markere tyveåret for sin første udnævnelse til premierminister.

»Jeg takker vores regering for den enorme indsats, den dagligt gør for at miskreditere sig selv,« udtalte Sjukov i en videotransmission torsdag.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Andrew Roth

20 år som leder af Rusland - præsident og ministerpræsident - må være alt rigeligt.

Vi andre gad under ingen omstændigheder have samme statsminister i 20 år -
det er en vanvittig tanke.

Jens Mose Pedersen

Lille Lars fra Græstet vil ellers forfærdelig gerne fortsætte de næste 30 år

Poul Erik Riis

Når folkene på The Guardian kigger på Rusland, ser de Putin overalt. Det er dårlig oplysning. Læs Moscow Times eller Bershidsky på Bloomberg i stedet. Eller læs Vibeke Sperlings vidunderlige bog "Russernes drømme" (2015), der starter med ordene: "Præsident Vladimir Putin har hovedrollen i det gængse vestlige syn på dagens Rusland. Det har han ikke i denne bog ..."